Könyvkritika: Takács Viktória: Farsangi mese és Andrea Erne: Robotok (2022)
2022. március 02. írta: chipolino

Könyvkritika: Takács Viktória: Farsangi mese és Andrea Erne: Robotok (2022)

Egy farsangi és egy robotos könyv gyerekeknek a Scolar Kiadótól

img_farsangi_mese_robotok_blog.jpg

A Scolar kiadói csoport gyerekkönyves tagja, a Scolar Kid adja ki az egyik legigényesebb kiadványokat a mai gyerekkönyves piacon. Mi leginkább az ismeretterjesztő könyveiket (főleg a Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozatot) forgatjuk, de a kislányom szereti a böngészőiket és a lapozóikat is. Most két olyan könyvet választottam, amelyek nagyobb gyerekeknek szólnak, de ezekben sem csalódtam, sőt. Szívből ajánlom mindkettőt a 3–7 éves korosztálynak és a szüleiknek is.

farsangi_mese_uj.jpg

Takács Viktória Farsangi mese című könyve a Hagyományaink sorozat hetedik darabja; ezzel a sorozattal a szerző célja, hogy a hazai szokásokat, jeles napokat és különleges hagyományokat megismertesse a gyerekekkel. A sorozat eddig olyan ünnepeket és szokásokat mutatott be, mint például a betlehemezés, a mohácsi busójárás vagy a húsvét. Ennek a kötetnek a főszereplője Simon nagypapája, aki az ünnepek után az egyhangúság és a szürke hétköznapok miatt búskomorságba süllyed, elveszíti az életkedvét. Simon nagyon szeretné felvidítani, és a családja és a szomszéd Lulu néni segítségével jó ötletük támad. A régi szokásokat felelevenítve farsangi felvonulást szerveznek.

A kötet rövidke, de tartalmas. A kiadás gyönyörű, keményborítós, tele illusztrációkkal és befogadható mennyiségű szöveggel és információval. Az olvasó megtudhatja, mi is az a vízkereszt napja vagy a farsang farka, kik azok az alakoskodók és a drótostót, és hogy mágikus erővel bír-e a farsangi fánk. A nyelvezet nagyon gyerekbarát, a könyv könnyen olvasható, és az elszórtan megjelenő tudásanyag sem töri meg az események sodrását. Az érdekességek mellett szerintem fontos üzenete a könyvnek, hogy ez a februári szürkeség mindenkit megviselhet, oda kell figyelnünk egymásra, és nem véletlen, hogy pont ebben az időszakban tartanak farsangot. Nagyapa kezdődő depresszióját végül elűzi a sok tennivaló és a mulatság, ahogyan remélhetőleg a telet is elűzik a jelmezbe öltözött gyerekek és felnőttek.

andrea-erne-robotok--mit-miert-hogyan-243827.jpg

A Robotok a Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozat 57. kötete, amely egy óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló szakkönyvsorozat illusztrációkkal, kihajtható ablakokkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal. Ebből a kötetből az olvasó megtudhatja, hogyan segítenek az embereknek a robotok, hogyan működnek és hogyan tanulnak meg gondolkozni, milyen robotok dolgoznak a gyárakban, a földeken, a kórházban, és milyen okosgépek lehetnek majd a jövőben az otthonainkban.

Ebből a sorozatból nekünk eddig egy volt meg (a Lovak és pónik), és már annál is teljesen le voltam nyűgözve, hogy ez mennyire jó. Egyrészt elképesztőek a nyomdai megoldásai: a kötésétől kezdve a kemény lapjain keresztül a kihajtható ablakokig minden nagyon profi. Minden oldalon más témakört járunk körül a fő témán belül, a rajzok pedig részletgazdagon és befogadható mennyiségű szöveggel magyarázzák el a tudnivalókat.

Én finoman szólva nem vagyok műszaki beállítottságú, úgyhogy a robotos dolgok nagy része nekem varázslat, amin egyrészt ámulok, másrészt kicsit ijesztőnek találom. A könyvben bemutatott robotok közül egyelőre csak a robotporszívóhoz volt szerencsém, de ez a kötet nagyon élvezhető módon hozta közelebb hozzám a témát, amit köszönök neki. Az illusztrációk csodásak, a kihajtható ablakokat pedig szerintem gyerek és felnőtt egyaránt nagyon élvezi nyitogatni. Információdús, közérthető és gondolatébresztő kötet, mindenkinek nagyon ajánlom.

 

9/10, 10/10

A köteteket a Scolar Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2817767448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása