Könyvkritika: Berg Judit: A keresők (2021)
2021. október 13. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Berg Judit: A keresők (2021)

Egy izgalmas nyomozás a Seuso-kincsek után

berg_judit_a_keresok.jpg

Egy izgalmas nyomozás a Seuso-kincsek után. Aki olvasta Berg Judit Az őrzők című könyvét, az nagyjából tudja, hogy mire számíthat, a többiek pedig nyugodtan vesszenek bele a budapesti középiskolások kalandjaiba, nem fogják megbánni. Jómagam már a sorozat rajongójaként kezdtem bele a történetbe, amely csak egy árnyalattal lett gyengébb, mint az előző rész, de összességében ugyanolyan szórakoztatóra sikeredett. Történelemrajongóként naná, hogy érdekeltek a Seuso-kincsek, hiszen ez egy olyan rejtély, amelynek még mindig nincs megoldása, és rengeteg olyan információt is megtudhatunk róla, ami eddig nem volt annyira közismert. Ifjú hőseinkkel együtt nyomozunk a Balatonnál egy régi titok után, amelybe természetesen bekavar egy csomó kaland is, van itt minden, crossmotorozástól kezdve stégépítésen át lekváros bukta sütésig, na és persze izgalmas éjszakai kincskeresés, gyilkosság, és megannyi szál, amely a végén természetesen összeér. Budapesti ismerőseinkhez ezúttal a helyi erőkön kívül csatlakozik Bernard felügyelő családja is, falusi romantikára azonban nem sok idő marad, annyira gyorsan peregnek az események. Az eleje talán egy picit döcögős, de aztán amint megérkezik mindenki a Balatonhoz, indul a buli, ami Szaszának köszönhetően hamar átmegy krimibe. Nem mondanám, hogy eget verő fordulatokhoz van szerencsénk, azonban az írónő jól szövi a történet szálait, talán csak a közepén ül le egy kicsit a sztori, de a vége már igazi akciófilmbe illő jeleneteket is tartalmaz (van itt emberrablás, autóspályán történő üldözés, dübörög az adrenalin rendesen), ez is egy jó kaland volt, én már nagyon várom a folytatást.

Indul a vakáció, a diákok nagy része a Balatonon csoportosul Szaszáék nagyszüleinél stégépítés címén. Aztán úgy alakulnak az események, hogy találkoznak egy fémdetektoros keresővel rendelkező egyénnel, és kedvet kapnak a Seuso-kincsek nyomába eredni. A nagy kaland után nagy ijedtség következik, gyilkosságra ébred a fáradt gyereksereg, és még fogalmuk sincs, mibe keveredtek bele...

Ezúttal a nagymenő Szasza áll az események központjában, amelyek sodrában kiderül, hogy a nagydumás fiú sem olyan bátor, mint amilyennek mutatja magát, és a barátai is fel tudják emelni a szavukat ellene, amikor valóban fontos dolgokról van szó. Vagyis jellemfejlődnek ifjú hőseink annak rendje és módja szerint, de nem ezen van a fókusz, hanem a kalandon, amelyből most is kijut az osztálytársaknak. Miközben nyomok után kutatnak, rengeteg információra teszünk szert a Seuso-kincsek történetéről, amely valóban izgalmas és annyira fordulatos, hogy nagyon nehéz követni, ráadásul sok minden a mai napig rejtély, ezért csak feltételezésekre tudott támaszkodni az írónő, aki nagyon ütős sztorit kerekített ezek köré.

Berg Judit az ifjúsági irodalomnak egy teljesen másik szegmensében kezdte írói pályafutását, hogy aztán Az őrzőkkel egy újabb korosztályt célozzon meg, sikerrel. Az előző rész szerintem eredetibb volt, most már több szereplő és fordulat sablonos lett, de összességében mégis megmaradt a sztori frissessége. Nagyon kíváncsi vagyok, merre felé fog fordulni a következő részben a történet szekere, nemcsak témájában, hanem a karakterek vonatkozásában is. Nem mondom, hogy új szakmai csúcsokat döntött ez a regény a műfajban, de egy tisztességesen megírt, szórakoztató darab, amelyet nagyon is érdemes elolvasni. Arról nem is beszélve, hogy ezek után tutira felkerül a bakancslistánkra az, hogy megnézzük a Seuso-kincseket a múzeumban (ahogyan az előző rész is szerintem jó néhány látogatót hozott a Mátyás-templomnak).

Nem lép túl a műfaji határokon a könyv, de pont annyi krimiszál van benne, hogy a végéig izgalmas tudjon maradni a sztori, de biztosan nem fogja megfeküdni a gyomrunkat. Szórakoztató könyv ez a javából, amely olvastatja magát, annak ellenére, hogy egy idő után kitalálható, hogy mi lesz a nyomozás végkifejlete és ki lesz a gyilkos. Nekem továbbra is a kedvenceim maradtak a barátok, akik az életkoruknak megfelelő szinten ugyan, de mégis megoldják az eléjük kerülő rejtélyeket, remélem, ez a továbbiakban is így lesz. Sok mindent megtudhatunk a műemlékvédelemről is, de az igazi truváj mégis a Seuso-kincsek sztorija, amely megért egy könyvet, sőt, egy jó könyvet.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5316716654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása