Könyvkritika: Kertész Erzsi: Zúdulók - Panthera 5. (2021)
2022. január 05. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Kertész Erzsi: Zúdulók - Panthera 5. (2021)

Ránk zúdultak az újabb kalandok

panthera_5.jpg

Ránk zúdultak az újabb kalandok. Ennél jobb dolog nem is történhetne velünk, mert a színvonal továbbra sem csökkent, újra izgalmas események közepébe csöppenünk bele. A Panthera és a mi világunk egyre jobban összekapcsolódik, miközben még mindig tovább bővül a sorozat univerzuma, amely kiváló szórakozást nyújt kicsinek és nagynak egyaránt. Kismukkék is kamaszodnak, vagyis a szerelmi szál is egyre jobban megjelenik a történetben, törnek és újra remélnek az ifjúi szívek, miközben még arra is van idejük, hogy segédkezet nyújtsanak pantherai barátaiknak, akik már megint nagy bajba keveredtek. Szép történet ez a barátságról, amelyben úgy tud természetes lenni a mágia, hogy még csak meg sem lepődünk rajta. Kertész Erzsi nagyon jól ír, gördülékenyen zajlanak az események, a karakterek fejlődnek, a sztori nagyon szórakoztató. Az egyetlen problémám az, hogy a fordulatok egy picit kiszámíthatóak, és a közepe táján hangyányit leül a történet, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Az érzékeny kamaszlelkek ápolásán túl Rozi néni még mindig kiválóan süt és igazgatja az ő Mihályát, nélküle unalmas lenne ez a kétfajta világ, amely egyre jobban összefonódik, amelyet egyáltalán nem bánunk, hiszen a Panthera már második otthonunk lett így, az ötödik részre. Családias a hangulat, miközben a Panthera még mindig tud újabbat nyújtani, egy újabb csoporttal, a zúdulókkal ismerkedhetünk meg, akik gonoszak és nagyon rá tudnak zúdulni a kiszemelt áldozatukra. Hőseinkben azonban ezúttal emberükre akadtak, ők bizony nem ijednek meg senkitől (vagy ha igen, úgysem vallanák be soha), a zúdulókkal is felveszik a harcot. Harci kiképzésben részesülnek ugyan, de az ő igazi fegyverük a csavaros eszük és az összetartásuk, hiszen a sorozat legnagyobb üzenete az, hogy a barátság mindent legyőz, és mindennél fontosabb. Összegezve: ez egy nagyon jó könyv, nem csak a kamaszoknak nyújt kiváló szórakozást, hanem a hozzám hasonló gyermeklelkű felnőtteknek is.

Ander és Ingola nagy bajba kerül, két zúduló van a nyomukban, akik mindenáron el akarják venni a hercegnő nyakláncát. Ingola és Aura el tud menekülni Kismukkékhoz, Ander azonban fogságba ejtik az inspirátorok, akik büntetésként azt róják ki rá, hogy utána kell járnia, kik azok a titokzatos egyének, akik feltűntek az egyik elhagyott helyen. Közben Auráék sem unatkoznak...

A Panthera alapjáraton is egy nagyon érdekes hely, hiszen az inspirátorok és a szabotőrök kedélyesen egymás agyára mennek, azonban most a havon járók után megismerkedhetünk a zúdulókkal is. Kíváncsian várom, hogy legközelebb milyen népséggel találkozunk, a remélem, minél előbb megjelenő folytatásban, hiszen ez a sorozat egyre izgalmasabb lesz, ahogyan bővül az univerzum. Mindeközben egyre könnyebb az átjárás a mi világunkba, ami a "gyakorlatban" azt jelenti, hogy Kismukkék egyre többet találkozhatnak pantherai barátaikkal és a két világ találkozása nagyon szórakoztató és izgalmas. Közben telik az idő, a fiatalok nőnek, és szépen lassan beköszönt az életükbe a kamaszkori szerelem időszaka, melynek köszönhetően újabb dimenziókkal bővülnek az események, lassan, de biztosan kialakulnak a párok. A szívügyek azonban másodlagosak, hiszen Anderék bajban vannak, nekik pedig kötelességük segíteni nekik, miközben Rozi néni és Mihály bácsi élete is zajlik annak rendje és módja szerint. Egy perc nyugalom sincs, itt bizony nagyon pörögnek az események, nagyon oda kell figyelni, hogy le ne maradjunk valamiről.

Jó, hogy az elején van egy rövid összefoglaló az eddigi eseményekről, hiszen a korábbi események óta már eltelt egy kis idő, de így azonnal képben vagyunk és már indulhatnak is újabb kalandok. Ingola hercegnőről és Andorról ezúttal sokkal többet tudunk meg, megtudhatjuk, mire képes a vízmágia, illetve azt is, hogyan tud beilleszkedni a mi mindennapjainkba egy havon járó hercegnő. Andornak szembe kell néznie a múltjával, és - Jácint segítségével - el kell hárítania egy nagyon komoly, az inspirátorokra leselkedő veszélyt. Jávort is egy új oldaláról ismerhetjük meg, és meggyőzőhetünk arról, hogy ebben a kisfiúban aztán van potenciál, biztosan sok zűrt fog még keverni, amíg felnő. Nagyon érdekes, ahogyan lassan, de biztosan összeérnek a cselekmény szálak, és annak ellenére, hogy tudjuk, itt csak a happy end elfogadható, mégis együtt izgulunk a szereplőkkel.

A címadó zúdulókról azt kell tudni, hogy nagyon ügyesek és agyafúrtak, és a képességeiket mindig arra használják, amiért megfizetik őket. Nagyon vigyázni kell velük, mert egyrészt nagyon jól el tudnak vegyülni akárhol, másrészt kiválóan tudják álcázni magukat, harmadrészt pedig nagyon veszélyesek, mert a legváratlanabb helyen és időben támadják meg áldozataikat. Hőseinknek nincs tehát egyszerű dolguk velük, de szokásukhoz híven megoldják, és miközben Kismukkék a mi világunkban harcolnak ellenük, Anderék Pantherán teszik a dolgukat, melynek eredményeként természetesen újra helyreáll a béke és a boldogság, hogy a következő részben aztán ismét a feje tetejére álljon minden.

8/10

A könyvet a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr916794592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása