Könyvkritika: Fróna Zsófia: A fegyverforgató - Baljós szövetségek (2022)
2022. szeptember 28. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Fróna Zsófia: A fegyverforgató - Baljós szövetségek (2022)

Tökéletes fantasy

a_fegyverforgato_1.jpg

Tökéletes fantasy. A harmadik részre minden összejött, egyben van a történet, a karakterek, peregnek az események, úgy jó az egész, ahogy van. Nagy kedvencem a sorozat, már az első két rész is nagyon tetszett, de a harmadik felvonással szintet lépett a szerző, egyszerűen letehetetlen ez a könyv. Nemcsak a gyorsvonati sebességgel zajló sztori lenyűgöző, hanem az a végtelen fantázia, amivel a szerző megteremt egy teljesen egyedi univerzumot. A fegyverforgatók világa nagyon különleges, az emberek és fegyverek közötti kapcsolat rendkívüli, és a szerző képes elérni, hogy egy idő után már meg sem lepődjünk a legvadabb eseményeken sem, annyira gyorsan zuhannak ránk az egyre csavarosabb fordulatok. Tényleg tökéletesen kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni a következő pillanatban, a jó és a rossz közötti határ egyre jobban elmosódik, miközben Megaira fejlődik, nemcsak az ő karaktere lesz egyre összetettebb, hanem a többi szereplőé is. A borító hihetetlenül vészjósló, ugyanakkor tökéletesen találó, hiszen ebben a részben a démon mindent visz, messze az ő figurája a legkarizmatikusabb. Sok minden megtudhatunk róla, folyamatosan meglep bennünket, tökéletesen megbízhatatlan, ugyanakkor mégis ellenállhatatlan, igazi badass szereplő, aki elviszi a hátán a történetet, miközben a főszereplő Megaira sem halványodik el mellette, sőt, az ő éjfekete karaktere és a lány tiszta lelke remekül kiegészíti egymást. Tovább bonyolódnak az események, megjelenik a főgonosz Edward is, akiről kiderül, hogy nagyon emberi is tud lenni, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne ő lenne a legnagyobb ellenfél, akit egyáltalán nem szabad lebecsülni, hiszen amikor élesedik a helyzet, megmutatja, milyen messzire tud elmenni azért, hogy megszerezze, amit akar. Ugyanakkor az ő karaktere is árnyaltabb lesz, megkedvelni biztosan nem fogjuk, mégis megérhetjük valamennyire, hogy miért lett olyan, amilyen, és milyen mozgatórugói vannak a cselekedeteinek. A végső fordulat óriási, epedve várom a folytatást, ami egyben a záró kötet is lesz, addig is folyamatosan azon agyalok, hogy vajon mi lehet a  történet vége.

Megaira ügyében úgy dönt a Legfelsőbb Tanács, hogy nem törlik az emlékeit, ennek viszont az az ára, hogy kémkednie kell nekik. A lány óriási elánnal veti bele magát a feladatába, melyhez különleges segítséget kap a démon személyében. Hatalmas kalandokat élnek át együtt, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz...

A fegyverforgató egy remek sorozat, mindenkinek csak ajánlani tudom. Az első rész még tele van gyerekbetegségekkel, azonban a szerző folyamatosan fejlődik, egyre magabiztosabban lakja be azt az univerzumot, ami ő maga teremtett. A harmadik felvonásra már tökélyre fejlesztette az írást, ezt a könyvet tényleg öröm olvasni, nincsenek benne logikai bakik, egyszerűen csak bele kell feledkezni, nagyon olvastatja magát a szöveg. Nagyon filmszerű az élmény, szerintem tévésorozatért kiált a sztori, biztosan ebben a formátumban is tökéletes kikapcsolódást nyújtana a nézőknek. Tényleg csak dicsérni lehet a szerző fantáziáját, élmény belemerülni ebbe a világba, amely részben hajaz ugyan a Harry Potterre (iskola, mágia, felnövéstörténet stb), de mégis teljesen egyedi tud lenni, az olvasó azon kapja magát, hogy minél többet meg akar tudni a fegyverfogatókról és a hozzájuk tartozó fegyverekről. A köztük lévő kapocs ugyanis nagyon erős, és jóval bonyolultabb, mint elsőre látszik, szokni kell a gondolatot, hogy egyik pillanatról a másikra át tudnak alakulni a fegyverek, Liam atyával együtt csodálkozunk rá a folyamatra harmadjára is. A fegyverforgatóknak egy nagyon zárt, hierarchikus rendszerben kell élniük, ebbe a rendbe robban be Megaira, aki a feje tetejére állít mindent, itt már semmi sem biztos, mindennek megtörténhet az ellentetje is bármikor.

Óriási ötlet volt a démon szerepeltetése, az ő karaktere uralja ezt a részt, főleg, hogy egy idő után magunktól is rájövünk, hogy ő egyáltalán nem egy közönséges démon, annál jóval több. Miközben magához képest egészen hétköznapi külsőt tud ölteni, a harci jelenetekben kiderül, hogy milyen félelmetes is tud lenni lenni valójában  - egy démon nagyon látványosan tud harcolni - , ugyanakkor bármilyen hihetetlen, tud sebezhető is lenni. Megaira mellett a jobbik énje kerül előtérbe, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyetlen percre is meg lehetne bízni benne, hiszen mégiscsak egy démonról van szó. Határozottan tagadja, hogy lennének érzései, a lányhoz mégis különös kapcsolat köti - amely csak részben magyarázható azzal, hogy évszázadokig össze volt kötve a fegyverével -, izgalmas felfedezni ennek mélységeit és határait. Miközben segít Megairának, nem szűnik körülötte a sötétség, mégis a lánnyal együtt egyre inkább megkedveljük. Egy igazi rossz fiú, akit nem lehet megszelídíteni, és akinek megvannak a maga titkai, hát kell ennél érdekesebb karakter? Azért ne andalodjunk el teljesen, démonunk nagyon is vérengző típus, és elég nehezen fogja vissza az éhségét is. Kíváncsian várom, mi lesz az ő sorsa, ahogyan természetesen a többi szerepelőé is érdekel.

Megaira nemcsak egy démonnal barátkozik össze, hanem egyre fontosabb szerepe lesz ebben az univerzumban, szépen lassan ő lesz a vezetője az Edwarddal szembeni erőknek. Harci cselekményekben sincs hiány, ráadásul ezúttal kontinenseken ívelnek át a kalandok, egyetlen perc unalomra sincs idő, nagyon kell figyelni, hogy le ne maradjunk valamiről. Mert itt minden mindennel összefügg, egyre bonyolultabb lesz a történet, egyre több mindent tudunk meg a múltról, a jelenről, miközben a jövőről halvány lila gőzünk sincs, mert amikor már azt hisszük, mindent értünk, jön egy olyan csavar, hogy letesszük tőle a hajunkat. Talán ezek a tökéletesen kiszámíthatatlan fordulatok a legnagyobb erényei ennek a könyvnek, amelyet nagyon kár lenne kihagyni az életünkből.

10/10

A könyvet a NewLine kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2017941108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása