Könyvkritika: Elizabeth Lim: Fénytörések (2020)
2020. május 11. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Elizabeth Lim: Fénytörések (2020)

Mulan története újragondolva is ütős

fenytoresek.jpg

Mulan története újragondolva is ütős. Merthogy ez a könyv nem más, mint a Disney-film átirata, amely egy kicsit nehezen indul be, de aztán annyira magával sodorja az olvasót, hogy csak ritkán jut eszébe az eredeti. Pedig a főszereplők nem változtak, itt van nekünk Mulan és Li Shang kapitány, a mondanivaló sem, és alapvetően a karakterek sem, mégis teljesen más ez a történet, úgy lett eredeti, hogy megmaradt az korábban már látott keretek között, ami nem kis teljesítmény, lássuk be. Óriási kedvencem volt ifjabb éveimben a film, olyannyira, hogy még mindig gondolkodom azon, hogy meg akarom-e majd nézni az idén moziba kerülő élőszereplős változatot, ahogyan azon is nagyon sokat tűnődtem, hogy kell-e nekem a könyv, végül győzött a kíváncsiság, és nem bántam meg, mert nagyon jól szórakoztam rajta. Kicsit nehezen rázódunk bele a hangulatba, de amikor megjelenik ShiShi, a Li család őrző-védő oroszlánja, minden megváltozik, gyorsan peregnek az események, kiderül, hogy mennyire sokrétű és varázslatos tud lenni az alvilág. Természetesen mindenki annak rendje és módja szerint jellemfejlődik – nagy bánatom, hogy az egyik kedvenc karakterem, Mushu, a sárkány ezúttal kimarad a buliból - , dübörögnek az érzelmek, örök barátságok köttetnek, de nincs hiány akcióból és fondorlatos feladatokból, amelyeket le kell küzdenie hősnőnknek, hogy megmentse a kapitány életét. Kár, hogy a vége nem kicsit lett hollywoodi, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, összességében tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani ez a könyv.

Mulan és társai szembekerülnek a félelmetes hunokkal, és már úgy látszik, hogy vereséget szenvednek, amikor a lánynak támad egy mentőötlete, ami be is jön, és óriási győzelmet aratnak, azonban Shang kapitány halálos sebet kap, miközben a lányt védi. Mulan kap egy esélyt az alvilág királyától, hogy megmentse őt, és innentől kezdve ezer veszély és kaland vár rájuk…

Abszolút filmszerű élményt kapunk, tényleg olyan, mintha egy klasszikus Disney-alkotást néznénk,  és olyan jól van megírva, hogy az utolsó percig szurkolhatunk a szereplőknek, dacára annak, hogy a happy end egyetlen percig sem volt veszélyben. A kicsit döcögős kezdet után viharsebesen berántja az olvasót a történet, Mulánnal együtt járjuk be az alvilág legkülönbözőbb régióit, amelyek rémisztőek ugyan, mégis mágikusak, és persze együtt zakatol a szívünk a szereplőkkel, amikor démonokkal vívnak nagy csatákat, menekülnek meg az utolsó percben vagy találnak egy átjárót egy másik szintre (a századikig kell eljutni, ott várja őket Yama király), vitustáncot jár a kard Mulan és Shang kapitány kezében, ShiShi is többször bebizonyítja, hogy milyen bátor és erős oroszlán. Mindezzel együtt néha egy picit leül a sztori, de aztán új erőre kap, nincs idő unatkozni, én együltő helyemben olvastam végig a több, mint 400 oldalas könyvet.

Az igazi hősnek a lelke erős, nemcsak a karja, azonban ettől még Mulan egy igazi amazon, aki szinte játszi könnyedséggel lesz úrrá minden nehézségen, képzett harcos, mégis elsősorban az eszével és szívével győzi le az ellent, és nyeri el a kapitány szívét. Mindeközben a kínai hitvilágot is jobban megismerhetjük és a családi kötelékek fontosságára is kellőképpen felhívják a figyelmünket. Fa Mulan igaz történeten alapuló legendája ebben az átiratban egy erős lány története, aki minden nehézség közepette betartja az ígéretét, megtalálja saját magát egy olyan közegben, amelyben a nőket hagyományosan nem sokra becsülik, vagyis egy feminista mese, amelyben a látványos harci jelenetek ellenére a lelki folyamatokon van a hangsúly.

Érdekes műfaji kísérlet ez az átirat, nekem elég erős fenntartásaim voltak ezzel kapcsolatban, azonban azt gondolom, hogy mindenképpen van létjogosultsága. Ugyan egy ismert történetet csavar ki, mégis szabadon szárnyalhat a szerző fantáziája bizonyos korlátok között, ha úgy tetszik, kilépünk a komfortzónánkból, mégis megmarad az az érzés, hogy egy ismerősünk újabb kalandjait kísérhetjük figyelemmel. Nyilván kétélű a műfaj, ha tehetséges az író, akkor nem érezzük úgy, hogy csak egy újabb bőrt húznak le a történetről, de ha nem az, akkor bizony nagyon hamar elmegy a kedvünk az egésztől. Szerencsére ez a könyv egy jól sikerült változat, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szerette a filmet, és annak is, aki egy jó kis fantasy-ra vágyik, biztosan nem fog csalódni.

8/10

A könyvet a Manó Könyvek kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5915669572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása