Könyvváró - 2018. május
2018. május 04. írta: FilmBaráth

Könyvváró - 2018. május

Elröpült a Könyvfesztivál, a Könyvhét csak június elején jön, most van egy kis időnk szusszanni és elkezdeni olvasni azt a rengeteg jó könyvet, amit a Millenárison zsákmányoltunk, és aminek tutira nem érünk a végére, amíg elzarándokolunk a Vörösmarty térre. A május az erőgyűjtés ideje a két nagy fesztivál között a kiadóknak, de azért egy-két érdekes darabbal  ebben a hónapban is lehet gyarapítani a könyvgyűjteményt. Érkezik az új Bíró Szabolcs-könyv, immár az ötödik Anjouk kötet kerül a boltokba, jön az új Jo Nesbo - regény, de a romantikus darabok szerelemesei sem maradnak hoppon, ahogyan a szépirodalmi csemegék kedvelői sem. Életrajzi kötetekben nagyon erős ez a hónap, a mostanában esedékes királyi esküvő miatt természetesen nem hiányozhat a könyvesboltok polcairól egy Meghan Markle-életrajz, de jön Sir Edmund Hillary önéletrajza is.

Szépirodalom

Tompa Andrea: Fejtől s lábtól (Jelenkor)

tompa_andrea.jpg

Tompa Andrea elég rendesen feltette magát a térképre az Omertával, nem volt kérdés, hogy minél előbb piacra dobja a kiadó a következő könyvét. Nekem eddig még nem volt szerencsém az írónőhöz, de túl sok jót hallottam már róla ahhoz, hogy ne legyek kíváncsi arra, hogyan ír. Ezúttal egy magányos férfi és egy magányos nő történetét ismerhetjük meg az előző századfordulón, a helyszín természetesen Erdély, közelebbről Kolozsvár. Várós.

Benedek Szabolcs: Kádár hét napja (Helikon)

kadar.jpg

1956-ban Kádár János rádióbeszédében hitet tett a forradalom győzelme és a függetlenség mellett, majd a Szovjetunióba rendelték, ahol hét napot töltött. A folytatás, ahogyan mondani szokás, már történelem, a kérdés az, hogy mi történt azokban a napokban, hogyan és miért történt meg a pálfordulás ennek az embernek a lelkében? A téma érdekes, Benedek Szabolcs neve garancia a minőségre, érdemes adni ennek a könyvnek egy esélyt.

Lugosi Viktória: Vándorhomár (Park)

vandorhomar.jpg

Egy zöldséges, egy banktisztviselő, egy történelemtanár és egy háziasszony. Látszólag semmi közös sincs bennük, mégis öszeköti őket a város, ahol élnek és a rendszerváltozás, amely megfosztja őket álmaiktól és lehetőségeiktől. Nem olvastam még semmit sajnos Lugosi Viktóriától, de a téma van olyan érdekes, hogy kíváncsi legyek a könyvre.

 

Morten A. Stroksnes: Tengerkönyv  - Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüszgő életről (Jelenkor)

tengerkonyv.jpg

Ilyen címmel csak érdekes lehet ez a történet, nem? Na igen, kell egy kis marketing az érdeklődés felkeltéséhez, de azt fenn is kell tartani, különben az olvasó megunja és becsukja a könyvet. A norvég szerző alkotása valószínűleg nem jut erre a dicstelen sorsra, hiszen elég szépen kidekorálták irodalmi díjakkal, és a világsikert is ez a kötet hozta el a számára, ezért nagyot biztosan nem fogunk tévedni vele.

George Orwell: Állatfarm (Európa)

allatfarm.jpg

Orwell leghíresebb műve kétségkívül az 1984, azonban ez könyve is igencsak méló a figyelemre. 1943-44-ben íródott és valójában a sztálini rendszer szatírája, de igazából minden diktatúrára ráillik. Egy angol farm - Mr. Jones "Major"- ja a színhely, ahol az állatok a disznók vezetésével megdöntik az Ember uralmát, és végigkísérhetjük, hogy lesz az önmaguk által igazgatott "Állatfarm" - on az életük egyre szomorúbb a kezdeti boldogság után.

 Szórakoztató irodalom

Rejtő Jenő: Vanek ur Parisban (Szépmíves)

rejto_1.jpg

Rejtő Jenőből sohasem elég, ez a könyv pedig egy igazi különlegesség, hiszen a Vanek úr Párizsban című regény eredeti gépiratát tartalmazza. A sztorija sem mindennapi: a gépiratból két példány készült, Rejtő titkárnője az egyiket bekötette, ami egy magángyűjtőhöz került, a kötet ennek a reprint változata. Érdekes, hogy sokban eltér az eredetileg 1986-ban megjelent könyvtől, kíváncsian várom, hogy mennyire és miben.

Csepelyi Adrienn: Belemenés - Futball és egyéb társművészetek (Európa)

belemenes.jpg

Mit érthet egy nő a focihoz? A Kötényblog óta tudjuk, hogy nagyon is sokat. Mivel a mi családunkban az amerikai foci a futball, ezért engem személy szerint tényleg hidegen hagy a foci, de Csepelyi Adrienn még az én ingerküszöbömet is elérte, és nagyon kíváncsi vagyok az élettörténetére, hogyan került egy határ menti kis faluból, Penyigéből az MLSZ női bizottságába, honnan jött az operamánia, a Kötényblog (ami egy nőifoci-blog), miért fogad örökbe bulldogokat, és egyáltalán, ki ez a nő valójában?

Fantasy 

Andrzej Sapkowski: Vaják VIII. - Viharidő

viharido.jpg

Ez a kemény, nem a beton: vége van a sorozatnak, de azért még készül egy ráadás kötet. Aki végigolvasta a Vaják-saga eddig megjelent köteteit, az tudja, hogy mi lett a sztori vége, és hiába érzi, hogy ez egy újabb bőrlehúzás csak, nem több, mégis a a falat kaparja - velem együtt- hogy, még egy utolsó kalandban legyen része Geralddal és Kökörcsinnel. Mit várhatunk az utólagosan megírt előzménykötettől? A szokásos akcióorgiát, humort, izgalmakat és egy jó nagy bulit a régi kedves ismerősökkel. Kihagyhatatlan!

 

 

Benyák Zoltán: Az utolsó emberig (Athenaeum)

benyak_zoltan.jpg

Ha tudtam volna, hogy egy földimről van szó, aki szintén Tatabányán él, már régen belevettem volna magam a Benyák Zoltán-életműbe, hiszen már rengeteg áradozó kritikát olvastam a szerző korábbi műveiről, de eddig valahogy nem került rá sor, na de majd most jól utánajárok, hogy tényleg olyan jól ír-e, mint ahogyan állítják róla.  A történet érdekesnek tűnik, lesz itt minden, ami egy jó szórakozáshoz kell, szerintem nem fog csalódást okozni ez a regény.

China Miéville: A város és a város között (Agave)

mieville.jpg

Ez a könyv minden létező díjat megkapott a maga műfajában, vagyis biztosan nagyon várják már a rajongók a megjelenését, ahogyan a nemsokára érkező tévésorozatot is. A főhős Tyador Borlú felügyelő, akit egy rutinnak tűnő gyilkossági ügyhöz riasztanak. Aztán hamarosan kiderül, hogy mégsem az, mi pedig belemerülhetünk a gazdag és szegény város közötti végtelen bonyodalmakba és az izgalmas nyomozásba.

 Romantikus

Katja Pantzar: Sisu és én (Jaffa)

sisu.jpg

Azt már tudjuk, hogy mit jelent a finneknek a Sisu, lássuk, hogyan éli meg egy torontói lány, ha szembesül ezzel az életérzéssel. Katjának látszólag mindene megvan, mégis üresnek érzi az életét, ezért egy merész váltással Finnországba költözik, és szépen lassan megtanulja, mit is jelent a sisu a mindennapokban, miközben végre elkezdi jól érezni magát a bőrében. Ez nekünk is jól jönne, úgyhogy egy próbát megér, ha a bölcsek kövét nem is kapjuk tálcán vele, de biztosan jól fogunk szórakozni és még jó ötleteket is spájzolhatunk az életünk rendbetétele témakörében...

J.D.Barrett: Receptek újrakezdéshez (Libri)

receptek_ujrakezdeshez.jpg

Gasztroregény nélkül az élet olyan, mint az étel fűszer nélkül, sohasem elég belőle. A történet ilyenkor ha nem is másodlagos, hiszen körítés nélkül a legjobb ennivaló sem ér sokat, de alapvetően csak háttérként szolgál a finomabbnál finomabb ételekhez. Amelyekben vélhetően ezúttal sem lesz hiány, hiszen a hősnő, Lucy egy séf, aki Sidney legjobb éttermében dolgozik, amíg meg nem unja szintén séf férje alávaló viselkedését. Mérgében megvesz egy megüresedett épületet, amelyben természetesen éttermet akar nyitni, majd talál egy különleges receptesfüzetet, amelynek az írója egyszercsak megjelenik a konyhapulton...

Krimi

Jo Nesbo: Macbeth (Kossuth)

nesbo.jpg

A skandináv krimi jelenleg regnáló királya új kötettel jelentkezik, nem is akármilyennel. Nem véletlen a cím, a történetet Shakespeare drámája ihlette, a hatalomért folytatott harcról szól, természetesen Nesbo-módra, vagyis a noir-hangulat és az izgalmas nyomozás adott, és valószínűleg továbbra sem várhatunk csillámpónis sztorit, itt folyni fog a vér, az unalom kizárt. A szerző minden valószínűség szerint szállítani fogja, amit elvárnak tőle a rajongók, sem többet, sem kevesebbet.

Történelem

Bíró Szabolcs: Anjouk V. Ötvenezer lándzsa (Athenaeum)

anjouk_1.jpg

És igen, a Bátorok végre újra visszatérnek, már az új generációval, a csodás módon megkerült Szilárdra vár a feladat, hogy újra felvirágoztassa a család nem kicsit megkopott dicsfényét. 1328-ban járunk, Anjou Károly megszilárdította a hatalmát, de a békét nagyon nem könnyű fenntartani, mindig van olyan nagyúr, aki fenekedni fog ellene, ráadásul lehetőség adódik arra is, hogy megszerezze a nápolyi trónt, vagyis bőven lesz alkalma vitézkedni az ifjú Bátornak és persze Lackfi Istvánnak is. Bíró Szabolcs neve garancia a minőségre, nála jobban senki sem tud írni a magyar középkorról, minden valószínűség szerint egy újabb kiváló történelmi regényhez lesz szerencsénk.

Csikász Lajos: Megátkozottak - Az Árpádok alkonya (Gold Book)

csikasz.jpg

A történelmi regények szerelemesként a tavalyi év során a legnagyobb felfedezésem Csikász Lajos volt a műfajban, akinek nagyon tetszett a Rákócziakról írt könyve, ezért fokozott kíváncsisággal várom az Árpádok hanyatlásának idején játszódó új sorozatának első kötetét. A tragikus sorsú IV. (Kun) Lászlóval ismerkedhetünk meg a történetben, pontosabban uralkodásának utolsó éveivel, 1286-ban vesszük fel az események fonalát, ekkor kerül az udvarba Arbuz, a kun főúr, aki kénytelen szembesülni a korszak hatalmi harcaival, és az ő feladata lenne, hogy tanácsot adjon az uralkodónak megrendült hatalmának helyreállításához. Nem lesz könnyű dolga az biztos, mi pedig egy újabb időutazáson vehetünk részt a szerző jóvoltából, garantáltan nem fogunk unatkozni, és sok új ismeretet szerezhetünk a korszakról.

Vakulya Norbert: Vihar Erdélyben - Nopcsa báró kalandjai az I. világháborúban (Gold Book)

vihar_erdelyben.jpg

Báró Nopcsa Ferenc tárta fel az első magyarországi dinoszauruszleletet, lévén tudós paleontológus, azonban a kalandos életű főnemes többek között kémként is működött, és többször figyelmeztetett a románok erdélyi betörésére, de senki sem hitt neki. A történet 1916-ban játszódik, és azon túl, hogy minden valószínűség szerint nem leszünk híján izgalmaknak, akciónak és romantikának, bepillantást nyerhetünk a monarchia korabeli Erdély időszakába, érdekes kalandnak ígérkezik.

Sci-fi

Cixin Liu: A sötét erdő - A háromtest - trilógia 2. (Európa)

cixin_liu.jpg

A kínaiak már a sci-fi irodalom élvonalában vannak, hiszen Cixin Liu megkapta a Hugo-díjat és világszerte hatalmas sikert aratott A háromtest - trilógia, amelynek a második kötete most érkezett meg hozzánk. Az első rész nagyon tetszett a műfaj szerelmeseinek, akik természetesen tűkön ülve várják már a folytatást, azonban a többiek is nyugodtan tehetnek egy próbát ezzel a könyvvel, valószínűleg nem fognak vele nagyot tévedni.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek (Agave)

bradbruy.jpg

Nemsokára indul az HBO-n a Ray Bradbury klasszikusából készült sorozat, ennek apropóján újra megjelentette a kiadó a könyvet, amelyet már nagyon régen tervezek elolvasni, mert rengeteg áradozó véleményt hallottam róla. Guy Montag tűzőrként dolgozik, az a munkája, hogy könyveket égessen. Napi rutinként végzi a munkáját, amíg nem találkozik a szomszéd lánnyal, Clarisse-szal, aki elmondja neki, hogy nem mindig volt ez így, és megmutat neki egy olyan jelent, amelyben az emberek a könyvekben rejlő ötleteket felhasználva gondolkodnak. Guy világa ettől fenekestül felfordul...

 Életrajz

Andrew Morton: Meghan - Hollywoodból a Buckingham - palotába (Gabo Kiadó)

meghan.jpg

Most, hogy rendben megszületett a harmadik royal baby, megnyugodtunk, hogy a baba és a mama egyaránt egészséges, teljes figyelmünket a májusban esedékes esküvőre fordíthatjuk, amelynek minden apró részlete érdekes lehet a rajongók számára, engem azonban a legjobban a menyasszony, Meghan Markle érdekel. Nem hétköznapi teremtés lehet, ha ennyire el tudta varázsolni Harryt és meg tudta zabolázni az addig zajos agglegényéletet élő herceget. Hogyan ismerkedtek meg a fiatalok, hogyan fogadtatta el magát a finnyás királyi családban az amerikai színésznő, és egyáltalán, mit lehet tudni az eddigi életről, ami mostantól alapjaiban fog megváltozni? Andrew Morton, aki lassan a Windsorok házi életrajzírója lesz, szállítja nekünk a hőn vágyott információkat a "cég"  új tagjáról.

Sir Edmund Hillary: Pillantás a csúcsról (Athenaeum)

hilllary.jpg

"Azért, mert ott van". Ez volt Sir Edmund Hillary válasza arra, hogy miért akarta megmászni a Mount Everestet. Soha az életben nem próbálnám ki a hegymászást (túlságosan kényelmes vagyok én ehhez a sporthoz), de nagyon tisztelem a művelőit,  - a tragikus sorsú Erőss Zsolton, a Hópárducon kívül természetesen - leginkább Sir Edmund Hillaryt, aki elsőként hódította meg a Mount Everestet. Most végre megjelenik az önéletrajza, amelyből reményeim szerint kiderül, hogyan lett egy újzélandi méhészből a hegymászás hőse, egy igazi példakép, akire van miért felnézni ebben a törpe korban.

Bóta Gábor: Gálvölgyi 70 (Kossuth)

galvolgyi.jpg

Nem, ez csak valami elírás lehet, már tényleg 70 éves lenne Gálvölgyi János? A kiváló színész, akit a tévének köszönhetően komikusként ismerünk elsősorban, pedig az igazi lételeme a színpad, és mivel nekem volt szerencsém őt több darabban is látni, tudom, hogy nem véletlenül. Nagyon örülök, hogy Bóta Gábor írta meg az életrajzát, az ő neve nekem garancia arra, hogy nem a bulvár lesz a fókuszban, hanem a szakmai munka.

Szendrey Júlia: Családi levelek (Szépmíves)

szendrey_julia.jpg

Nem bánt túlságosan kesztyűs kézzel az utókor Szendrey Júliával, egy önző asszony képe maradt fenn róla, aki még a gyászév előtt előtt eldobta Petőfi özvegyi fátyolát. Talán mostanában kezdünk világosabb képet kapni erről a különleges teremtésről, akinek nem jutott túlságosan boldog családi élet, ugyanakkor fordítóként és íróként is korának egyik figyelemreméltó alkotója volt, de a nagy költő árnyékában nem nagyon rúghatott labdába az irodalmi életben. A könyvben testvéréhez írt leveleit ismerhetjük meg, amelynek segítségével képet kaphatunk nemcsak a magánéletéről, hanem az irodalmi képességeiről is, hiánypótló darab.

 Gyermek és ifjúsági irodalom

 M. Kácsor Zoltán: Sárkánytörvény - Zabaszauruszok 2. (Kolibri Kiadó)

zabaszauruszok.jpg

A dinók nemcsak a moziban térnek vissza nemsokára, hanem a könyvespolcokra is, mert végre megjelenik M. Kácsor Zoltán remek mesekönyvének következő része. Nagyon megkedveltem a főhősöket, Rilexet, a békés tirex-et, Kunyit, a pimasz keselyűt és Barmolt, a fogproblémákkal küzdő raptort. Habár az előző rész happy enddel zárult, ebben a nem is olyan csipet csapatban még rengeteg kaland ígérete van, ezért nagyon kíváncsian várom, hogy mi történik majd velük és Dínomdánommal, ha szembekerülnek egy igazi sárkánnyal...

Alexandra Bracken: Világok utazói (Maxim)

vilagok_utazoi.jpg

Az időutazás mindig izgalmas, romantikából sohasem elég, ahogyan a kalandokból sem. Alexandra Bracken sorozatának második része remélhetőleg folytatja az előző rész hagyományait, és nem fog csalódást okozni a rajongóknak, akik valószínűleg tűkön ülve várják Etta és Nicholas történetének folytatását.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1813835560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása