Könyvkritika: Lőrinc László: 25 szelfi a reformok korából
2022. szeptember 26. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Lőrinc László: 25 szelfi a reformok korából

25 lájk

25_szelfi_1.jpg

25 lájk. A sorozat befejező része hozta a szokásos színvonalat. Ismét kaptunk 25 remek szelfit, ezúttal egy nagyon érdekes korszakból.  Az 1830-as évektől 1900-ig tartó időszakot tekintette át a szerző, ezúttal is remek humorral és olyan szöveggel, amitől az olvasó garantáltan leteszi a haját. Ennek a sorozatnak ugyanis pont ez a bája, hogy a rég és közelmúltról beszél mai nyelven, és ezáltal közel tudja hozni az eseményeket. Eljutottunk  a reformok koráig, amely alapvetően is egy nagyon izgalmas és érdekes éra, Lőrinc László pedig mindent megtesz, hogy minél több információt osszon meg velünk, minél többet a nem közismertebbek közül. A kommentelők között olyan történelmi szereplők tűnnek fel, mint Erzsébet királyné, Széchenyi, Kossuth, Jókai és megannyi más valós és kitalált személy, akik laza stílusban tájékoztatnak bennünket az időszak fontosabb eseményeiről. Kiválóan mutatja be a könyv, hogyan fejlődött rengeteget viszonylag rövid időszak alatt az ország, a történelmi háttéren túl megismerkedhetünk a hétköznapi emberek életével is. A korszak históriájának kiemelkedő eseményein túl olyan témára is kitér a szerző, mint az első magyar orvosnő (Hugonnai Vilma) személye. Talán ez az egyetlen hibája van a könyvnek: a témák kissé össze-vissza váltják egymást, az időbeli sorrenden túl nincs közöttük mindig összefüggés, ezért néha kicsit eklektikus az összhatás, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Ismét egy remek darab született a sorozatban, sok új információra tehettünk szert, miközben istenien szórakoztunk, hiszen a humor a legnagyobb védjegye a 25 szelfivel fémjelzett könyveknek, nem csalódtunk most sem.

A reformkor 1830-ban kezdődött, amikor Széchenyi megjelentette a Hitel című művét. Nagyon hosszú út vezetett innen 1900-ig, volt téma bőven, amiből válogathatott a szerző. A teljesség igénye nélkül: a szabadságharc, a színház, Liszt Ferenc, balatoni gőzhajó, Tisza Kálmán kora, a pesti gőzmalmok, Budapest...

Nagyon elmés, ahogyan a szelfikorszak zsargonját használva szerezhetünk ismereteket a múltról, miközben nagyokat kacagunk, szinte észrevétlenül rengeteg információra tehetünk szert a korszakról. A nagy történelmi eseményekről sem feledkezik el a szerző természetesen, de a hangsúly ezúttal az egyéb érdekességeken van. Ilyen téma például a balatoni gőzhajózás, a pesti gőzmalmok és természetesen a Lánchíd építését is figyelemmel kísérhetjük. A nagy építkezéseken, az ipar és a közlekedés vívmányain túl megismerhetjük a közemberek életét is, nevezetesen a parasztok és a cselédek mindennapjait is, amely szintén nagy változáson ment át a korszakban. Gasztronómiai kalandozásokra is sor kerül, megtudhatjuk, milyen étkeket vettek magukhoz eleink. A nagy történelmi személyiségeken túl a közemberek életébe is bepillantást nyerhetünk, vagyis nagyon széles a paletta, amelyből a szerző merít. Akit érdekel a korszak, annak is rengeteg új információval szolgál, ráadásul ezen a remek humorral megírt stílussal sok olvasót tehet kíváncsivá az alkotógárda - hiszen a szövegen túl Rátkai Kornél rajzai is rengeteget tesznek hozzá az élményhez - , valahogy így kell érdekesen ismeretet terjeszteni.

Habár a tinik a célközönség, a hozzám hasonló felnőtt történelemrajongók is megtalálják a számításukat ezzel a könyvvel, hiszen a közösségi médiát minden korosztály használja, ezért a nyelvezet teljesen közérthető annak minden lazasága ellenére. Viccesek a hozzászólások, ugyanakkor időnként tele vannak drámával, helyzet és jellemkomikummal egyaránt, de természetesen csak olyan szintig, hogy ne feküdjék meg az olvasó gyomrát, hiszen az alapvető cél a szórakoztatás, és ennek tökéletesen eleget tesz a szerző. Ugyanakkor tanít is, nem is átlagos szinten, nagyon jól ismeri a középiskolások nyelvezetét, miközben a felnőttekhez is tud szólni, vagyis minden korosztály remekül bele tud veszni a korszakba, miközben hihetetlenül sok ismeretre tesz szert róla. Tényleg kár, hogy vége a sorozatnak, kiválóan el lett találva a hangnem.

Viszonylag hosszú és eseménydús korszakot ölel fel a könyv, egyetlen percre sem lehet unatkozni, a jól megválasztott témáknak köszönhetően gördülékenyek az események, miközben haladunk előre az időben, egyre sokrétűbb tudásra teszünk szert. Széchenyitől kezdve Déryné Széppataki Rózán és Deák Ferencen át Ady Endréig rengeteg közismert személyiség kerül megidézésére az oldalakon, ugyanakkor a szerző nem feledkezik el a hétköznapi emberekről sem, megismerhetjük például, hogyan néz ki egy paraszti vasárnap, de az első május elsejei munkásgyűlésre is ellátogathatunk. Az én személyes kedvencem a Hugonnai Vilmáról szóló rész, de a klasszicista Pestről szóló szösszenet is emlékezetes volt számomra. Összességében tehát egy nagyon érdekes könyvhöz van szerencsénk, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.  

9/10

A könyvet a Kolibri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4017937744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása