Sorozat kritika: Obi Wan Kenobi (2022)
2022. május 29. írta: P.A. Doorman

Sorozat kritika: Obi Wan Kenobi (2022)

Nosztalgia a dűnék között

obi_wan_kenobi_sorozat_screenshot_20220527133825_1_original_1150x645_cover.jpg

El kell árulnom valamit, csalódott vagyok, méghozzá nem is kicsit. Ismerve a Star Wars háza táján végbemenő újításokat és film özönöket eléggé szkeptikusan fogadtam a Disney új „csodafegyverét”. Fel voltam készülve rá, hogy megtörténik az, amely sajnos nem egyszer lezajlott már. ha az új trilógiára gondolunk. Féltettem gyerekkorom epikus világát és féltem attól, hogy újra érezni fogom az „ez meg minek kellett” érzést. Arra számítottam, hogy az Obi Wan sorozat sem tudja majd elérni azt, amit annak idején a Star Wars: Lázadóknak sikerült, annak ellenére, hogy az gyakorlatilag egy animációs mese volt. Hozzáteszem, nem láttam a Mandalóri és a Boba Fett könyve sorozat egyetlen részét sem. Valahogy engem nem fogott meg az a fejvadászos shady irány. Ennek ellenére a jeles napon fogtam magam és megnéztem a vert helyzetek mesterének legújabb kalandjait. 

Az első csalódás a film első hat percében ért, de nem úgy ahogyan azt a kedves olvasó gondolja. Kellemes borzongás fogott el, ahogyan a történet bevezetését/hangulatkeltését követően újra ott találtam magam a Tatooine bolygón. Igen, a csalódásom abban nyilvánult meg, hogy látva ezt a remek hangulatú és értékes nyitányt felmerült bennem a kérdés: Hol a csudában voltak eddig ezek a történetírók? És ha itt ment ez a stílus, a mozifilmeknél miért nem sikerült ezt az irányt elcsípni? Ironikus módon azt mondanám, hogy aki még soha nem látta a Star Wars-t és szeretné elkezdeni ezt a kihagyhatatlan kult élményt, kezdje az Obi Wan sorozat első hat percével, aztán nyomjon egy pause-ét és mehet a lejátszóba az Új remény, majd a Birodalom Visszavág és a Jedi Visszatér. Ezután, ha már kellően rákattant a történetre, jöhet minden más, ami kimaradt. 

No de visszatérve az új sorozathoz kétségtelen, hogy ismét egy hatalmas nosztalgia fröccsöt kapunk, amely azért tartogat kellemes meglepetéseket. Furcsa módon a Miki egér emberei eljátszották ugyanazt Kenobi mester karakterével, mint anno Luke-kal az új trilógiában. De jó hír a legendás Jedi mester rajongóinak, hogy a Tatooine remetéjének jól áll ez a megfáradt és elkeseredett öreg tanító attitűd. Igazi mély karakterfejlődés – vagyis inkább leépülés – bujkál a nosztalgia díszlet mögött, amely igazán jó dolog. Az Ewan McGregor által megformált bukott Jedi szenzációsan illik a történetbe, valahogy sokkal mélyebbről indul ez a karakter, mint vártam. Érdekes és izgalmas dolog lesz azt látni, hogy hogyan válik azzá a szellemi magasságokban járó bölcs tanítóvá, akit annak idején Sir Alec Guinness keltett életre. 

4hwcbcn9nenqfgfubrqvx8.jpg

A történetről nehéz bármit is mondani úgy, hogy ne rontsam el az élményt. De annyi biztos, hogy a kánon épségét féltő rajongók egyenlőre megnyugodhatnak. Az Obi Wan sorozat úgy hoz újat a franchise-ba, és közben úgy bővíti kedvenc univerzumom világát, hogy a legegyszerűbb módon békén hagyja az eredeti szálat, megmentve ezzel a féltett eredeti történéseket. A forgatókönyvírók zseniális módon egy olyan szálon át közelítik meg a történetet, amely váratlan de kedves emlékeket felidéző pillanat lesz minden rajongó számára. Az Obi Wan sorozat első két része izmos világépítésbe kezd, mely zseniális összhangban van a kánon valamennyi elemével. Valamennyi új és régi helyszín kényelmesen és lazán illeszkedik bele a már megszokott univerzumba. Úgy tűnik a megkopott, kissé sötét hangulatot árasztó éra igazi méltó élőszereplős párja lesz a 2014-ben bemutatott Lázadóknak. 

Nem felejtkezhetünk meg arról, hogy ez az első olyan Star Wars sorozat, amely a Disney új streaming szolgáltatásán debütál kis hazánkban. Az kell mondjam ez lesz az a történet, amelyért megéri előfizetni, arról nem is beszélve, hogy a már futó sorozatok is elérhetővé válnak a mesevilág online platformján. Részemről már azért is megérte próbát tenni ezzel a két résszel, mert úgy érzem, kellő lendületet kaptam ahhoz, hogy elkezdjem a két kimaradt sorozatot. Nem kérdés, hogy a Kenobi mester történetét elmesélő sorozat mellett most már biztosan sorra kerül a Mandalóri és a Boba Fett könyve is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr517842519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2022.05.30. 09:27:43

Jó lett. Sok sorozatot laposra ver az utóbbi 2 évből.

Andriska07 2022.06.03. 23:09:21

Jó lett, kétségtelen. Viszont ha jót akarsz, akkor a Boba Fett sorozatot inkább kerüld el. Nálam a Star Wars abszolút mélypontját az a sorozat nyújtotta: egész konkrétan hangosan nevetett a csalad egyes jeleneteknél, s nem egy jól sikerült vicctől, hanem mert már annyira kínos volt az egész.
süti beállítások módosítása