Könyvkritika: Lana Millan: Raziel - Egy angyal az élet küszöbén (2018)
2018. május 10. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Lana Millan: Raziel - Egy angyal az élet küszöbén (2018)

Összességében istenien lehet szórakozni ezen az angyalian ördögi magyar fantasyn

raziel_1.jpg

Jó nagy bajban lehet a világunk, ha egy angyalnak és egy démonnak kell összefognia ahhoz, hogy megpróbálja megmenteni az apokalipszistől. És tényleg ez a helyzet, mert Mihály arkangyal szokás szerint el akarja pusztítani az emberiséget, de az Úr nem engedi, így egy letaszított angyalra vár a helyzet megoldása, akinek alapjáraton is elég baja van azzal, hogy hirtelen emberré változott, erre még a nyakába sóznak egy idegesítő démont, és hozzávágják ezt a feladatot, miközben az ehhez szükséges angyali tulajdonságai vészesen halványodnak. Jó nagy kalamajka lesz a dologból természetesen, amelyben nem kicsit kerül egymással szembe a Menny és a Pokol, és nem mindig az a jó oldal, amelyre logikusan gondolnánk. A végeredmény egy nagyon vicces és szórakoztató fantasy (magyar szerzőtől!), amelynek egyetlen óriási hibája van: a vége. Az utolsó oldalig nem derül ki, hogy ez az alkotás egy sorozat első része, ami még nem lenne baj, de nem függővéggel ér véget, hanem egyszerűen csak félbeszakad, melynek eredményeként majdnem darabokra szaggattam dühömben ezt a gyönyörű borítójú könyvet. Ezen túl csak annyi problémám volt a történettel, hogy a főhős karaktere kicsit túlságosan hisztisre sikeredett, az időkezeléssel akadtak gondok (elvileg csak óráik vannak megmenteni az embereket a szereplőknek, de azért néhány hetes orvosi kezelés simán belefér), és a közepén egy picikét leül a sztori, de ezek a gyerekbetegségek a folytatásban (ami remélem, minél előbb jön) könnyen orvosolhatóak, összeséségben istenien lehet szórakozni ezen az angyalian ördögi fantasyn.

Raziel teljesen össze van zavarodva, tudja, hogy valamikor angyal volt, de fogalma sincs, hogyan és miért került egy fiatal lány testébe. Nem könnyíti meg a dolgát Uriel, az arkangyal, aki lazán közli vele, hogy elveszett a Tudás Könyve, és ha nagyon záros határidőn belül nem találja meg, jön Mihály és eltörli az emberiséget a Földről. Segítségül megkapja Beladert, a démont, egy jóképű fiatalember képében. Természetesen viharsebesen egymásba szeretnek, ami jelentősen hátráltatja a feladat elvégzését...

Nagyon erősen kezd a könyv, mindjárt a bevezető oldal felkelti az olvasó érdeklődését, amit sikerül is fenntartania az írónőnek egészen a végéig (bár a történet közepén van egy kis megtorpanás, de aztán új erőre kap a sztori szerencsére), tényleg nagyon kár azért a sete-suta befejezésért. De legalább most már tudjuk, hogy Raziel és Belader története csak most kezdődik, kaparhatjuk a falat, hogy mikor jön a folytatás, amelyből kiderül, hogyan fognak tudni kimászni abból a szó szerint pokoli slamasztikából, amelybe belekeveredtek. Földi Andrea fantasztikus borítója és a jól sikerült fülszöveg keltette fel az érdeklődésemet a könyv iránt, amelytől igazából nem vártam semmi különöset, talán ezért sikerült jól meglepődnöm azon, hogy milyen jó kis sztoriba csöppentem bele. Sokan és sokféleképpen megírták már a bukott angyal történetét, de ilyen vicces változattal eddig én még nem találkoztam, rekordidő alatt olvastam végig és miközben sokszor hangosan kacagtam, kíváncsian vártam, mi lesz a főszereplőkkel és természetesen a világgal.

Raziel nem egy Lara Croft, nem éppen a manapság divatos erős női karaktereket erősíti, az angyali vonásai miatt elítéli az erőszakot és mindenkit meg akar menteni, akit lehet, ráadásul minden útjába kerülő férfi meg akarja erőszakolni, még szerencse, hogy mindig van, aki megmenti. Mindeközben még hisztis és féltékeny is, ráadásul elég nehezen fogadja el, hogy angyal létére tényleg beleszeretett egy démonba, nincs vele túl könnyű dolga Beladernek, aki természetesen szintén megváltozik a történet végére. Időnként elég nehéz elhinni, hogy tényleg ez a lány fogja megmenteni a világot, de szerencsére mindezt nagyon vicces formában vezeti fel nekünk a szerző, és nem feledkezik el az akcióról sem, és természetesen a világot is meg kell menteni, miközben a menny és a pokol erői kőkeményen nekifeszülnek egymásnak. Ha belegondolok, hogy ez "csak" a bevezetése volt egy sorozatnak, akkor nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy nagyon jól fogunk szórakozni, amíg eldől, hogy mi lesz az emberiség sorsa és hogyan alakul ifjú (ez ugye relatív, hiszen csak emberként azok, nem evilági lényként ki tudja, mennyi idősek) szerelmesek nem kevés vitával és csipetnyi romantikával tarkított kapcsolata.

Kár, hogy a pokol seregei csak érintőlegesen vonulnak fel egyenlőre a történetben - bár Lucifer rövid cameoja mindent vitt - , Uriel - nél célorientáltabb arkangyal pedig biztosan nincs, de minden embertelensége ellenére mégis nagyon menő tud lenni, ha akar, nagyon látványosan tud megjelenni és elviszi a show-t mindenki elől. Az angyal és a démon szerelme egy apokalipszis előszobájában nagyon ütős tud lenni, szerencsére nem lesz túlságosan romantikus a kapcsolatuk, így mindvégig a kalandon marad a hangsúly, és a humoron, amely azonban nem lett túltolva, nem lesznek nevetségesek a szereplők, csak olyan szövegük van, hogy a sírva nevetés esete forog fenn szinte mindvégig. Tényleg kár az utolsó oldalért, de ez senkit se riasszon el attól, hogy elolvassa ezt a jó kis fantasyt, mert tényleg érdemes, nagyon szórakoztató darab. Ez volt az első könyvem Lana Millantól, de biztosan nem az utolsó, epedve várom a folytatást, mert most már tényleg kíváncsi vagyok arra, hogy sikerül-e megmenteni a világot. Vajon ezt hogyan fogja megoldani Raziel és Belader? A fene essen bele, mondtam én, hogy ez egy nagyon jó kis könyv, nem?

8/10

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8313900470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása