Könyvváró - Könyvhét
2018. június 04. írta: FilmBaráth

Könyvváró - Könyvhét

Hihetetlen, hogy már itt is van a Könyvhét (június 7-11.), én még a Könyvfesztiválos könyveket is éppenhogy csak elkezdtem olvasni, erre most megint jönnek a kiadók a jobbnál jobb kiadványokkal, lövésem sincs, mikorra fogom utolérni magam, de ennél nagyobb bajom ne legyen. A könyvheti kínálat minden műfajban széles, de nem az irodalmi szenzációké a főszerep (az a Könyvfesztivál reszortja), hanem a csemegéké, ez egy sokkal bensőségesebb könyvünnep lesz, ahol mindenki megtalálhatja a számára kedves kiadványokat, tömegnyomor és méteres sorok sem valószínűek a dedikálásoknál. Én idén először fogok részt venni a Könyvhéten, nagyon kíváncsi vagyok a hangulatra, az alábbiakban pedig felsorolom, hogy nekem mely kötetek nyerték el a tetszésemet.

Szépirodalom

Veres Attila: Éjféli iskolák (Agave)

veres_attila.jpg

A tavalyi év egyik legnagyobb sikere Veres Attila első könyve, az Odakint sötétebb volt, most pedig érkezik tőle egy novelláskötet, amelyre nyilván a szokásosnál nagyobb az érdeklődés, mivel az írónak sikerült nagyot gurítania, reméljük, hogy sikerül tartania a színvonalat, és nem okoz csalódást az olvasóknak.

Darvasi László: Meghívás a Rienzi Mariska szabadidő klubba (Magvető)

sziv_erno.jpg

Egy kedves barátom ragasztotta rám a Darvasi László - mániáját, mára én is nagyon megkedveltem a szerző írásait, amelyek valamiféle mágikus realizmusként aposztofálhatók. Az író alteregója Szív Ernő (ezen a néven írja az újságokba a cikkeit), ezúttal "ő" jegyzi ezt a kötetet, amelyben nem hétköznapi irodalmi kalandok várnak ránk: híres történeteket ismerhetünk meg egy másik szemszögből, pl. Ady Endre helyett szeretője, Karinthy Frigyes helyett Bhöm Aranka stb mesél nekünk., nem fogunk unatkozni, az biztos!

Paul Auster: New York trilógia (21. század Kiadó)

paul_auster.jpg

A 21. Század új életműsorozatában jelenik meg Paul Auster legismertebb munkája, a New York trilógia. Három önálló, mégis összefüggő klasszikus detektívtörténet, amely azonban jóval több ennél, a detektív valójában azt deríti fel, mit jelent emberi lénynek lenni. Rengeteget hallottam már erről a könyvről, most már ideje lenne elolvasni...

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek (Jelenkor)

szemeremekszerek.jpg

Ilyen címmel egy ilyen neves író könyvét kár lenne kihagyni, nem? Tolnai Ottó. A kötet a Szeméremékszerek prózafolyamának első kötete, A két steril pohár című regény. Palicson játszódik a történet, ahol T. Olivért a felesége elküldi a helyi gyógyszertárba, melynek során különleges kalandokba keveredik. Izgatottan várom az első találkozást a szerző írásaival, remélem, nem fogok csalatkozni magas elvárásaimban.

Horváth Benji: A Dicsőséges Európa (Libri)

horvath_benji.jpg

Nem vagyok nagy versfogyasztó, de Horváth Benjiről már annyit hallottam, hogy kíváncsi lettem a műveire. Emberünk író, fordító, slammer, alkalmi blues-énekes, a Helikon folyóirat szerkesztője, írásműhelyeket vezet, a Beatwándor nevű formáció tagja, vagyis igencsak sokoldalú alkotó, nyilván ebben a kötetben sem fogja visszafogni magát, ami nem is baj, időnként ki kell lépnie az ember lányának a komfortzónájából.

Szórakoztató irodalom

Bill Clinton-James Patterson: Az elnök eltűnt (21. Század Kiadó)

az_elnok_eltunt.jpg

Erre a könyvre természetesen azért figyeltem fel, mert az egykori amerikai elnök, Bill Clinton is a szerzők között szerepel, vagyis jó kis szaftos fehér házi pletykákra és titkokra lehet számítani, miközben egy izgalmas történetet olvashatunk. Amerikában kiber-terrorizmusról suttognak, kémkedésről, árulóról a parlamentben. Maga az elnök is gyanúsított, nemsokára pedig egyszerűen eltűnik...

Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van (Művelt Nép Könyvkiadó)

raphaelle.jpg

Már a cím is figyelemfelkeltő, és a téma is nagyon érdekes. A 38 és negyed éves Camille-nak látszólag mindene megvan, mégsem boldog. Amikor a rutinológus Claude felajánlja, hogy eredeti módszerével segíteni fog neki, szinte habozás nélkül belevág a kalandba, hogy meghódítsa álmait. Az ezredik könyv az életközepi válságról, de mivel én pont abban a korban vagyok, amikor ez érdekel, nem fogom kihagyni.

Christopher Moore: Noir (Agave)

noir.jpg

Nagy rajongója vagyok Christopher Moore-nak (pedig az ikonikus Biff evangéliumát még nem is olvastam tőle!), hihetetlen fantáziával megáldott író, aki nagyon abszurd és szórakoztató alkotásokat ad ki a keze alól. San Fransisco, 1947 nyara. Egy szőke nő sétál be egy koszlott kocsmába, ahol "Kétbüttykös" Sammy Tiffin csapolja a sört, de a románc kibontakozására nincs idő, mert helyzet van a hadseregben, ugyanis egy titokzatos tárgy landol Roswellben. Ez is egy nagyon elborult kalandnak ígérkezik...

 Krimi

Réti László: Budapest Boulevard (Művelt Nép Könyvkiadó)

budapest_boulevard.jpg

Réti Lászlóról már sok szépet és jót olvastam, de eddig még nem volt szerencsém egyetlen könyvéhez sem, talán majd a legújabbat sikerül elolvasnom. Egy politikai thrillerről van szó, Budapesten járunk, a következő évezred elején. A kormányzó erő választásokra készül, terrorcselekmény történik a fővárosban, az egyik kerületi rendőrkapitányság vezetője, Básti Péter nyomozása során túl magasra vezetnek a szálak...

Kathryn Croft: Csendes hazugságok (Művelt Nép Könyvkiadó)

csendes_hazugsagok.jpg

Mia Hamilton férje 5 évvel ezelőtt öngyilkosságot követett el, egyedül maradt a kislányával, nagyon nehezen, de újra tudta kezdeni az életét. Hirtelen felbukkan egy idegen nő, és közli, hogy a férje nem ölte meg magát, és súlyos titkokra derül fény az egykor szeretett férfiról...

 Romantikus

Tomor Anita: Még mindig rólad álmodom (Pyrus Kiadó)

tomor_anita.jpg

Óriási siker volt az Álmodtam már rólad, most pedig megérkezett a folytatás. Az írónőnek nem lehetett könnyű dolga, hiszen hoznia kellett azt a szintet, amit elvárnak tőle az olvasók, ugyanakkor valamit újítania is kellett a sztorin, hogy ne tűnjön úgy, hogy csak le akar húzni még egy bőrt a történetről. Hogy sikerült-e, az majd kiderül, de nekem, aki nem olvastam az első részt, érdekesnek tűnik ez az erotikus régész-love story.

Helen Houng: A szerelem egyenlete (Álomgyár Kiadó)

a_szerelem_egyenlete.jpg

Vajon mi lesz abból, ha egy jól kereső, sikeres, Asperges-szindrómás matematikusnő felbérel egy eszkortfiút, hogy gyakorolja a szerelmet?  Minden bizonnyal egy szórakoztató és romantikus regény, és afelől sincs kétségem, hogy a két, egymástól nagyon eltérő életet élő ember meg fogja találni a közös utat, de addig még jókat fogunk nevetni és ábrándozni a könyv olvasása közben.

Tillie Cole: Ezer csók (Twister Média)

ezer_csok.jpg

Itt a nyár, a napsütés, dübörögnek a hormonok, ilyenkor még egy olyan racionális közgazdász is, mint én, romantikus történetet akar olvasni. A Twister Média új könyvének már a címe is csábító, a sztori pedig könnyes-búsnak-szerelmesen édesnek néz ki, úgyhogy kár lenne kihagyni.

Matt Haig: Ha megáll az idő (Gabo Kiadó)

ha_megall_az_ido.jpg

Tom Hazard átlagos negyvenes férfinak néz ki, valójában azonban egy ritka betegségnek köszönhetően már évszázadok óta életben van. Sok kalandot élt át az évek során, napjainkban pedig történelemtanárként dolgozik egy londoni középiskolában. A múltja azonban egyszer utoléri, és egyvalami tilos a számára: szerelembe esni. Na, ezt biztosan nem fogja tudni elkerülni, úgyhogy a szerzőt ismerve nem fogunk unatkozni, amíg eljutunk a vélhetően romantikus végkifejletig.

Fantasy

V. E. Schwab: A Fényigéző (Kossuth Kiadó)

a_fenyigezo.jpg

És igen, végre megtudjuk, hogyan végződik Kell, az antari és Szelina Bard love storyja, és egyáltalán nem mellesleg azt is, hogyan alakul a Londonok sorsa, amelyeken végigsöpör a sötétség. Hatalmas kedvencem volt az első és a második rész is, nincs kétségem afelől, hogy az írónő a végjátékban sem fog csalódást okozni.

 Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal (Fumax)

egy_kegyetlen_dal.jpg

Egy újabb Victoria Schwab könyv, de teljesen más stíluban, mint ahogyan megszokhattuk tőle. Ezúttal egy jóval sötétebb tónusú sorozat első részét írta meg nekünk, amelyben egy olyan városban járunk, ahol háború dúl és szörnyek róják az utcákat. A Harker - család és a Flynn klán ellentétének következtében olyan lények szabadultak el, akik mások félelmével, húsával és vérével vagy lelkével táplálkoznak. Nem hétköznapi történetre készülhetünk, az biztos.


Frey Éva: Allegórium - Az ajándék (Twister Média)

frey_eva.jpg

A vámpírmánia már lecsengett, úgyhogy nagyon jó írásnak kellett lennie ennek a könyvnek, ha a szerző meg tudta nyerni vele a kiadó {bekezdés} díját. Napjainkban a vámpíroknak elég komoly gondot okoz, hogy titokban tudják tartani indentitásukat, ezért a két mostohatestvér, Jevgenyij és Oleg csoportot alakítanak, hogy együttes erővel küzdjenek a túlélésért. Harmadik fivérük, Igor, a halálos ellenségük, azonban a napjaik meg vannak számlálva és a húguk, Nadja kerül az események központjába...

Sci-fi

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána (Gabo Kiadó)

elveszett_gondvana_1.jpg

Lőrinczy Judit új könyvében egy társadalmi feszültségektől terhes városból vezet el egy olyan birodalomba, ahol a valóság törvényei érvényüket vesztik. Abe Kaledon, a fiatal tudós egy különleges sávot kutat, ahol megzavarodik a valóság, de elmélete felkavarja a városon belül az indulatokat, és olyan titkokra derül fény, amelyeket már nem lehet szőnyeg alá söpörni...

R. J. Handon: Korcsok (Főnix Könyvműhely)

korcsok.jpg

Egy kislány és egy kutya sorsa összefonódik az 5. évezredben Overtounban, ahol nagyon más világ uralkodik, mint amiben mi élünk. Egy sötét tónusú sci-fi, amelyben drámán kívül nem sok mindenre számíthatunk, de a téma van olyan érdekes, hogy adjunk egy esélyt ennek a könyvnek.

Történelem

Cseke Lajos: Csiglemező - A kárpátok farkasai (Gold Book)

csiglemezo.jpg

A honfoglalás koráról ritkán íródik történelmi regény, a székelyek szemszögéből nézve pedig főleg nem. Krisztus után 850 körül egy beteg harcos kerül a békés pásztorok közé, akik meggyógyítják és családot alapít náluk. Aztán egy nap a vörös hajú harcos elesik egy csatában, a fiát pedig elrabolják a székelyek. Csikós lesz belőle, azonban az igazi kalandok akkor kezdődnek, amikor a székelyek úgy döntenek, szövetségre lépnek a magyarokkal...

Pusztai Andrea: A fekete sas - Bizánc III. könyv (Gold Book)

a_fekete_sas.jpg

Befejező részéhez érkezett a Bizánc-trilógia, amelyben Pusztai Andrea minden bizonnyal meg fogja ismételni az előző két kötet sikerét. 964-ben járunk, Anasztázia császárnénak súlyos döntést kell hoznia, szerelmére, Kaganra bízza titkos szerelmük gyümölcsét, Kardost, az apa a fiával hazatér a hunok közé, ahol éppen fejedelmet fognak választani a törzsek. Anasztázia mindent megtesz hatalma biztosítása, valamint másik fiának a trónhoz vezető útját is erős kézzel igazgatja, de addig még nagyon sok harcot kell megvívnia..

Cristina Morató: Elátkozott királynők (Holnap Kiadó)

elatkozott_kiralynok.jpg

Habár az uralkodókat mindenki irigyli, az anyagilag gondtalan élet mellett a koronának komoly súlya van, nem könnyű a sorsa annak, aki viseli. Ma már előfordulhat, hogy egy angol herceg feleségül vesz egy amerikai színésznőt, azonban a koronás fők korábban nem engedhették meg maguknak a szerelem luxusát, a házasság államérdek volt, ezért a csillogó felszín mögött gyakran óriási emberi tragédiák húzódtak meg. Ebben a könyvben hat életutat ismerhetünk meg, a mi Sissinktől kezdve, Krisztina királynőn át az egy korszakot meghatározó Viktória királynőig. Habár sok mindent tudunk már róluk, biztosan sok újdonsággal is szolgálni fog nekünk a szerző.

Alfred Lansing: A Déli sark foglyai - Ernst Shakleton legendás antarktiszi expedíciója (Park)

a_deli_sark_foglyai.jpg

A manapság egyik legsikeresebb sorozat a Terror ráirányította a figyelemet a sarkköri expedíciókra, a Park pedig jó érzékkel mostanra időzítette egy legendás antarktiszi expedíció igaz történetéről szóló könyvét. A jó hír az, hogy itt voltak túlélők, a szerző a velük készített interjúk alapján írta meg a sztorit, amelyet az expedíció fotósának képei illusztrálnak. Hozzám hasonló történelemmániásoknak kötelező darab, de a kalandregények kedvelői sem fognak csalódni szerintem, hiszen az expedíció története nem mondható unalmasnak.

 Életrajz

Hunter Davies: John Lennon levelei és feljegyzései (Partvonal)

john_lennon.jpg

Sohasem voltam egy nagy Beatles - fan, de John Lennont mindig is tiszteltem, ezért nagyon kíváncsi vagyok a gondolataira, amelyeket olyan gyönyörűen fogalmazott meg a dalaiban, pl. a kedvencemben, az Imagine-ben. Hunter Davies jól ismeri a Beatlest, ezért nyilván olyan feljegyzéseket és rajzokat gyűjtött össze ebben a könyvben John Lennontól, amelyek nemcsak érdekesek, de fel is hívják az alkotó tehetségére az olvasók figyelmét.

Erdős Renée: Ifjúságunk (Szépmíves)

ifjusagunk.jpg

Erdős Renée saját korának ünnepelt szerzője volt, hogy aztán teljes feledésbe merüljön a neve, mostanában kezdjük újra felfedezni magunknak az írónőt. A Szépmíves Kiadó ezúttal az önéletírását jelenteti meg, amelyből megtudhatjuk, hogy eredetileg színésznőnek készült, és mennyi belső vívódás után indult el költői, írói pályája. Nyilván nem volt könnyű a helyzete, amikor nőként kellett helytállnia a korabeli macsó irodalmi életben, és sok kulisszatitokra is fény derül ezekből az évekből.

Ha a költészet kávéház volna (Kalligram)

kavehaz.jpg

Állíítólag ez a könyv kávé és irodalomrajongóknak kötelező olvasmány, és mivel nekem mindkettő nagy kedvencem, természetesen muszáj beszereznem ezt a könyvet, amelyben 65. születésnapján köszöntik a tanítványok, a barátok és a pályatársak Wilhelm Drostét. Hogy kit? Nos, én sem tudtam idáig, hogy az úriember Hamburgból érkezett Budapestre, ahol kávéházakat és irodalmi folyóiratokat alapított és egyetemi oktatóként fiatal kutatók nemzedékeit vezette rá a költészet szenvedélyes szeretetére. Kell!

Képregény

Neil Gaiman: Death - Halál (Fumax)

halal.jpg

Fumaxék megint nagyot gurítottak, egy izgalmas képregénnyel jöttek ki a Könyvhétre. Neil Gaiman ismét visszatér a Sandman világába, de ezúttal nem Morpheus a főszereplő, hanem nővére, a játékos, kedves halál. Aki ismeri az író stílusát és olvasta a Sandman - képregényeket, az tudja, hogy mire számíthat, aki nem, arra pedig egy nagyon különleges kaland vár.

Art Spiegelman: A teljes Maus (Libri)

maus_2.jpg

A Libri egy igazi klasszikus újrakiadásával örvendezteti meg a képregények szerelmeseit. A teljes Maus egy Pulitzer - díjas, katartikus erejű alkotás a holokausztról. Kritikánk itt olvasható róla.

 Gyermek és ifjúsági

Papp Dóra: Bolyongó (Ciceró)

bolyongo.jpg

Papp Dóra Tükörlelkek című kétrészes sorozata nagy sikert aratott, ezért nem volt kérdés, hogy jön a következő könyv. Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium végzős osztályában. De nincs könnyű dolga, nemcsak tetoválásai miatt néznek rá furcsán az osztálytársai, hanem a különc szokásai miatt is. A fiatalembert nem nagyon izgatja a cikizés, annál inkább az édesanyjának tett ígérete, ami miatt utolérik a múlt árnyai...

Balatoni József: Osztályharc (Jaffa)

osztalyharc.jpg

Jocó bácsira, a tetkós töritanárra a WMN-re írt eszméletlen jó cikkei miatt figyeltem fel (pedig az oktatás témája nem igazán áll közel hozzám, hiszen nincs gyerekem, jómagam pedig már elég régen koptattam az iskolapadot, és három diploma után már a felsőoktatásba sincs túl sok kedvem visszatérni). Habár az eddig megjelent könyveiért nem rajongott annyira a kritika, én biztosan adok neki egy esélyt, mert ugye a regényírás megtanulása egy folyamat, és mivel emberünk nincs tehetség híján, tehát simán jó lehet az érettségiző osztályról szóló legújabb opusz.

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem (Menő Könyvek)

strand_papucs_szerelem.jpg

Amikor elolvastam, hol játszódik a történet, azonnal elkapott a nosztalgia. Mint az én kora negyvenes korosztályomból mindenki, én is szép emlékeket őrzök a balatoni nyaralásokról, naná, hogy kíváncsi lettem, hogy a mai ifjúság hogyan éli meg azokat a kalandokat, amelyeket egy balatoni kemping tud nyújtani. Egy kedves, könnyed olvasmányra számítok, amelynek köszönhetően újraélhetem régen volt tiniéveimet.

Csapody Kinga. Utazik a család - Irány Esztergom! (Manó Könyvek)

esztergom.jpg

Nagyon szeretem Csapody Kinga sorozatát, amelyben a saját családjával végigjárja az ország egy-egy területet és települését, majd a tapasztalatai alapján ír egy praktikus és szórakoztató könyvet, amelyből a családosok rengeteg infót szerezhetnek az utazásaik megszervezéséhez. Mivel ezúttal szűkebb pátriámba, Esztergomba érkezett a sorozat, naná, hogy kíváncsi vagyok, mit ajánl megtekintésre a szerző az olvasóknak!

Fodor Marcsi-Neset Adrienne: 50 elszánt magyar nő (Bookline)

50_elszant_magyar_no.jpg

Izgalmasnak ígérkező életrajzok fiatalokra hangszerelve, mert példaképekre nagy szükség van törpe korunkban. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy szórakoztató formában hívják fel a tinik figyelmét olyan nők életművére, akik értékes életet éltek, semmi közünk sincs azokhoz a celebekhez, akikről mostanság hangos a média, nagyon helyes, hogy a fogékony korban lévő olvasókat próbálják megszólítani a szerzők ezzel a témával, kíváncsian várom a könyvet.

Ryan Graudin: Invictus-az idő gyermeke (Maxim)

invictus.jpg

Egy izgalmas időutazós ifjúsági regény, amelyből nem hiányoznak a kalózok és a kalandok sem. Farway Gaius McCarthy egy XXIV. századi időutazó anyától és egy ókori gladiátor apától született, az az álma, hogy időutazó legyen, de megbukik a záróvizsgán, ezért "csak" kapitány lesz egy kalózhajón, amely a feketepiacra szánt kincseket rabolja össze a múltban. Aztán a Titanic-on (hol máshol?) összefut egy Eliot nevű lánnyal, és a kalandok elkezdődnek...

R.M. Romero: A krakkói babakészítő (Maxim)

a_krakkoi_babakeszito.jpg

Ez a könyv a műfajban szokatlan sötét hangulatával és témával ragadta meg a figyelmemet. Karolina egy játék baba, aki régen a Babák Földjén élt és barátjával, Fritz-cel próbálták megállítani az ottani háborút, amelyet a babák a patkányokkal vívtak. A megoldás megtalálása érdekében érkezett az emberek földjére, azonban egy játékkészítő saját tudtán kívül életre keltette a babát egy játékboltban, Krakkóban, a német megszállás alatt. Nyomasztó hangulatú, de különleges regénynek ígérkezik.

Trollok alkonya - Három középkori történet Izlandról (Helikon)

trollok_alkonya.jpg

A trollokról ma először az internetről jól ismert kommenthuszárok jutnak az eszünkbe, másodjára pedig a Harry Potter és Gyűrűk ura-filmek nem éppen észkombájn óriásai. Azonban ezek a lények eredetileg a középkori Norvégiában és Izlandban tevékenykedő szörnyek voltak, akikről most három történetet olvashatunk Dunajcsik Mátyás fordításában, minden valószínűség szerint az északi sagák stílusában.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr213891410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása