Könyvkritika: Simonovics Ildikó: Rotschild Klára - A vörös divatdiktátor (2019)
2020. február 13. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Simonovics Ildikó: Rotschild Klára - A vörös divatdiktátor (2019)

Az ember a legenda mögött

rotschild.jpg

Rotschild Klára neve a még nekem, a korántsem divatbolond, racionális közgazdásznak is fogalom. Igazi unikum volt az ő elegáns szalonja a szocializmus idején, ahol nemcsak Tito felesége készítette a ruháit, hanem híres színésznők, sőt, még a puritánságáról híres Kádár Jánosné is, de a kuncsaftok közé tartozott a perzsa sah felesége, a hazai és nemzetközi társadalmi elit találkozóhelye volt, amely híres volt a szakmai minőségről. De vajon ki volt Rotschild Klára, aki úgy volt divatdiktátor, hogy sem különösebb szakmai végzettsége, sem nyelvtudása nem volt és még rajzolni sem igazán tudott? Nos, egy nagyon érdekes személyiség volt, egy igazi egyéniség, aki elsősorban remek kapcsolati hálójának köszönhette sikereit, valamint annak, hogy zseniálisan értett az üzlethez és az emberekhez és kiválóan fel tudta építeni a saját brandjét és legendáját. Becsülte a neki dolgozó embereket, odafigyel rájuk, segítette a fiatalokat, megtanította őket a szakmára. Megkötötte a maga fausti alkuját a politikával, szabadon végezhette a munkáját, járhatott külföldre divatbemutatókra, cserébe reklámarc lett, az akkori országimázs része. Ha egy jelentősebb diplomácia küldöttség érkezett hozzánk, a „ladyprogram” része volt, hogy a feleség ellátogatott az ő szalonjába, Tito marsall feleségének pedig el sem kellett fáradnia hozzá az éppen aktuális ruhájáért, hiszen saját próbababája volt, amelyhez levették a méreteit, és ennek segítségével készültek az öltözékek, amelyeket természetesen le is szállítottak a kedves vendégnek. Rengeteg legenda kering a szalonról és a vezetőjéről, megtudhatjuk a könyvből, hogy melyek igazak és melyek nem, és megismerhetjük ennek a különleges asszonynak a nem mindennapi élettörténetét is. Érdekes olvasmány.

Vajon hogyan lehetett a „vörös divatdiktátor” az az asszony, aki Horthy menyének készítette az esküvői ruháját egykoron? Nos, a válasz meglepően egyszerű: minden politikusnak van felesége, az pedig szereti a divatot. Rotschild Klára neve pedig már fogalom volt a háború előtt is és az maradt a szocializmusban is, mert el tudta hitetni mindenkivel, hogy az ő szalonjába járni valódi kiváltság. Nyilván az általa nyújtott minőség is átlagon felüli volt, de az igazi varázslatot az exkluzív ügyfélkör, vagyis a kiváló marketing jelentette.

A szakmai sikerek mögött hihetetlen családi tragédiák rejlettek, korán elveszítette édesanyját, a férje meghalt a háborúban, sohasem született gyermeke. Ugyanakkor egyáltalán nem volt magányos, testvéreinek köszönhetően egy szerető nagycsalád vette körül, mégis öngyilkos lett, kiugrott a saját lakása ablakából, Vajon miért tette ezt, ha összességében boldog és sikeres ember volt? Ez is kiderül ebből a könyvből, ami remekül egyensúlyoz a bulvár és a szakmaiság között, hiszen a szerzője divattörténész, aki gördülékeny, de egyáltalán nem felületes stílusban tárja elénk a valóságot a divat hazai nagyasszonyáról. Akiről meglepően keveset tudunk, annak ellenére, hogy a neve közismert, a Rotschild szalon (amelynek egyébként nem ez volt az igazi neve, de mindenki így hívta) pedig még ennyi év után is legendás. Mindkettőről sok érdekességet tárt fel az alapos kutatás, megszólalnak a szalon egykori ügyfelei és dolgozói, vagyis abszolút első kézből szerezhetjük az információkat.

Azonban amíg a szalon működését viszonylag egyszerű volt megidézni a szemtanúknak köszönhetően, annál nehezebb volt kideríteni a tényeket magáról Rotschild Kláráról. Aki csak névrokona volt a dúsgazdag bankárfamíliának, édesapja, Ábrahám a mai Lengyelország területén, Czestochowa városban látta meg a napvilágot, 1897-ben vette feleségül  Spirer Reginát, aki vele együtt szabóként dolgozott. Négy lányuk született, közülük harmadikként Klára 1903-ban. A szülők 1916-ban elváltak, édesanyja 1930-ban halt meg, utána édesapja és mostohaanyja nevelte. Nem vitte túlzásba a tanulást, két polgárit végzett, majd szabásznő lett, de a szakmája csínját-bínját megtanulta édesapja szalonjában. 1934-ben váltotta ki a saját ipart, de vajon honnan lehetett a fiatal lánynak kezdő tőkéje a saját szalonhoz? Nos, egy pernek köszönhetően  sok pénzt nyert (apja szalonjának egy gazdag ügyfele tettleg bántalmazta, ami annyira megrázta a fiatal Klárát, hogy öngyilkosságot kísérelt meg, ami szerencsére nem sikerült,  viszont idegösszeroppanást kapott, amiből felgyógyult és beperelte a férfit), amit okosan fektetett be és a botrány miatt mindenki ismerte a nevét, így hamar kialakult az ügyfélkör is. A többi, ahogyan mondani szokták, történelem.

Tényleg távol áll tőlem a divat világa, azonban ez a jól szerkesztett könyv mindvégig fenn tudta tartani az érdeklődésemet, mert nem száraz szakmai információkkal bombázott, hanem a Rotschild-sztori emberi vonásaira koncentrált. Így megismerhettük a  fiatalt lányt, aki nagyon hamar a szakma csúcsára került, az asszonyt, aki elveszítette a férjét és megtanult túlélni, újra felépíteni saját magát és azt a szalon, ami az ő számára valóban az életet jelentette. Imádta a divatot, értett is hozzá, ahogyan ahhoz is, hogyan csapjon maga körül úgy hírverést, hogy a szakmai hírneve ne csorbuljon. Nem volt kedves ember, de odafigyelt a beosztottjaira, akik minden különcségével együtt szerették és tisztelték őt. Ember volt, különleges tehetséggel, szerette a luxust, ragaszkodott a minőséghez, és kiharcolta magának, hogy úgy élje az életét, ahogyan akarja. Bámulatos nő volt.

8/10

A könyvet a Jaffa Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2915463886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása