Könyvkritika: Wéber Anikó: Az ellenállók vezére (2020)
2021. június 25. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Wéber Anikó: Az ellenállók vezére (2020)

Kiegyezhetünk abban, hogy a Pagony Abszolút Töri sorozata jól sikerült

az_ellenallok_vezere.jpg

Kiegyezhetünk abban, hogy a Pagony Abszolút Töri sorozata jól sikerült. Jártunk már Mátyás király udvarában, most pedig 1867-be visz az utunk az időalagúton át, ahol Kristóf és Viktória különleges kalandokba keveredik, és ha már ott vannak, belevetik magukat a kiegyezés időszakának sűrű eseményeibe. Hölgyeim, gondoljanak bele, mekkora élmény lehetett volna gyönyörű ruhákban bálozni, találkozni magával Sissivel, és uraim, milyen érdekes lett volna eszmét cserélni Deák Ferenccel, a haza bölcsével és azon az országos problémán elmélkedni, hogy a forradalom vagy a kiegyezés jobb-e az országnak az adott helyzetben. Mindez egy rendkívül szórakoztató kalandregény keretei között történik meg főhőseinkkel, akik amúgy átlagos tinédzserek, "csak" van akkora mázlijuk, hogy az iskolájuk udvarán áll egy olyan fa, amely valójában egy időkapu, és a segítségével el lehet jutni bármilyen korba. Mivel Viktória kedvenc időszaka a kiegyezés kora, ezért a magányos lány oda indul el, Kristóf pedig szokásához híven csak sodródik az árral. Mire véget ér a történet, mind a ketten hatalmas jellemfejlődésen mennek keresztül, a magának való lány felismeri, hogy a zenén kívül is megtalálhatja önmagát a való világban, a fiú pedig olyan embert próbáló kalandokon megy át, hogy kénytelen megtanulni, hogy saját döntéseket hozzon. A romantika sem hiánycikk ebben a történetben, azonban a fényes külsőségek mögött felsejlik a kiegyezés korának ellentmondásos időszaka, nem voltak könnyű helyzetben az emberek, akiknek el kellett dönteniük, hogy Kossuth vagy Deák véleményére, a szenvedélyre vagy a józan észre hallgassanak-e inkább. Nem csak a grófi család életét ismerjük meg a történetből, hanem a közemberekét is, és miközben egy izgalmas összeesküvés kellős közepén nyomozunk hőseinkkel, rengeteg információra tehetünk szert a korszakról. Érdekes és jól megírt könyv.

Viktória nem érzi jól magát a saját korában, nincsenek barátai és úgy érzi, az ő világa a kiegyezés kora. Ezért nem is habozik sokat, amikor rájön, hogy az iskola udvarán álló fa segítségével eljuthat a vágyott korba. Azonban nem egyedül érkezik meg 1867-be, hanem Kristóffal, akit összetévesztenek egy gróf unokaöccsével, ők pedig belemennek a játékba, és fogalmuk sincs, hogy ezzel mekkora bajba keverik saját magukat...

Nagyon hangulatos a könyv borítója, pontosan kifejezi a szereplők jellemét, belehelyez bennünket a korszakba, és a titok, a kaland ígérete sem hiányzik róla. Egy nagyon érdekes időpontban érkezünk meg főhőseinkkel a korabeli Pest-Budára, hiszen 1867-ben a kiegyezés fontos döntés volt, és nagyon izgalmas belepillantani az akkori mindennapokba. Adunk a romantikának azzal, hogy egy igazi grófi kastélyba kerül Viktória és Kristóf, de velük együtt ámulhatunk a Kugleren, vagy sétálunk az utcákon, megyünk színházba és éljük a hétköznapokat. Egyetlen pillanatra sincs megállás azonban, hiszen mindeközben fel kell göngyölíteniük egy ellenálló csoport ténykedését, akik merényletet terveznek a koronázás napján, és a nyomok a grófi kastélyba vezetnek. Izgalmas fordulatokkal teszi érdekessé a történetet az írónő, és miközben elmerülhetünk a korabeli divat és a gasztronómia örömeiben, miközben nem maradunk le a politikai fejleményekről sem.

Veronikát és Kristófot összekovácsolják a kalandok, lassan, de biztosan bontakozik kifelé a tinirománc is, miközben igaz barátokra tesznek szert Flóra és András személyében, akik lelkesen csatlakoznak hozzájuk a rejtélyek felderítésében. A grófi család kitalált a regényben, azonban óriási élmény a könyv lapjain találkozni Sissivel, Ferenc József császárral vagy Deák Ferenccel, együtt éljenezni a tömeggel Andrássy Gyulát, és beleveszni a koronázás pompájába. Mindezzel együtt az előző rész a sorozatból nekem jobban tetszett, talán azért, mert annak sokkal könnyedebb volt a stílusa, itt pedig a kalandos felszín alatt nagyon is komoly problémákkal kellett szembesülniük a szereplőknek, ami egy fokkal sötétebb hangulatúvá tette ezt a kalandregényt, mint ami a megcélzott korosztálynak való szerintem.

Nemcsak a történelem szerelmesei találhatják meg a számításukat ezzel a könyvvel, hanem mindenki, aki egy szórakoztató, ámde tartalmas kalandregényre vágyik. Bár sokat tudhatunk a kiegyezés koráról a tankönyvekből, azért mégiscsak más élmény szinte a saját szemünkkel látni a korabeli utcákat, szemtől szembe találkozni történelmi személyiségekkel és persze azon izgulni, hogyan másznak ki a slamasztikából hőseink. Nekem nagyon tetszett ez az alkotás, talán csak a vége lett egy kicsit elnagyolt, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a remek alkotásnak, kiválóan szórakoztam rajta. Érdemes elolvasni.

8/10

A könyvet a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9716598254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása