Könyvajánló: Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban
2024. május 08. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Gyógyító pite

ejfelkor_a_fekete_rigo_kavezoban.jpg

Gyógyító pite. Mert egy pite attól lesz igazán jó, ha a szívét-lelkét beleadja a szakács. Na és a titkos összetevőtől, amit mindenkinek magának kell megtalálnia. Anna Kate - nek hosszú utat kell bejárnia, míg hazatalál, amit a szerző egy remek könyvben mutat meg nekünk. A piték valóban gyógyítanak, de az igazi gyógyír a lélek sebeire ez a remek alkotás, ami melengeti a szívet, letehetetlen, árad belőle az otthonosság, rámutat arra, hogy milyen fontos a család, és milyen jó egy kisvárosban élni, ahol mindenki ismer mindenkit. Jó időben talált meg ez a kötet, én is most találtam haza, ezért nagy örömmel követtem végig Anna Kate történetét, pedig bevallom őszintén, először csak a borító fogott meg, hogy aztán belevessem magam a történetbe, ami olyannyira nem eresztett el, hogy még éjjel is olvastam. És nem bántam meg, ez valóban egy remek kötet, csak annyi romantika van benne, amennyi kell, jól szerkesztett, jól megírt alkotás, amelynek segítségével rádöbbenhetünk arra, hogy mennyire szerencsések vagyunk, hogy van családunk, barátok vesznek körül, és egy olyan közegben élhetünk, ahol jól érezzük magunkat. Mert valóban nehéz hazatalálni, megtalálni egy kisváros szépségeit, nem könnyű az út, amit végig kell járni, de érdemes belevágni, mert boldog élet lesz az osztályrészünk utána. Ez a csipetnyi mágikus realizmussal átitatott történet nem akarja megváltani a világot, egyszerűen csak szép és jólesik olvasni, a maga műfajában kiemelkedő alkotás, amelytől rengeteget kaphatunk, ha jó időben találkozunk vele. Én pont a megfelelő pillanatban olvastam el, ezért nagyon megérintett, jóval több ez a könyv, mint egy egyszerű romantikus történet, van benne szív és lélek, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki még nem talált haza, és annak is, aki már van olyan szerencsés, hogy valódi otthonra lelt.

Anna Kate nagymamája halála után érkezik haza Wicklow-ba, egy kis alabamai településre, a tervei szerint csak két hónapra, mert utána visszamegy az orvosi egyetemre tanulni. Átveszi az örökölt kávézó vezetését, és nagyon hamar rájön arra, hogy mindig is ezt akarta csinálni, és ahogy telik az idő, egyre jobban érzi magát a kisvárosban. Azonban köti az ígérete az egyetem befejezésére, vajon hogyan fog dönteni, mire véget ér a két hónap?

Van egy kis mágikus realizmus a történetben, de csak annyi, hogy mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, akadnak itt furcsa fekete rigók és egy különös macska, valamint egy nemzedékről nemzedékre szálló ősi tudás, amelyet Anna Kate-nek is meg kell tanulnia. Azonban ettől még nem lesz fantasy, ez egy romantikus regény, a jobbik fajtából, rendkívül jól megírva, nem érezzük szájba rágósnak azt a tézist, hogy a család legfontosabb. Egy régi tragédia miatt a lány el volt szakítva a nagyszüleitől, most találkozik velük, és nagyon lassan, de biztosan minden megváltozik. Ahogyan feltárul a múlt, úgy lesz egyre érdekesebb a jelen, hogy a jövő minél szebb legyen. Az élet a maga körforgásában zajlik előttünk, szerelmek szövődnek, az idősek egészsége változik, a gyerekek nőnek, sorsok fordulnak jobbra, és miközben fogy a pite, gyógyulnak a lelki sebek. Gyönyörűen kerül bemutatásra, hogyan alakul újra egy korábban szétzilált család, miként változnak  az emberek, hogyan alakulnak ki az új kapcsolatok, egyáltalán nem cukormázosan, hanem nagyon is hétköznapian, és pont ebben rejlik a történet ereje. Egyszerű emberekről szól, nem túl bonyolult a történet, mégis mindenkit megérint, hiszen olyan fontos dolgokról beszél, mint a család, élet, halál, szerelem, mindenki megtalálhatja benne a számára az adott pillanatban legfontosabb momentumot, amivel kapcsolódni tud ehhez a sztorihoz.

Több, mint 400 oldalas a könyv, mégis viharsebesen elfogynak a lapok, nagyon olvastatja magát a történet. Pedig nem történik benne semmi eget verő, "csak" egy fiatal leány találja meg a családját és az otthonát, és természetesen a szerelmet is. Mindeközben felbolydul a kisváros, sorsok fonódnak össze, régi titkok kerülnek napvilágra, emberek változnak meg, látszólag a pite miatt, valójában azonban azért, mert ők változnak meg, mernek módosítani a mindennapi rutinon, és ezzel kitágul a világ, másként néznek a másik emberre, és miután a mikrokörnyezet változik, összességében a kisváros is mássá lesz, sokkal jobb lesz a hangulat. Miközben sorsok fordulnak meg, fogynak a piték, amelyek valóban varázslatosak, és természetesen ínycsiklandozóak, alig várom, hogy én is süssek egyet a közeljövőben, mert meghozta a kedvemet hozzá ez a jó kis könyv. Mégsem a gasztronómiai szál a legerősebb a történetben, hanem az, ahogyan bájosan megmutatja a szerző, hogy milyen láthatatlan szálak kötik össze az embereket, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a lelkek, miként alakul ki egy kisváros kedves közössége.

Vannak könyvek, amelyeket egyszerűen jó olvasni, dacára annak, hogy látszólag nem történik bennük semmi különös, valójában azonban mégis bennük van minden, ami valóban fontos. Ez a kötet pontosan ilyen, minden szava arany, nem azért, mert olyan magas szépirodalmi értéket képvisel, hanem azért, mert nagyon meg tudja melengeti a lelket. Nem kell mindig Shakespeare, a hétköznapi dráma is tud mélységet adni egy történetnek, főleg, ha jól írják meg. És ez az alkotás jól sikerült, képtelenség letenni, pedig nincs benne semmi eget rengető, a mindennapiságával hódít, valamint a mágikus pitékkel, amelyek segítségével közelebb kerülnek egymáshoz az emberek. Mert ez a történet nagyon emberi, egy hazatalálás története, és egy családé, valamint egy kisvárosé, ahol jó lakni, és ami magához láncolja a lakóját, ugyanúgy, ahogyan az olvasót ez a vaskos kötet. Egyszerűen szép ez a sztori, mindenkinek ajánlom, aki egy kis szívet-lelket melengető könyvre vágyik, amelytől rengeteget kap, miközben rájön arra, hogy mekkora érték a család, és milyen jó hazatalálni.

9/10

A könyvet a Kossuth kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9918391107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása