Könyvkritika – Viktor Pelevin: Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre (2019)
2020. szeptember 15. írta: gulusz

Könyvkritika – Viktor Pelevin: Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre (2019)

A boldogságot megmászni nehéz, de csalással nem érdemes

pelevinv_titkospillantasok_72dpi-470x700.jpg

Viktor Pelevin, az oroszfenegyerek, akinek a keze alatt ég a billentyűzet minden egyes betűje, úgy ontja magából az újabbnál újabb regényeket. Az orosz kortárs irodalom megkerülhetetlen alakja lett, és szerencsére a magyar könyvesboltokban is egyre nagyobb számban jelennek meg művei.  Sok hónapnyi szemezgetés illetve sógorom bátorító szavai után végül csak kezembe vettem egyik művét és választásom a Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre esett.

Főszereplőnk Fegya, a mai orosz oligarcha egy tagja, aki már mindent megvett magának, amit csak lehetett, azonban életében mégis vannak hiányosságok. Szerencséjére egy napon meglátogatja privát jachtján az ifjú startup tulajdonos Damian, aki állítja, új szerkezetével ügyfelei az emberiség által ismert legmagasabb boldogságot és lelki egyensúlyt tudják elérni. El is kezd különböző csomagokra befizetni, míg egyszer csak az irányítás kezd kicsúszni a keze közül.

Fegya mellett feltűnik gyerekkori nagy szerelme, Tánya, aki annyira gyönyörű, hogy már látásra tudja az ember, millió emberből csak egynek van ilyen adottsága. Megismerkedünk életével, csak a szépségéből képes megélni, és számára a középkorúság a karrierje végét jelenti. A két karakter sorsa elkerülhetetlen, egyszerűen újra kell találkozniuk, de nem várt eredménnyel végződik a találkozó.

Az egész regényt valahogy egyfajta spirituális sci-fi mozgalmi történetnek tudnám leírni. Fegya nagyobb boldogságot buddhista szerzeteseknek köszönheti, mivel míg ők meditálnak, addig egy gép segítségével ezeket a spirituális élményeket szintén át tudja élni.  A könyv kiváló betekintést nyújt ebbe a vallási irányzatba. Azok a részek különösen jók, mikor egyszerű kívülálló próbálja szavakba önteni ezeket az ember feletti tapasztalatokat. Persze itt nincs vége a sztorinak, Pelevin tovább szövi a gondolatmenetet. Testközelből nézhetjük végig, ahogy egy laikus feldolgozza a megszerzett tapasztalatokat, és sajnálatára kezd megvilágosodni előtte az élet értelme, amit egyáltalán nem akart.

Egyik oldalról egy spirituális történetet ismerünk meg, addig Tánya fejezetein keresztül egy női szektába nyerhetünk betekintést. Erős, szélsőséges vélemény-megnyilvánulásokat kapunk a patriarchális társadalomról és a benne szereplő nőkről. Pelevin pedig nem sajnálja kinyilvánítani a véleményét a mai populáris tendenciákról, így például a #metoo mellett sem megy el szótlanul. Ezen a szálon is kapunk spiritualitást, mivel Tányának meg kell találnia a föld középpontjában élő ősi iguanát, akinek a segítségével felfedezheti a benne rejlő pussyhook képességet (szóösszetétel, amire nem számít az olvasó).

Nem hétköznapi regényről van szó, azonban Pelevin iróniája és humora nagyon sokat segít a könyv olvasásában, mivel néhol érezhetően nehéz vagy éppen túl sok a szöveg. Garantáltan egyedi történettel fog gazdagodni bárki, aki kezébe veszi ezt a valahol elég őrült könyvet. Öveket becsatolni előtte, mert nagyon rázós és kiábrándító az út, fel, a Fudzsi-hegyre.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2416198136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása