Filmkritika: Zanox - Kockázatok és mellékhatások (2022)
2022. június 09. írta: !Márk!

Filmkritika: Zanox - Kockázatok és mellékhatások (2022)

zanox1.jpgA magyar filmeket körbelengte egyfajta kísérletezgető attitűd az elmúlt pár évben. Kaptunk nagyszabású horrorfilmet (Post Mortem), a cyberbully-ing köré épülő ifjúsági filmeket (Remélem legközelebb sikerül meghalnod...:) ; FOMO - Megosztod és uralkodsz), animációs heist-filmet (Ruben Brandt, a gyűjtő), a listát a végtelenségig lehetne sorolni. A Zanox képében egy időhurkos vígjátékra számítana a néző, ám a kép ennél jóval komplexebb.

A történet főhőse a végzős diák, Misi (Bálint Előd), aki a szóbeli érettségi napjára ébred. Tanulás mellett pedig a Zanox nevű gyógyszer kísérletében vesz részt. Ez egy nyugtató hatású készítmény, ami segít csillapítani a pánikrohamokat, szorongásokat. Főszereplőnk rájön arra, hogyha a gyógyszer elfogyasztása után egy kétes eredetű házipálinkát fogyaszt, akkor képes visszautazni az időben, és újra tudja élni az érettségi napját. Ami nem csak azért lehet előnyös, mert jobb jegyet tud elérni a vizsgán, de akár társai életét is megmentheti, hiszen az érettségi utáni banketten egy ismeretlen gyilkos vadászik potenciális áldozatokra, köztük Misi szerelmére is.

zanox2.jpgAz alapszituációt figyelve azt láthatjuk, hogy a Zanox nem szolgál túl sok újdonsággal. Legfeljebb a magyaros, érettségis köntös adhat némi frissességet neki, de hasonlóval már többször is találkozhattunk korábban. Egy ideig kimérten haladunk a kitaposott időhurkos-vígjátékos ösvényen. Ismerős jelenetek, párbeszédek ütik fel a fejüket. Teszi az első nagyjátékfilmes rendező, Baranyi Benő meglehetősen szórakoztató módon, ugyanis kellemes a film humora, működik a karakterek közti kémia, és amikor nagyon ráhangolódnánk a film ritmusára, stílusára, akkor láthatunk igazán váratlan húzásokat.

zanox3.jpg

A kezdeti romantikus-komédiás felütéshez képest igazi műfajmixet kapunk a film második felére, ami tele van meglepetésekkel. Olyan váratlan irányokba sodródik helyenként a történet, ami abszolút kiszámíthatatlanná teszi a cselekményt. Az alkotók ráadásul még néhány pofátlanul jól elhelyezett és időzített fordulattal lepik meg a közönséget, mindig akkor elsütve akkor, amikor a néző már magabiztosnak érezheti magát, mondván, hogy tudja, merre fog kifutni a sztori. A Zanox azonban egy igazi trollfilm, folyamatosan az orránál fogva vezeti az embert, hogy aztán egyik döbbenetből a másikba ejtse. Az pedig egészen lenyűgöző, hogy szinte minden zsánerben kiválóan helytáll a film, amelybe belekóstol.

A casting csillagos ötös. Jobbára ismeretlen, több elsőfilmes színészt láthatunk a vásznon, élükön az egészen sokoldalú Bálint Előddel, akinek nem csak remek komikusi vénája van, de az emocionális megjelenítésben is kimagaslót nyújt. Mellette megkapjuk a Jankát alakító Erdős Lilit is, kettejük játéka pedig igazi jutalomjátéknak bizonyul. A rendezői székben az eddig rövidfilmeken pallérozódott Baranyi Benő foglalt helyet, és sajnos néhol érződnek a tipikus elsőfilmes vonások. Ahhoz képest, hogy mennyire ötletgazdag, ütős forgatókönyve van a filmnek, a rendező nem bánik mindig a legjobban az arányokkal. Pár jelenet túl van nyújtva, illetve a fináléra úgy éreztem, hogy túl sok mindent akar egy pontba belezsúfolni Baranyi. Ha egy picivel meg lett volna toldva a játékidő, akkor valószínűleg az arányok is jobban eloszlottak volna.

zanox4.jpg

Viszont ezek csak apró negatívumok, amik eltörpülnek a Zanox hihetetlen mértékű kreativitása mellett. Jó érzés még 2022-ben olyan mozifilmeket látni, ahol nem lehet már 5 perc után kitalálni snittre pontosan, hogy hová fog kilyukadni a film, és ha a szóban forgó alkotás magyar, az külön öröm számunkra. Tipikusan olyan mű ez, amit ajánlott minél kevesebb előismerettel fogyasztani, mert akkor mellbevágó ágyúgolyóként érhetik az embert a film meglepetései. Csont nélkül ki merem jelenteni, hogy ez a szkript az elmúlt évek magyar mezőnyének az egyik legjobbja, ami külföldön is teljes mértékben megállná a helyét, technikai fronton is. Ugyan akad benne pár jellemzően balkáni, magyaros utalás és gag, de ezt leszámítva simán indulhatna a nemzetközi mezőnyben is.

Végszó: A Zanox - Kockázatok és mellékhatások az év egyik legkomolyabb meglepetése. A semmiből jött, mégis akkorát szólt, amit magyar filmnél nem sűrűn láthattunk mostanában. Rendkívül intelligens alkotás, aminek megvannak a maga kis hibái, ennek ellenére hihetetlenül összetett élményt képes adni. Ne nagyon olvassatok utána, csak nézzétek meg, mert az ilyen filmeket és az ilyen készítőket támogatni kell!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr217850103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása