Könyvkritika: Kitty Bich Thuy Ta: A varázsecset és az elvarázsolt festmények (2018)
2018. szeptember 29. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Kitty Bich Thuy Ta: A varázsecset és az elvarázsolt festmények (2018)

Kissé még elnagyolt ecsetvonásokkal megrajzolt, de elképesztően eredeti fantasy.

a_varazsecset.jpg

Egy elsőkönyves szerzőnél nem árt egy jól eltalált borító, mert az olvasó így simán bele tud szeretni első pillantásra a könyvbe. Velem is ez történt, alig vártam, hogy kézbe vegyem ezt a kis szépséget, és már bele is vetettem magam Ben és Maya történetébe. Kicsit nehezen indultak be az események, értem én, hogy fel kell vezetni a karaktereket, de akkor is úgy éreztem, egy lóvasút sebességével rohanunk az érdemi cselekmény felé. Aztán amikor végre átértek a mágikus világba a főszereplők, nem volt időm ilyesmiken duzzogni, nagyon kellett figyelnem, nehogy lemaradjak valamiről. Rengeteg ötlet sorjázik az oldalakon, a szerző fantáziája végtelen, de azért az írói mesterséget egy picit még gyakorolni kell, hogy mindvégig fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését, de határozottan ígéretes szerzőre sikerült rábukkannom az ifjúsági fantasy irodalom rengetegében. A könyv eredetileg forgatókönyvnek készült egy filmes iskola diplomamunkájaként, erősen érződik is rajta, hogy filmvászonra született, szinte megelevenednek a szemünk előtt a kalandok, azonban a lenyűgöző ötletorgia nem tudja teljesen elfedni a kevéssé kidolgozott karaktereket és a lazán szőtt történetszálakat. Tényleg elképesztő, hogy milyen színes fantáziavilágba repít el bennünket a szerző (a léghajókkal teli 1896-os Budapest volt a kedvencem a változatos helyszínek közül), kár a nem kicsit elnyújtott bevezetőért, nem baj, majd legközelebb biztosan kijavításra kerülnek ezek az írói gyerekbetegségek, összességében nekem nagyon tetszett a könyv, és kíváncsian várom az írónő következő alkotását.

2018, Budapest. Ben most költözött fővárosunkba a családjával New Yorkból, és nem érzi túlságosan otthonosan magát, ezért az egyik osztálytársa, Maya megpróbálja jobb kedvre deríteni, nem túl sok sikerrel. Aztán egy iskolai kirándulás során egy festmény előtt állva elkapja őket egy örvény, és a hihetetlenül izgalmas kalandok elkezdődnek…

A különleges nevű írónő története nem mindennapi, Hanoiban született, de már kisgyermekként Magyarországra került, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen járt média szakra, majd a Bournemouthi Egyetem filmes szakán fejezte be tanulmányait. Modellkedett, tévézett, majd megtalálta az utat a nemzetközi filmvilágba, bejárta a világot, jelenleg Budapesten és Párizsban él. A hölgy nem kispályázik, most megjelent első könyvének már a nemzetközi terjesztését is intézi, nemcsak tehetséges, hanem ambiciózus is, ezért szerintem a siker hosszú távon garantált a könyves szektorban is, mert lássuk be, jó marketing nélkül a legjobb írói teljesítmény sem jut el az olvasókhoz. Az írónő könyvéből szerintem kiváló, látványos filmet lehet majd forgatni, de az ifjúsági kalandregények szerelmesei sem fognak csalódni, ha kellőképpen nyitottak a fantáziavilág felé. Nem semmi élménypatchwork – öt kapunk a szerzőtől, a védelmező sárkányon át a görög isteneken keresztül Tibetig igencsak széles a paletta, és akkor a budapesti léghajókikötőről még nem is beszéltem.

Ha sikerül végigevickélnünk a kissé dagályos bevezető részen, viharsebesen magába fog szippantani bennünket a történet, ámulhatunk-bámulhatunk Rubinvároson, Kristályvároson, a Szellemvilágon (ahol a legváratlanabb helyen találkozhatunk össze Kleopátrával, sőt, magával Newtonnal is), a Himalájáról nem is beszélve, de az igazi aduász még mindig az újragondolt milleniumi Budapest, legalábbis szerintem. A főszereplő kamaszok nagyon helyesek együtt, a bátor, művészi hajlamokkal bíró, középkorrajongó Bent nagyon jól kiegészíti a gyakorlatias, sokféle ismerettel rendelkező Maya, és a sok kaland közepette naná, hogy szépen lassan egymásba szeretnek a fiatalok. A mellékszereplők is eléggé változatosak a beszélő sárkánytól kezdve a magyar léghajókapitányig, nem lehet okunk panaszra, kár, hogy a végső összecsapás inkább lenyűgöző lett, mint katartikus, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

Valami egészen különleges egyveleg ez a kalandregény, jobbnál jobb ötletek tárháza, a hangulata mégis igazán magyarosch, Budapestet nem lehet megunni, ahogyan a mágiát sem, a varázsecset sem tétlenkedik Ben kezében, mindig meg tudja lepni az olvasót az írónő. Mindezzel együtt egyelőre a szerző fantáziája viszi a prímet, az írói kifejező eszközökön kicsit még munkálkodni kell, de mindenképpen érdemes elolvasni ezt a könyvet, tuti biztos, hogy viharsebesen bele fogunk veszni a fordulatos kalandokba. Nagyon szerethető darab, örülök, hogy nem maradt ki az életemből ez a kissé még elnagyolt ecsetvonásokkal megrajzolt, de elképesztően eredeti fantasy. A továbbiakban biztosan óvatosan fogok közlekedni a Nemzeti Galériában, mert ki tudja, milyen fantáziavilágba visznek el az ott található festmények…

8/10

A könyvet a Főnix Könyvműhely jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6714265271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása