Könyvkritika - Igaz Dóra: Groll legendája (2022)
2023. január 30. írta: Luthien Lovemagic

Könyvkritika - Igaz Dóra: Groll legendája (2022)

Mese a szeret erejéről és önmagunk megismeréséről

2980144.jpg

 

A kritika spoilert tartalmazhat!

Noha a Groll legendája szerzője, Igaz Dóra nem első könyves szerző, eddig mégis elkerült az életművel. A kötet 2022 áprilisában jelent meg a Pagony Kiadó Zseblámpás Könyvek kiadói sorozatában, ami 7-10 éves gyerekeknek íródott könyveket gyűjt össze, méghozzá meghatározott tematika szerint. Ezeket kifejezetten kezdő olvasóknak ajánlják. Nagyobb betűmérettel íródott rövid, izgalmas, vicces történetek, melyeket sok illusztráció színesít.

Kála királykisasszony a családjával és egész udvartartásával az év legnagyobb ünnepére, az Újhold köszöntésére készül Aláciában. De hiába kellene boldognak lennie, Kálát nem hagyja nyugodni, hogy a régi Holddal nem törődik senki. Pedig ha a régi Hold megharagszik, az egész birodalom veszélybe kerül… Kála álmában egy ismeretlen birodalomban találja magát, és új barátaival Alácia megmentésére indul.

A fülszöveg nem igazán keltette fel az érdeklődésemet. Egy kislány álmában átjut egy másik világba, ahol új barátokra tesz szert, akikkel megmenti a világot? Nem nevezném sosem látott felütésnek, habár a kiskamaszokra még az újdonság varázsaként hathat. Sőt, ha csak a felszínt nézzük, akkor annyira nem mutat újat, hogy már-már tocsog a klisékben.

Hogy miért adtam mégis esélyt neki? Megvallom, a borító miatt. Valamiért nagyon megfogott, ezt csak tetézte a beharangozóban emlegetett Újhold és régi Hold, ami valamilyen legendát sejtetett. Ez utóbbiban nem csalódtam, mi több, a könyv elején csakis az hajtott előre, hogy megtudjam, mi Alácia és Tahar titka. A megoldás ötletesnek bizonyult.

A könyv kezdeti szakaszában más nem nagyon fogott meg úgy igazán, mert a karakterek sablonosnak tűntek, főleg a főhős, az elkényeztetett hercegkisasszony, Kála: lázad az őt körülvevő társadalmi kötöttségek ellen, unalmasnak találja a megszokott hagyományokat.

groll1-szerkeszteni.jpg

Eleinte nem érti őket, és nem is szeretné megérteni, hanem kalandot akar, valami újat. Abban a reményben próbál beszélni az öreg Holddal is, hogy az hátha meghallgatja, és ez tulajdonképpen így is történik, mert álmában egy másik világba téved, ahol három korabeli gyerekbe botlik.

groll2.png

A csapat a hasonló tematikájú történetekhez híven nehezen csiszolódik össze, de végül a közös cél mégis összekovácsolja őket. Miközben a probléma megoldásán és az eléjük gördülő akadályok leküzdésén dolgoznak, nem csupán a világ, de a karakterek is egyre árnyaltabbá válnak, és a felszín alatt kibontakozik egy élvezetes, fontos témákat feldolgozó és megszívlelendő üzenetet hordozó cselekmény.

Mindez Kála jellemfejlődésén át ütközik ki, aki fokozatosan ébred rá arra, hogy ugyan fontos kiállni magunkért, és mindent megtenni a barátainkért, vagy a világ megmentéséért, de a körülöttünk felépített társadalmi rend, a hagyományok és a kötöttségek is fontosak, mert a világot ez tartja össze, és szervezi közösségbe az embereket. A közös értékek, a közös alapok táptalaja. Miután erre rájön, már nem lázad tovább, hanem azon dolgozik, hogy mind a környezete, mind az öreg Hold élete jobb legyen, és megmentse Tahart. Mindeközben Kála megismeri saját magát, a saját értékeit, és a kötet végére nemcsak a környezetére, de saját magára is másként tekint, elfogadja a helyét a világban, és ezzel gyakorlatilag felnőtté válik.

groll3.png

A másik tanulság a negatív dolgok, érzelmek elfogadása. Fájdalmat érezni, túlsúlyosnak lenni, elkeseredni teljesen rendben van. Ezek mind hétköznapi dolgok/élethelyzetek, amiket a kötet teljesen természetesen kezel. Ahogy az is mindennapi, hogy valakit nem kedvelünk, van ilyen, pláne, ha az első benyomásunk nem túl jó az illetőről, és a mozgatórugóit sem értjük. Az ilyesmit azonban a mai társadalom egyáltalán nem kezeli jól, sőt a negatív érzelmek kifejezését, a normáktól elütő megjelenést legtöbbször elítélik. Olvasás közben azon kaptam magam, hogy a könyv a felszín alatt teli van értékeket hordozó üzenetekkel, ezért érdemes odafigyelni, és a dolgok mögé látni olvasás közben.

A Groll legendája szórakoztató olvasmány, noha az alapötlete egy hatalmas klisére épül. Azonban ebből egy egyedinek nem mondható, de fontos és értékes mondanivalót hordozó ifjúsági könyv kerekedik, amelyet Bíró Eszter egyedi illusztrációi tesznek teljessé.

Ajánlom kiskamaszoknak, mert igazán ők tudnak majd azonosulni Kálával, és számukra az alapötlet is új lehet. A felnőtteknek pedig azért, mert megszívlelendő gondolatokat fogalmaz meg a hagyományokról és az egyén helyéről a világban.

8/10

A kötetet a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9018032880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása