Könyvajánló: Magyar Katalin: Jeripusz
2024. április 29. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Magyar Katalin: Jeripusz

Furcsán jó mese

jeripusz.jpg

Furcsán jó mese. Egy rendhagyó Pöttyös könyv, amely most új külsőt kapott, és új lehetőséget arra, hogy megtalálja a célközönségét. Mert ez nem egy klasszikus lányregény - hiszen a legendás Pöttyös könyvek azok voltak, rengeteget olvastam belőlük annak idején -, inkább afféle műfaji határon mozgó mese, amelybe nem kevés fantasy szál is került, telis-teli kalanddal, végtelen fantáziával megálmodott mesevilággal, és olyan mérhetetlen életbölcsességgel, hogy az ember lánya felnőtt fejjel csak ámul rajta. Ez egy jó könyv, magával ragad és elvarázsol, letehetetlen, valóban olyan, mint egy kiváló népmese, azoktól azonban mégis különbözik, fantasyba hajló ifjúsági regény, amelyet elsősorban kamaszoknak ajánlok, és minden felnőttnek, aki szeretne egy remek alkotást olvasni. Ennek a kötetnek íze és zamata van, mesés és fantáziadús, az élet nagy dolgairól beszél a gyerekek nyelvén, úgy tanít, hogy észre sem vesszük. A legjobb népmesei hagyományok és a legkalandosabb fantasyk szerelemgyermeke ez a különleges alkotás, amely valóban egyedi, egyéni hangja van, egy izgalmas kalandregény, amelyből rengeteget lehet tanulni a jóról, a rosszról, a szerelemről, a barátságról és megannyi, valóban fontos dologról. Dadog a szó, akadozik a billentyűzet, nem könnyű összefoglalni, miről is szól ez az alkotás, hiszen annyi mindenről beszél, miközben alapvetően egy érdekes mese. Nem hétköznapi könyv, az biztos, elsősorban nagyobb kamaszoknak ajánlanám, de ugyanakkor minden felnőttnek, aki nem fél egy kis műfaji kirándulástól, hiszen ez a kötet valóban besorolhatatlan, és pont ez a jó benne, nem átlagos, érdekes és értékes alkotásról van szó, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

Kosánc egy mesebeli falu, amely felett ott magasodik a Jeripusz hegy, amelynek szívében alvó gonosz minden száz évben egyszer felébred és elragadja a falu legszebb lányát. Most is eljött az idő, eltűnik a gyönyörű Eszter, akit elindul megkeresni Balambér. Utána megy a belé reménytelenül szerelmes Anna, és a kaland elkezdődik...

Az igaz szerelem sokkal több, mint rajongás egy szép lány iránt, ezt kell többek között megtanulnia Balambérnak, akinek rengeteg kaland lesz az osztályrésze, melynek eredményeként felnő, jobban átlátja a világ szövetét, barátokat szerez és szembeszáll a gonosszal. Mert Jeripusz valójában jelkép, a hatalom, a csábítás, az üres gazdagság megtestesülője, amellyel életében mindenkinek szembe kell néznie. Eszter valóban szép, de rideg és számító, mit sem számít neki a szeretet, vele szemben áll Anna, aki valóban szereti Balambért, mindent megtesz érte, igaz szíve van, nem csoda, hogy Balambér előbb-utóbb rájön, hogy kettejük közül ki az értékesebb, és megtudja, milyen is az igazi szerelem. Addig azonban hosszú út vezet, és Annának is sok próbát kell kiállnia, nemcsak Balambérnak, de természetesen nem kérdés, hogy ők ketten végül össze fognak tartozni. Szép mese, ugyanakkor okosan tanít, hiszen felhívja a figyelmet a valódi értékekre és arra, hogy az igaz szerelem nem a külsőségekről szól, hanem a lelki összetartozásról, nem fest szirupos képet, mégis megad minden esélyt arra, hogy elhiggyük, igenis meg fogjuk találni a másik felünket.

A legjobb népmesei hagyományokat találhatjuk meg ebben az alkotásban, hiszen a fiatalember elindul legyőzni a gonoszt, megmenteni a szép lányt, ugyanakkor rengeteg csavar található a történetben. A fantasy is egyre inkább megjelenik a sztoriban, akad itt beszélő kutya, bokoremberke, és egy csodálatos láda is, ugyanakkor olyan helyeken fordulnak meg hőseink, mint az idő vára, egy kővé dermedt város, vagy a Vénusz kastély. Meglepő lényekkel találkoznak a szereplők, megjelenik maga a halál is, ami egyáltalán nem szokványos egy mesében, a szerző az öregedés és a halál témakörét is bevonja a történetbe, mesés módon, mégis elgondolkodtatóan. Számtalan próbát kell kiállnia Balambérnak, amíg eljut Jeripuszhoz, akivel összecsap, a végeredmény azonban egyáltalán nem a megszokott, itt is van egy hatalmas csavar, amely miatt emlékezetes marad ez a kiváló alkotás, amelynek hibájául talán csak azt tudnám felróni, hogy egyrészt rövid, másrészt pedig néha túlságosan keveredik benne a mese és a fantasy, de pont ettől lesz egyedi.

Összességében ez egy remek könyv, amelytől valami egészen különleges olvasmányélményt kapunk, jóval maradandóbb, mint egy átlagmese, és annál jóval több is. Fontos dolgokról beszél, szinte észrevétlen módon, szórakoztat, de közben tanít is, ragyogó fantáziával elregélt mese, amelyet biztosan nem felejt el senki, aki elolvasta. Jó, hogy újra előkerült ez a kiváló alkotás, remélem, minél többen veszik maguknak a fáradtságot, hogy elolvassák, mert valóban nem mindennapi meséről van szó, amely a maga egyediségével hódít. A külseje is tetszetős ennek a jó könyvnek, a szép borítón túl Nemes Anna rajzai teszik még érdekesebbé a mesét, amelynek műfaja ugyan bizonytalan, a mondanivalója azonban sziklaszilárd és felejthetetlen. Bevallom őszintén, engem a borító fogott meg elsőre, nem is gondoltam volna, hogy ennyire különleges könyvhöz lesz szerencsém. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

9/10

A könyvet a Móra kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4118386145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása