Könyvkritika: Mengyán Eszter: Helló, slow fashon! (2021)
2022. január 12. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Mengyán Eszter: Helló, slow fashon! (2021)

A bolygó megmentését kezdd a ruhatáraddal!

slow_fashion.jpg

A bolygó megmentését kezdd a ruhatáraddal! Ez nem üres szólam, tényleg sokat tehetsz a klímaválság leküzdéséért, ha egy kicsit jobban odafigyelsz az öltözködésedre. Lássuk be, hogy ha globálisan nem is tehetünk túl sokat bolygónk megmentéséért, a saját szintünkön igenis tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy ha egy picit is, de változzon a világ. Nem is gondolnád, mennyire fontos az, hogy változtass a gondolkodáson és az életeden. Egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolni, a saját háztartásodon belül ezernyi lehetőség közül választhatsz, most azonban egyetlen dologra fókuszálunk, és az az öltözködés. Nőből vagyunk, szeretünk vásárolni, ruhát pedig főleg ( a "nincs egy rongyom, amit felvegyek" a hétköznap reggelek nagy felismerése), erről nem is kell lemondani, viszont a vadászat helyszínét érdemes átgondolni. Jómagam nem vagyok nagy ökoharcos, arra azonban odafigyelek, hogy a ruháim nagy részét second hand üzletekben vásárolom (amúgy az ágyneműket és a konyaruhákat is, de ez most nem tartozik a tárgyhoz). Főként azért, mert ezek a ruhaneműk jó minőségűek (na jó, a többségük az), miközben egyáltalán nem drágák, és ha az ember lánya odafigyel, nagyon jó kis cuccokat lehet kifogni (persze ebben benne van az is, hogy esetleg nincs szerencsénk, és aznap üres kézzel távozunk a boltból), de az aranyszabály az, hogy mindig próbálni kell. Ezt eddig praktikus okokból tettem így, most már azonban ennek a könyvnek köszönhetően már tudom, hogyan kerülnek a szemünk elé ezek a ruhák, és nagyon örülök neki, hogy hozzá tudok járulni a magam módján a klímavédelemhez. Talán ezek nagy szavaknak tűnnek, pedig tényleg ilyen apróságok valóban rengeteget számítanak. Ebben a könyvben az a jó, hogy a szerző nem sajnálta az időt és az energiát arra, hogy teljes mértékben körüljárja a környezettudatos öltözködés témakörét, mindenkinek érdemes megismerkedni az általa nyújtott információkkal.

Oké, mentsük meg a bolygót, és rendben, tegyük azt az öltözködéssel, de mégis hogyan kezdjünk hozzá? Mit tegyünk egészen pontosan annak érdekében, hogy a zöld gondolatot átültessük a gyakorlatba? Ezekre a nagyon praktikus kérdésekre kapunk alapos válaszokat ebből a könyvből.

Nekem a legjobban az tetszik, hogy a szerző a saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan alakítható ki egy környezettudatos ruhatár. Mert egyszer ő is elkezdte valahol, kereste a lehetőségeket, utánajárt mindennek, és ezeket a tapasztalatokat most megosztotta velünk. Minden "szakterületnél" megszólalt egy hiteles személyt, aki miniinterjú keretében tájékoztat bennünket arról, hogy pl. mi az a "zöld" pszichológia, milyen kérdéseket tegyünk fel magunknak, ha ruhát veszünk, stb. Számomra döbbenetes felismerés volt, hogy mennyi tudós és tudományág foglalkozik áttételesen az öltözködéssel, nagyon érdekes volt betekintést nyerni a kutatásaik eredményébe. A leghasználhatóbb ötletek azonban azok, szerintem, amikor a szerző a saját fejlődési útján felfedezett tényekkel ismertet meg bennünket. Megmutatja nekünk, hogy milyen dokumentumfilmek foglalkoznak a fast fashion kérdéskörével, de azt megtudhatjuk, hogy melyek a fenntartható ruhák ismérvei, amelyek egyáltalán nem azok, amelyeket elsőre gondolnánk.

Rengeteg hasznos információra tehetünk szert a könyvből, nekem csak az a problémám vele, hogy egy picit csapong, és van olyan téma, amit csak érintőlegesen tekint át, és van amiről sokkal hosszabban beszél, de ettől még végig sikerült fenntartani az érdeklődésemet, holott engem racionális közgazdászként finoman szólva is hidegen hagy a divat. A környezettudatos gondolkodást viszont fontosnak tartom, és kíváncsi voltam, hogy az öltözködés vajon hogyan kapcsolódik ehhez a témakörhöz és valóban megdöbbentem azon,  hogy mennyire izgalmas és sokrétű a környezettudatos ruhatár kialakításának folyamata. Számomra a legérdekesebb a mosás kérdésköre volt, nagyon átfogó ismeretekre tehettem szert ennek a tevékenységnek az ökotudatos módszereiről.

Abszolút olvasóbarát a stílus, pont olyan, mint amikor egy barátnővel egy kávé mellett megbeszéljük az élet nagy dolgait, de ez nem jelenti azt, hogy sekélyes lenne a mondanivaló, ellenkezőleg, nagyon is fontos dolgokról beszél közérthetően. Egyáltalán nem akarja meggyőzni az olvasót a szerző arról, hogy csak a környezettudatos ruhatár kialakítása lehet az életcélja, ő csak bemutatja, hogy milyen tapasztalatokra tett szert, és ha valakit érdekel, hogyan tud elindulni ezen az úton, hová forduljon segítéségért, mire figyeljen oda, stb. Nagyon gyakorlatias a leírás, tényleg minden információt a kezünkbe ad, nekünk "csak" el kell határoznunk magunkat, és ha akarjuk, megtehetjük az első lépést a környezettudatos ruhatár felé. Nagyon hasznos könyv.

8/10

A könyvet a Gingko Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1916806628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása