Könyvkritika: A karácsony nagy könyve (2019)
2019. december 28. írta: P.A. Doorman

Könyvkritika: A karácsony nagy könyve (2019)

Gyerekkori emlékek egy új kiadásban

covers_574573.jpg 

Gyermekkori emlékeink meghatározóak és örök érvényűek. Sok ilyen emlék képes egy egész felnőtt életet befolyásolni. Ezek közé tartoznak a gyermekkorunkban hallott mesék is. Egy jól, jókor elmondott mese egy életen át megmarad az ember emlékezetében. Soha nem fogom elfelejteni Fából faragott Péter történetét. Az egyik kedvenc meséskönyvem természetesen leghosszabb meséje volt ez a kedves történet, mely örökre belopta magát a szívembe. Pont ilyen emlék gyerekkorom kedvenc vékonyka piros meséskönyve. Igazán nagyon örültem, amikor a blogunknak érkezett kiadói ajánlatok között rátaláltam A karácsony nagy könyvére. A kötet átlapozása alatt számtalan kellemes emlék jutott eszembe, s addig nem nyugodhattam míg a szülői házban, gyerekszobám könyvespolcán meg nem kerestem az én kis régi piros mesés könyvemet.

 

Huszonnégy karácsonyi történet várja a piros könyv olvasóit, egyfajta irodalmi adventi kalendáriumként. Olyan író óriások történetei között válogathatunk, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen vagy éppen a Grimm testvérek. Minden napra jut egy igazi ünnepi történet, amely biztosan nagy örömet okoz kicsiknek és nagyoknak.

 

Ez a kötet az a fajta örök darab, amelyet nem csak magának vesz az ember. A kivitelezés is erről tanúskodik. Biztosan hosszú távú használatra készül az, aki megvásárolja ezt a ragasztott kemény táblás gyönyörűséget. Az édeskés tinta illata mellett, külön prémium élményt nyújt az ugyancsak piros színű szövet könyvjelző. Az első oldalak egyikén találkozhatunk egy „címkével”, mely a könyv tulajdonosát hivatott megnevezni. Ez igazán aranyos dolog. Ez a kötet ideális kezdő példány lehet bármely gyermek saját könyvespolcának. A kettőszázhét oldalas kötetben számos illusztráció emeli a meseélményt. Tony Ross munkái egyszerre modernek és szerethetően gyermekiek, tipikusan olyan illusztrációk, amelyért az ember szívesen végiglapozza az egész kötetet. A mesék után igazi meglepetés vár az olvasóra, kicsikre és nagyokra egyaránt, egy igazi életrajz gyűjtemény, mely a kötetben szereplő írások szerzőit hivatott bemutatni. Ezek a rövid írások kifejezetten kedves, könnyen érthető stílusban íródtak, így az olvasó kedvű gyermekek számára sem okozhatnak nehézséget.

 

02_3.jpg

 

Az igazán klasszikus karácsonyi történetek mellett, mint a Jézus születése vagy éppen A suszter manói mellett, olyan, eddig még számomra ismeretlen történetekkel találkoztam olvasás közben, mint A karácsonyi fegyverszünet vagy éppen a Levél Suzynak. E két mesét nemcsak az elmesélt történet miatt emeltem ki. Mindkettő egészen egyedi grafikai formában került be a piros kötetbe. A karácsonyi fegyverszünet egy első világháborús újságcikk hatását kelti, Mark Twain levele pedig olyan, mintha csak beragasztották volna, a többi mese közé. Az új és régi mesék kellemes elegye teszi igazán szerethetővé ezt a kötetet, amelyet biztosan igazán nagy becsben fog tartani minden újdonsült tulajdonosa.

 

Igazi örök dísze lehet bármely család könyvespolcának. A karácsony nagy könyve, egy olyan örök kötet lesz, amely igazán együtt olvasva nyújt nagy élményt több generációnak is. Én személy szerint nagyon várom azokat a pillanatokat, amikor majdani gyermekeimnek mesélhetek ebből a szép meséskönyvből. Talán majd egy napon ők is örömteli emlékekkel lapozzák fel az addigra már kicsit megfakult, de még mindig szép, kedvenc meséskönyvüket.

 

10/10

 

A kötetet a Kolibri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4515367728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása