Könyvkritika: M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág - Zabaszauruszok 4. (2020)
2021. június 18. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág - Zabaszauruszok 4. (2020)

A Zabaszauruszok újra kalandra éhesek!

dragalad_visszavag.jpg

A Zabaszauruszok újra kalandra éhesek! Bár nem így tervezték, el akarták kerülni Ródát, a világ legveszedelmesebb dínóvárosát, de Kunyi térképének köszönhetően végül természetesen pontosan ott kötöttek ki, és hamarosan egy arénában találták magukat, ahol az események olyan fordulatokat vettek, hogy szegény olvasó csak kapkodja a fejét, és pislogni sem mer, nehogy lemaradjon valamiről. Pöttyet lassúdad bevezető után gyorsan beindulnak a kalandok, majd az események fergetegessé válnak, hogy aztán a végén kiderüljön, ez még mind semmi, a folytatás még ennél is pörgősebbnek és veszedelmesebbnek ígérkezik. Összefoglalva: a Zabaszauruszok negyedik része hozta a sorozattól elvárható szintet és még rá is tudott tenni egy lapáttal, pedig a korábbi felvonások sem voltak piskóták. Kedvenc hőseink, Rilex, a vega T-rex, Kunyi, a keselyű, Barmol, a raptor és Szutykoska, a büdösmadár ütős csapatot alkotnak, óriási kalandokat élnek át együtt, és igaz barátság köti őket össze. De mindeközben Leiszút Feliszút, a selypítős sárkány odújában is zajlanak az események, olyannyira, hogy egy egész dragoszaurusz csapat támadja meg otthonát, amelyet immár meg kell osztania Egyem a Szíveddel, a sárkánylánnyal és az örökbe fogadott gallimimuszokkal, akik közül az egyikről, Tekergéről kiderül, hogy kiemelkedő képességekkel rendelkezik és hamarosan az események sűrűjében találja magát. Percnyi pihenő sincs, hőseink azonban állják a sarat (időnként szó szerint) és együttes erővel megoldják az előttük álló akadályokat. Nagyon szerethető tanmese ez a sorozat a barátságról, a bátorságról, a hűségről, és a szeretetről. Azonban egyáltalán nem szájbarágós, nagyon szórakoztató, igen leleményes nyelvezettel bír és szerencsére a színvonala sem csökken. sőt egyre jobb és jobb lesz ez a remek dínómese.

A Zabaszaurusz csapat teljes gőzzel belesétál a troodonok csapdájába, melynek eredményeként egy arénában találják magukat, ahol élet-halál harcot kell vívniuk az alloszauruszokkal és egy másik szörnycsapattal, ebből a kalamajkából vajon hogyan fognak megmenekülni hőseink ? Leiszút Feliszút sem pihen, hiszen meg kell védenie az odúját és újdonsült családját a gonosz dragoszauruszokról, amelyhez onnan kap segítséget, ahonnan sohasem várta volna...

M. Kácsor Zoltán sorozata immár a negyedik résznél tart, ennek köszönhetően egyre többet tudunk meg a dinók országáról, amely számtalan csodás és rémes helyből áll. A történet univerzuma folyamatosan tágul, ezzel együtt azt is átlátjuk, mekkora veszélyt jelentenek a dragoszauruszok a dinókra. Azonban a mindent eldöntő nagy összecsapás még hátravan, egyelőre hőseinkkel együtt fedezzük felfelé a dinóvilágot. Ebben a részben megismerkedhetünk a cseppet sem kedves troodonokat, akik voltaképpen harci csirkék, és a legkedveltebb szórakozásuk az, hogy szörnyek csatáját nézik az arénájukban. Ezúttal hőseink kerültek a kelepcéjükbe, azonban az arénában nem várt fordulatok történnek, ellenségből átmeneti barátok lesznek és fordítva. Az izgalmas eseményeket is lehet überelni, mert ezután a Zababányászoknak köszönhetően olyan helyen kell szó szerint átrágniuk magukat, mint a Puncstorta-csatorna vagy a Málna-tárna. De egyszer még egy ilyen ínycsiklandozó kaland is véget ér, az azonban csak a következő részben derül ki, hogy mi történik a továbbiakban hőseinkkel.

A történet másik szála Gyíktaréjon fut, ahol a gallimimuszok és a sárkányok családias otthonát szörnyű veszély fenyegeti, nevezetesen a dragoszauruszok, akik furmányos módon próbálnak bejutni az odúba, azonban Leiszút Feliszút újdonsült családja segítségével eredményesen száll szembe velük. Annak érdekében azonban, hogy végső győzelmet arasson felettük, a bátor Tekerge társaságában kémkedni indul a dragoszauruszok táborába, és ez a kaland újabb váratlan fordulatokat hoz, amelynek végeredménye szintén csak a következő részben fog kiderülni, amit én személy szerint nagyon várok. A vörös sárkány rendesen jellemfejlődik az események sodrában, hiszen hirtelen nagycsaládos apuka lett belőle, és a kapcsolata is egyre mélyül a bájos sárkánylánnyal. De nincs sok idő a sárkányromantikára, az események viharos gyorsasággal zajlanak, hogy aztán kiderüljön, milyen gonosz tervet eszelt ki Dragalád. Vajon sikerül neki végrehajtani? A következő részből kiderül...

Racionális közgazdászként nem vagyok nagy meseolvasó, azonban ez a sorozat nemes egyszerűséggel rabul ejtett. A dinók és a sárkányok nagy kedvenceim, de ehhez még kellett egy jól kitalált, folyamatosan bővülő univerzum, ami mindig tud újabb színt vinni a történetbe. A cukiságfaktor csak annyira van jelen, amennyi még szükséges a meseséghez, ez a történet nem gügyögős, nagyon is fontos értékekről beszél a gyerekek nyelvén. Hiszen a mai, egyre inkább elszürkülő, modern világban nem lehet eleget beszélni a család, a barátság fontosságáról, főként ha egy jól megírt könyvben kerül sor. A szövegen túl Bertóthy Ágnes fantasztikusan szép illusztrációi is magasabb dimenzióba emeli az olvasmányélményt. Jó mulatság, dínó és sárkánymunka volt, jöhet a következő rész!

9/10

A könyvet a Kolibri kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4916589466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása