Könyvkritika: Sophie Schoenwald – Günther Jakobs: Álmodik az állatkert (2021)
2021. június 28. írta: chipolino

Könyvkritika: Sophie Schoenwald – Günther Jakobs: Álmodik az állatkert (2021)

Aranyos és humoros mesekönyv mindenkinek, akit valaha is nem hagytak aludni

img_allatkert_blog.jpg

Gyönyörű ez a mesekönyv. A Manó Könyvek kiadványai mindig nagyon igényesek és szépek, de ehhez a kötethez félve nyúltam, annyira szép. Nagy alakú, tele hatalmas és vicces képekkel, igazi csemege a gyerekeknek (a kiadói ajánlás a 2+ korosztály), de felnőttként is abszolút élvezhető. Nagyon ajánlom mindenkinek, akit valaha is nem hagytak aludni – elsősorban talán a célközönség szülei fogják átérezni szegény Menta Márton süni helyzetét.

Elérkezik az este, és itt az ideje, hogy mindenki nyugovóra térjen az állatkertben. Menta Márton, a sündisznó is lefekvéshez készülődik, de ekkor valami különös zaj üti meg a fülét. Vajon mi lehet az? Álmosan kikászálódik az ágyából, hogy utánajárjon – és hirtelen rengeteg dolog szakad a nyakába. Az állatkert lakói ugyanis nem tudnak aludni, és Menta Mártonra hárul a feladat, hogy megoldást találjon a legkülönfélébb bajaikra. Azután végre talán már ő is lefeküdhet aludni…

A könyv hátoldalán lévő ismertető elspoilerezi a történet végét, ami persze felnőttként elég kiszámítható, de ha gyerekeknek olvassuk fel a mesét, szerintem ezt a részt ugorjuk át, és kezdjük magával a mesével. A kötet keményborítós, a lapok vastagok, a képek színei szuperek, abszolút visszaadják a lefekvéshez készülős hangulatot. Günther Jakobs illusztrációi (igen, ő az illusztrátor, a kolofónban fordítva szerepel) valami elképesztőek. A napszemüveges farkaskölykön én percekig rötyögtem, de minden állat egyszerre tökéletesen felismerhető és vicces, már csak a rajzok miatt is megéri kézbe venni a könyvet.

zoo.jpg

Maga a mese bájos és kedves, sokféle állat szerepel benne, a problémáik és Menta Márton altatási ötletei humorosak, és az illusztrációk is nagyon sokat hozzáadnak a humorfaktorhoz. A legnagyobb bajom a mesével az, hogy rövid; én olvastam volna még, de valószínűleg a célközönségnek ez a hossz a megfelelő. Felnőttként persze kicsit érdekes, hogy a köztudottan éjszakai állatok is éjjel alszanak (pl. a denevér, akivel azért már a pici gyerekek is találkozhatnak mondjuk nyári estéken), de meséről van szó, ezen nem fogok fennakadni. A kiadvány egy nagyon színvonalas, nagyon aranyos altatós mese, amit én bátran ajánlok már akár a legkisebbeknek is – a képeket ők is nagyon jól el tudják nézegetni, és a szöveg sem túl bonyolult, de akár saját kútfőből is lehet mesélni a rajzok alapján.

8/10

A kötetet a Manó Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5916598590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása