A 2018. évi Zsoldos-díjra jelölt könyvek
2018. április 18. írta: P.A. Doorman

A 2018. évi Zsoldos-díjra jelölt könyvek

A kilenc magyar sci-fi regény, amelyek esélyesek a Zsoldos Péter-díj elnyerésére

 cropped-img_95121.jpg

Számos nemzetközi és nemzetiségi díj létezik, ami arra hivatott, hogy díjazza a tudományos fantasztikus irodalom legjobbjait, olyan díjak és rangos elismerések ezek, mint a Hugo-díj, vagy éppen Nebula-díj. Természetesen nekünk, magyaroknak is megvan a sci-fi babérkoszorúnk. Ez nem más, mint a Zsoldos Péter-díj, melyet a magyar science fiction koronázatlan királyának nevét viseli. /Zsoldos első regényéről részletesebben itt olvashattok/. A díjat 1998 óta minden évben kiosztják az arra érdemesnek ítélt szerzőnek. Már hagyománnyá vált, hogy ezt a Hungarocon-on teszik meg, mely Magyarország egyik legnagyobb sci-fi rendezvénye. Az idei évben kilenc művet jelöltek regény kategóriában. Kíváncsian várom, melyik könyv nyer! Találkozunk a 2018-as Hungarocon-on! A regények sorrendje az Avana egyesület honlapján kiírt jelölés sorrendje.

Könyvmolyképző Kiadó

Bakti Viktor: Integrálva

integralva.jpg

2066-ban az emberiséget egy szuperszámítógép látja el jövendölésekkel a jövőre nézve. Themisz fejlett programjának köszönhetően képes kiszámolni, hogyan boldogulhat a legjobban az emberiség. Egy digitális jós halála nem várt láncreakciókat indít el ebben a nem is olyan távoli jövőben, a titkokért és talányokért harcok folynak nem csak a valóságban, hanem a kibertérben is. Hamar kiderül, hogy a tét nem más, mint a szabadság. De a legnagyobb kérdésre igazán zavarba ejtő. Vajon a test vagy az elme szabadsága a fontosabb?

Vitis Aureus Kiadó

Constantinus, A.P. (Kállai Szilárd): 2221 – Szigorúan Szabados Viszonyok

2221.jpg

A európai társadalom jócskán megváltozott az 2221-es években. A vén kontinens visszatért a matriarchátus jól bevált formájához, mely olyan alapértékké vált, hogy már csak tankönyvekből ismerik a „régi, páros világot”. Az új társadalom kényelmes, majdhogynem bódító légkörében csak pár szabályt kell betartani, és cserébe élvezhetővé válik a stabil megélhetés, végeláthatatlan szórakozás és szexuális szabadosság. A könyv olyan mély témákat boncolgat, mint a párkapcsolatok szerepe és szereplői. Olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mi a kulcsa férfi és nő együttélésének, és hogy mi lehet az a norma, ami mindenki számára elfogadható alternatíva. Ez a történet igazán felkeltette az érdeklődésemet. Remélem, mihamarabb polcra kerül.

Agave Könyvek

Hackett, Brandon (Markovics Botond): Xeno*

xeno_1.jpg

(a kritika itt olvasható)

Igaz, hogy a könyv 2117-ben játszódik, de a benne megjelenő problémák és feszültségek jelen korunk problémái is. A túlnépesedés jelentős probléma egy olyan bolygón, ami gazdasági, környezeti és politikai káoszba süllyedt. Ha ez mind nem lenne elég probléma, a Föld lakosságát egy migrátorok nevezetű idegen faj hajtja uralma alá, arra kényszerítve a hatmilliárd fős emberiséget, hogy együtt éljen kilencmilliárd idegennel, más néven xeno-val. A Xeno egy összeesküvésekkel és megfejtendő titkokkal teli izgalmas űrkaland.

Pesti Kalligram Kiadó

Hutvágner Éva: Örök front

orokfront.jpg

Érdekes és ugyanakkor kissé zavarba ejtő elgondolás, hogy mi történne, ha egyik nap arra ébrednék, hogy egy kisbolygó közelít a Föld felé. Ez a történet a vég előtti emberiség két tagjának, barátságáról és utolsó napjairól szól. A kötet provokatív volta – erről tanúskodik a borító is, ami nem kimondottan a zsánerre jellemző – teszi igazán egyedi megjelenéssé ezt a történetet. Egyedisége miatt mindenképpen beszerzendő trófeává változtatva az amúgy már száz meg egyszer megírt világvégét.

 

Metropolis Media Kiadó

Howard, Dave (Mészáros László): A Leymann-transzfer

aleymanntranszfer.jpg

Egy frissen doktorált egyetemi tanárt, aki a Föld energiavonalaival kísérletezve rájön a dimenziók közti utazás titkára, egy tragikus baleset során saját főnökét ismeretlen helyre transzportálja. A kalandok itt kezdődnek, s a főnöke eltüntetésének problémája hamar eltörpül egy az egész világot fenyegető katasztrófa mellett. Hamar kiderül, hogy egyedül hősünk képes megmenteni a Földet. Az ifjú tanár vajon képes lesz felülemelkedni saját hibáin és félelmein, és vállalni a felelősséget tetteiért?

Hungarovox Kiadó

Jahoda Sándor: Háromezer akadály

haromezerakadaly.jpg

Megmondom őszintén, nem értem ezt a könyvet. Az ismertetője alapján egy nem szokványos történet, ami egy kriminek álcázott intergalaktikus társadalomkritika. Annyi biztos, hogy aki egy nem mindennapi, mondhatni teljesen klisémentes sci-fi történetet keres az most megtalálta. Engem mindenképpen megnyert magának, hiszen ha a „domesztikált emlősállatok számára is tanulságos olvasmány” (Türjei Zoltán) akkor miért ne lenne számomra is az.

Művelt Nép Kiadó

Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt

harmincnappalavilagvegeelot.jpg

Úgy látszik az idei Zsoldos Péter-díjra jelölt könyvek közt aktívan jelen van a világvége, mint alaptéma. Ezt a témát használja fel Király Márk története is, amely egy kétkötetes sorozat első része. Az alapötlet zseniális, és rengeteg lehetőséget tartogat. A Föld összes TV csatornája egyszerre jelenti be, hogy egy későn észrevett meteorit egy hónapon belül összeütközik a Földdel. Végiggondolva ezt az alaphelyzetet, az embernek óhatatlanul eszébe jut, mit tenne, ha csak harminc nap lenne hátra az életéből. Én, sok más dolog mellett, minden bizonnyal vad olvasásba kezdenék, hiszen annyi könyvet nem olvastam még…

Agave Könyvek

László Zoltán: Távolvíz*

tavolviz_1.jpg

(A kritika itt olvasható)

Negyven évvel egy titokzatos idegen faj, a kreák megjelenése óta az emberiségre sohasem látott aranykor köszöntött. Az idegen faj, mely egyik napról a másikra jelenik meg az Atlanti-óceánban, nem akar mást, mint szolgálni az emberiséget. Mégis az emberek megítélése újdonsült szolgálóikkal szemben nem egységes, van, aki a sok jó ellenére is elűzné ezeket a lényeket, a másik tábor pedig még jobban magukhoz láncolná a kreákat. A történet folyásában egy család nem mindennapi drámájának is tanúi lehetünk, amiben nagy szerepe van egy meghibásodott időgépnek.

Magvető Kiadó

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború

azutolsoutanihaboru.jpg

Egy posztapokaliptikus jövőben játszódó történet került listánk végére, de ennek ellenére igazán elgondolkodtató egy olyan generáció elgondolását látni a teljes világégésről, akik maguk békében nőttek fel. A történet egy bunkerben bujkáló ismeretlen narrálásával kerül az olvasó elé. Egy olyan romvárosban zajlanak az események, ahol az amerikai és orosz kommandósok harcolnak egymással. A harc sűrűjében egy fiatal fiú egy sebesült amerikai deszantossal keresi halottnak hitt öccsét.

 

*László Zoltán ás Markovics Botond a mellékelt linken határolódnak el a díjtól.

http://laszlozoltan.blog.hu/2018/05/02/nyilatkozat-a-zsoldos-dijrol

http://www.brandonhackett.hu/2018/05/elhatarolodasom-zsoldos-peter-dijtol.html

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3313836324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása