Könyvkritika: Mauri Kunnas: Mikulás tizenkét ajándéka (2019)
2019. december 24. írta: chipolino

Könyvkritika: Mauri Kunnas: Mikulás tizenkét ajándéka (2019)

„– Mindig is szerettem volna egy nyávogó sapkát (…).”

kunnasm_mikulastizenketajandeka_72dpi.jpg

Bízom benne, hogy minden gyermek számára lesz a karácsonyfa alatt könyv, és ha már jó mesekönyvet keresünk karácsonyi témában (ami valljuk be, a sok giccses, csillivilli, blőd történet között nem könnyű), Mauri Kunnas klasszikusa tökéletes választás. A kötet eredetije 1987-es, több magyar kiadónál megjelent már, idén pedig a Kolibri Kiadó jóvoltából olvashatjuk gyönyörű kivitelben. A rajzok csodásak, részletgazdagok és helyesek, a történet pedig a szeretetről, az ajándékozás öröméről szól – az én lelkemnek nagyon jól esett az ünnepi készülődés közben.

A történet főszereplője Vili, a kis manógyerek, aki a legjobban azt szereti a karácsonyban, ha örömet szerezhet másoknak. Nagyon szeretné megajándékozni a Mikulást, és valami olyan egyedi és különleges ajándékkal szeretné meglepni, ami igazán emlékezetessé teszi számára az idei ünnepet. Már csak tizenkét nap van hátra a nagy karácsonyi ünnepségig, így Vili úgy dönt, hogy minden napra kitalál valami új meglepetést. „– Tizenkét meglepetés! Ez lesz aztán az ajándék!” – súgja lelkesen a kutyájának, Vakarcsnak. A meglepetései a legtöbbször nem úgy sülnek el, ahogy kigondolta őket, mégis örömet szerez velük nem csak a Mikulásnak, hanem egész Mikulásfalvának.

mikulas-tizenket-ajandeka-belso1.jpg

Mauri Kunnast én a Kutya egy Kalevala című elképesztő mesekönyvével ismertem és szerettem meg, amely a Kalevala eposz átírása kutya szereplőkkel, gyerekeknek, mesés formában. Már ott teljesen lenyűgözött a világa, ahogyan egy-egy kép akár tíz vagy még több történetet is elmesél. A Mesél az erdő sorozat jut róla mindig eszembe, amely gyermekkorom nagy kedvence volt. A Mikulás tizenkét ajándéka ugyanígy leköti az ember tekintetét, egyszerűen csak nézzük percekig a képeket, és nem tudunk betelni velük, annyira gazdag és színes ez a világ. Minden sarokban történik valami vicces vagy izgalmas, és messze nem elég, hogy megtaláljuk Vilit vagy Vakarcsot, minden oldalon össze lehet számolni a macskákat, az egereket és a madarakat, vagy lehet kutatni a róka vagy a bolha után.

mikulas-tizenket-ajandeka-belso2.jpg

A képeket kísérő szöveg nagyon egyszerű, rövid és kedves, könnyen olvasható és befogadható. A hangsúly egyértelműen a rajzokon van, az egyik kedvencem a macska harca a gombolyaggal, amiből így végül egy nyávogó sapka lesz, a másik pedig a konditeremben edző Mikulás, aki nagyon örül a terem melegében elolvadt hó rénszarvas ropogós cseresznye orrának. Vili mind a tizenkét ötlete gyermekien szívet melengető, de nagy lelkesedéssel vág bele a megvalósításukba, és ami a legfontosabb, szívből készíti a meglepetéseket. Ez az igazán édes és vidám mesekönyv nem a drága ajándékokról, hanem az ajándékozás öröméről szól, és szerintem tökéletes választás a karácsonyfa alá.

10/10

A kötetet a Kolibri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4715363284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása