Könyvkritika: Stacey Halls: Familiárisok (2020)
2020. augusztus 21. írta: chipolino

Könyvkritika: Stacey Halls: Familiárisok (2020)

„A boszorkányokat megégetik, ugye?”

familiarisok.jpg

Szinte mindenhol belefut az ember mostanában Stacey Halls könyvébe, rengetegen olvassák, amit valószínűleg többek között a gyönyörű borítónak és annak köszönhet, hogy a 21. Század Kiadó Kult sorozatával nem nagyon lehet mellényúlni. A sorozat kötetei mind minőségi szépirodalmi regények, a kiadásuk esztétikus és olvasóbarát egyszerre. A Familiárisok jól illeszkedik a sorozat korábbi darabjai közé: egy boszorkányper különleges történetét meséli el egy gyermeket váró 17 éves úrnő szemszögéből.

Az 1612-es év tavaszán járunk, a főhősnő Fleetwood Shuttleworth, Gawthorpe Hall úrnője negyedszerre várandós, és az eddigi terhességei mind a gyermekek elvesztésével végződtek. A férje, Richard már nagyon várja a trónörökös megérkezését. Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyben egy orvos Richardot arról tájékoztatja, hogy a felesége egy következő terhességet már valószínűleg nem fog túlélni. Miközben az erdőben sétál a levéllel a kezében, belebotlik egy fiatal lányba, Alice-be, akiről később kiderül, hogy bába, és képes lenne segíteni, hogy Fleetwood és a gyermeke is életben maradjon. Fleetwood felfogadja Alice-t, és úgy tűnik, minden jól alakul, amikor Alice-t egyszer csak boszorkánysággal vádolják. Három élet múlik azon, hogy Fleetwoodnak sikerül-e megmentenie Alice-t, egy olyan korban, amikor a szóbeszéd bárkit kötélre juttathatott.

A regény valójában egy történelmi lányregény; jóval kevesebb benne a boszorkányság, a misztikum, mint ahogy például én azt gondoltam (a kötet alcíme A pendle-dombi boszokányok), szóval aki varázslatot keres, csalódni fog. Familiárisok sem igazán vannak a történetben – az egyetlen róka kivételével, de neki sincs különösebben jelentős szerepe az események alakulásában. A fókusz végig Fleetwoodon van, az elbeszélésmód is E/1-es, és a kötet azt mutatja meg, hogy egy fiatal lány, aki alapvetően eléggé naiv és alázatos, hogyan áll a sarkára, és hogyan száll szembe a hatalommal, hogy megmentse a barátját, a gyermekét és önmagát. Innen olvasva egyfajta felnövéstörténet a regény, Fleetwood az események végére erős, magabiztos nővé válik.

A kötet kivitelezése gyönyörű, a borító minden egyes eleme kapcsolódik a történethez, lehet bogarászni, hogy mire ismerünk rá. A fordítás ismét remek, hozza a Kult sorozat köteteinek magas színvonalát, a regény pörög, jó élmény olvasni. Korrajzban és atmoszférateremtésben az írónő nagyon ügyes, főleg az erdő leírásánál éreztem ott magam Fleetwood mellett. Ami viszont nekem hiányzott a történetből, az a kockázatvállalás. Számomra olyan élmény volt ez a regény, mintha egy befutott író sokadik könyve lenne, egyfajta „biztonsági játszma”, ahol minden a helyén van, mégis hiányzik belőle valami plusz. Stacey Hallsnak ez az első regénye, nyugodtan lehetett volna bátrabban nyúlni ehhez az egyébként igen hálás témához.

El kell mondani, hogy a regény megtörtént eseményeken alapul: a szereplők valós személyek, és 1612-ben valóban volt egy boszorkányper, ahol Alice Gray és tíz másik pendle-i nő állt bíróság elé. A történet maga viszont az írónő szüleménye, ahogy a kérdésfelvetések is, amelyek közül a legfontosabb a kiszolgáltatottság. A regény ékes példája a nők és a szegény rétegek kiszolgáltatottságának, akik tehetetlen játékbabái a férjnek, a hatalomnak, a szóbeszédnek, és igazából mindennek. Hogyan lehet bármit elérni nőként ebben a korban? Mennyi szava van egy nőnek férj és feleség kapcsolatában? Mekkora kárt tud okozni egy megrágalmazás? Stacey Halls regénye úgy járja körül ezeket a problémákat, hogy a mai korra nézve is értékes tanulságokkal szolgál.

 

8/10

A kötetet a 21. Század Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A könyvet itt lehet megvásárolni:

https://21.szazadkiado.hu/familiarisok-a-pendle-dombi-boszorkanyok-stacey-halls?keyword=famili%C3%A1r

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5216170010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása