KönyvVáró - 2018. március
2018. március 02. írta: FilmBaráth

KönyvVáró - 2018. március

Kezdenek éledezni a kiadók a téli álomból, azonban a nagy durranásokat az április Könyvfesztiválra tartogatják, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lesz okunk elzarándokolni ebben a hónapban a könyvesboltba. Alapvetően a romantikus regényeké a terep (jön a tavasz, dübörögnek a hormonok ugyebár) néhány irodalmi csemegével megfűszerezve, de jön az új Kondor Vilmos és  Glukhovsky-kötet is, Mike Tyson életrajza sem mindennapi olvasmányélménynek ígérkezik, lesz miből válogatni ebben a hónapban is.

Irodalom

Ferdinandy György: Vadnyugati origó

 vadnyugati_origo.jpg

Igazi irodalmi csemege érkezik a Scolar Kiadótól ezzel a kötettel. Ferdinandy György ahhoz képest, hogy egy multikulti szerző, nem annyira ismert nálunk, pedig egy Saint-Exupéry – díjas íróról van szó, aki Budapesten született 1935-ben, 1956-an hagyta el a országot, és telepedett le Franciaországban. Sok helyen élt a világban (Párizs, Puerto Rico, Miami), a 2010-es évek óta újra Budapesten telepedett le. 1988-ban jelent meg első magyar nyelvű könyve, ebben a kötetben pedig az 1956-1986 között keletkezett írásait olvashatjuk.

Robert Menasse: A főváros

 a_fovaros.jpg

A Geopen Kiadó hozza el nekünk ezt a könyvet, amely tavaly elnyerte a Német Könyvdíjat. Nem kevesebbet ígérnek nekünk, mint egy műfajt: az európai regényt, kíváncsian várjuk, mit is takar ez a meghatározás. A multikulti német főváros mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, amelynek forgatagában egyre többféle nációnak kell megtanulnia együtt élni. Napjaink Európája, rengeteg aktuális problémával, érdekesnek ígérkezik, kár lenne kihagyni.

Oravecz Imre: Ókontri – A rög gyermekei III.

 okontri.jpg

A Magvetőnél a harmadik, záró részéhez érkezett Oravecz Imre regényfolyama. Az ókontri szó jelentése  óhaza, egy monumentális regényről  van szó, amelyben egy család történetét követhetjük figyelemmel 1857-től 1956-ig. Az első rész az Ondrok gödre, a második a Kaliforniai fürj volt, ebben a kötetben pedig az 1930-s évektől  kísérhetjük végig a család sorsát, akik úgy döntenek, hogy hazatérnek Amerikából Magyarországra. Várós.

Alice Munro: Egy jóravaló nő szerelme – Nyolc történet

alice_munro.jpg 

A Park Könyvkiadónál  új köntösben jelenik meg egy korábban már kiadott az Alice Munro-kötet. Az irodalmi Nobel-díjas írónő ezen kötetének középpontjában a szerelem áll, amelynek rengeteg arca van, sokat adhat vagy vehet el bárkitől, attól függően, hogy mikor, milyen élethelyzetben robban be az életébe ez a fájdalmasan gyönyörű érzelem.  A szerző neve garancia a minőségre, a téma örök, unalom kizárt.

Hargitai Miklós: És bocsásd meg vétkeinket

es_bocsasd_meg_vetkeinket.jpg

Az Európa Kiadó könyvében a papi lét, a politika és a kísértés izgalmas háromszögében kalandozhatunk. A gyónási titok az erősebb vagy a tudomásunkra jutott bűnök nyilvánosságra hozatala? Azzal menthető meg egy ember lelke, ha hallgatunk, vagy azzal, ha szembesítjük az általa elkövetett bűnökkel? A papok lelkében is ezer kérdés és erkölcsi dilemma kavarog, és egyszer mindenkinek meg kell hozni a maga döntéseit. A téma érdekes,  meglátjuk, mit hozott ki belőle a szerző.

Szórakoztató irodalom

Joanne Harris: Ötnegyed narancs

otnegyed_narancs_1.jpg 

Joanne Harris a Csokoládéval vett le bennünket a lábunkról, amelyből emlékezetes film is született Juliette Binoche főszereplésével. Azóta sorra jelennek meg az írónő alkotásai, amelyek minősége változó ugyan, de a saját műfajukban mégis kiemelkedő színvonalat képviselnek, ezért érdemes adni egy esélyt a Librinél megjelenő könyvnek, aki szereti a szerző stílusát na és persze a gasztronómiát, biztosan nem fog csalódni benne.

Kondor Vilmos: A korona ügynöke

a_korona_ugynoke.jpg

Habár Gordon Zsigmond kalandjai véget értek, és sajnos nem arattak túl nagy sikert a filmvásznon, Kondor Vilmos nem pihen, és újabb sorozatba, a Szent Korona-trilógiába fogott bele, amelynek záró része kerül most a könyesboltokba.1876-ban járunk, a boldog békeidőkben Budapesten. Gyra Miklós egy nem túl sikeres ügyvéd, akinek nyugodt polgári életét alapjaiban változtatja meg egy levél, amelynek eredményeként nyomozásba kezd, hogy megtudja, ki árulta el annak idején a Szent Koronát. Ha csak fele olyan jó lesz, mint a Budapest Noir, már érdemes lesz elolvasni.

Darja Desombre: A flamand csempék titka

a_flamand_csempek_titka.jpg

A történelmi kalandregényeknek megvan a maga bevált sablonja: bűntény történik, majd egy kellően érdekes karakterű szakember a titok nyomába ered, és tűzön-vízen át kideríti az igazságot. Dan Brown és Steve Berry a műfaj koronázatlan királyai, azonban Darja Desombre-nak is érdemes adni egy esélyt, ha nem is olyan ismert, mint világhírű kollégái, de letett már néhány sikeres könyvet az asztalra és nem véletlenül hívják az orosz DanBrown-nak.

Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője

az_elveszett_targyak_orzoje.jpg

Anthony elveszett tárgyakat gyűjt, és megkeresi gazdájukat. Élete alkonyán úgy dönt, hogy asszisztensére, Laurára bízza ezt a feladatot, akinek fogalma sincs, mibe keveredik bele. Egy igazi angol bestsellerről van szó, amelytől valószínűleg nem várhatunk többet, mint egy remek kikapcsolódást, de a General Press Kiadó könyvearra tökéletesen alkalmas lesz, hogy néhány röpke órára elfeledtesse velünk a szürke hétköznapokat.

Romantikus

Jefferies Dinah: Monszun előtt

monszun_elott.jpg

A teaültetvényes feleségének szerzője ezúttal Indiába repít bennünket, az 1930-as évekbe, ahol Eliza, a fiatal fényképésznő férje halála után új életet kezd. Akinek tetszettek az írónő korábbi munkái, vélhetően most sem fog csalódni, egy minőségi romantikus regényt fog kapni, amely szokás szerint egzotikus helyszínen játszódik.

R. Kelényi Angelika: Az ártatlan 3. – A párizsi nő

az_artatlan3.jpg

R. Kelényi Angelika csajosan vagány stílusa és a történelmi korszak alapos ismerete ki tudta emelni Az ártatlan-sorozatot a szórakoztató regények tengeréből, amelynek elérkeztünk a záró kötetéhez. Nekem nagyon tetszett az előző két rész, ezért kíváncsian várom, miként zajlanak a boldog házasévek Fabricius Flóra és Lorenzo Mariani felvezetésében, és arra, hogy vajon révbe ér-e végre a szerelmesek élete annyi viszontagság után a középkori Párizsban.

Budai Lotti: Shirzan bosszúja- Ágyas és úrnő 2.

shirzan.jpg

Budai Lotti üstökösként robbant be a romantikus történelmi regények piacára 2016-ban A borostyánszeművel, tavaly jelent meg az új sorozat első része az Álomgyárnál, amelyben a mesés Indiában kalandozunk. Már beszereztem, csak még nem volt időm elolvasni, de annyira bízom az írónő tehetségében, hogy a második részt is kíváncsian várom, mert a sodró lendületű kalandokon biztosan jól fogok szórakozni.

Fábián Janka: Lotti öröksége

 lotti_oroksege.jpg

Fábián Janka kedvesen romantikus könyveit szereti a közönség, ezúttal egy régi nagy siker jelenik meg a Libri Kiadónál. A 18-19. század fordulóján járunk, Ághfay báró apja akarata ellenére feleségül vesz egy színésznőt, az ő gyermekük Lotti, aki korán elveszti szüleit, és minden vágya, hogy orvos legyen, egy olyan korban, amikor a nőknek ez a hivatás még nem volt megengedett. Ráadásul még bele is szeret egy délceg katonatisztbe, itt aztán dübörögni fognak az érzelmek, nem vitás.

Fantasy

Lana Millan: Raziel – Egy angyal az élet küszöbén

raziel.jpg

Ismered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Ez volt az a mondat, amiért kíváncsi lettem  az Athenaeum Kiadó könyvére, mert ez a nem mindennapi társaság biztosan olyan kalamajkába keveredik, amelybe viharsebesen bele lehet feledkezni. Az írónő előző könyve (Átkozott Hannah Brown) szép sikert aratott, vagyis van esély arra, hogy ha egy nem is felejthetetlen, de szórakoztató kis fantasyt kapunk ezúttal tőle.

 

Matthew J. Kirby: Assassin's Creed: Last Descendants - Az istenek végzete

az_istenek_vegzete.jpg

A Fumaxnál érkezik az újabb Assassin’s Creed könyv, amely vélhetően ugyanolyan izgalmas lesz, mint a sorozat többi része. Habár a Michael Fassbender főszereplésével készült film nem igazán sikerült emlékezetesre, a rajongók kárpótolhatják magukat a könyvekkel, amelyekben az Orgyilkosok és a Templomosok gyepálják egymást már évezredek óta, és természetesen napjainkban is.

Thriller

Darryl Ponicsán: Az utolsó szolgálat

az_utolso_szolgalat.jpg

Jack Nicholson ma már nyugdíjas éveit tölti (azért reméljük, visszatér még a filmvászonra, nagyon hiányzik onnan egy olyan egyéniség, mint ő), de egyszer régen még ő is volt fiatal, és mielőtt térdig gázolt a női szívekben és begyűjtött minden létező díjat, volt egy filmje, amely megnyerte a cannes-i fődíjat, csak már olyan régen volt, hogy nem emlékszünk rá. Nagy rajongója vagyok az ördögi mosolyú színésznek, de ez darab nekem is kimaradt az életműből, de mielőtt pótolnám a filmet, elolvasom az alapjául szolgáló könyvet is, mert különleges élménynek ígérkezik az I.P.C. Könyvek által kiadásra váró kötet.

Dmitry Glukhovsky: Text

text.jpg

A szerző a Metró-trilógiával tette fel magát a térképre, ez a Helikon Kiadónál megjelenő alkotás is jónak ígérkezik. Adva van Ilja, aki hét évet töltött ártatlanul börtönben, most pedig újra felfedezi magának Moszkvát, zsebében egy kalandos körülmények között megszerzett iPhone-nal. Az okostelefon segítségével próbál eligazodni a számára már idegen Moszkvában, és természetesen bajba keveredik, amelyből remélhetőleg sikerül kivágnia magát. A nagy orosz lélek modern köntösben, mi kell még?

Brian Garfield: Bosszúvágy

bosszuvagy.jpg

Nem a Könyvmolyképzőtől vártuk volna ezt a könyvet, hiszen ők alapvetően romantikában utaznak, ez viszont nagyon nem ez a műfaj. Az időzítés nem véletlen, nemsokára moziba kerül Bruce Willis főszereplésével a Charles Bronson nevével fémjelzett film remake-je, tehát az olvasók vélhetően kíváncsiak lesznek a könyvre is. Itt az alkalom, hogy pótoljunk egy régi restanciát, hiszen a kultikus film (amelynek valószínűleg a nyomába sem fog érni az újrázás, egy jól összerakott, de felejthető alkotás vár ránk, de azért a jó öreg Bruce miatt nem hagyjuk ki, ugye?) nagy kedvenc, lássuk, miből készült a forgatókönyv.


Robin Cook: Sarlatánok

sarlatanok.jpg

A Geopennél jelenik meg az orvosi krimik koronázatlan királyának soron következő könyve, amely minden valószínűség szerint a jól bevált sablonra fog épülni, de lesz annyira érdekes, hogy lekösse az olvasók figyelmét. Dr. Noah Rothauser a Boston MemorialHospital vezető sebészrezidense, aki előtt fényes jövő áll. Azonban egy nem túl szép napon orvosi műhiba miatt meghal a kórházban egy egészséges ember, és Noah-nak ki kell derítenie, ki a sarlatán a kollégái közül…

Jane Corry: Vértestvérek

vertestverek.jpg

A 21. Század Kiadó a Könyvfesztiválra időzítette a viharsebesen népszerűvé váló Kult sorozatának legújabb darabjait, azonban erre a hónapra is jut tőlük egy jónak ígérkező kötet. 15 évvel ezelőtt három kislány iskolába indult, azonban egyikük egy órán belül meghalt. A tragédia túlélői teljesen különböző életet élnek mostanában, azonban egyszer csak kiderül, hogy valaki figyeli őket. Mi lesz ebből? Mivel nemzetközi bestsellerről van szó, nagyot biztosan nem tévedünk vele, ha elolvassuk ezt az izgalmasnak látszó sztorit.

Életrajz

Mike Tyson: Kendőzetlen igazság

mike_tyson.jpg

Nemcsak a ringben volt brutális, hanem a magánéletben is, verte a barátnőjét. Vajon honnan ered ez a kegyetlenség, és mi kellett ahhoz, hogy világbajnok legyen belőle? Az ökölvívás eléggé távol áll tőlem, de Mike Tyson akkora egyénisége ennek a nem éppen kislányoknak való sportágnak, hogy nagyon kíváncsi vagyok arra, vajon hogyan mentette meg a teljes lezülléstől  a boksz, milyen éjsötét titkok lappanganak az életében, és vajon milyen lehet az igazi arca ennek  a tiszteletreméltó eredményeket elért, de mégsem szerethető embernek?

Történelem

Mika Waltari: Mikael

mikael.jpg

A Szinuhe írójának egyik legnépszerűbb regényét adja ki újra az Európa Kiadó. Ezúttal a középkori Európába vezet el bennünket a szerző, szokása szerint egy olyan főszereplő segítségével, aki nagy idők kis tanúja volt. Mikael zabigyerek, a turkui boszorkány neveli, belekeveredik egy politikai összeesküvésbe, és el kell hagynia otthonát. Európában kalandozva megismeri a kor híres tudósait és kiemelkedő alakjait, de a saját útját nem igazán találja. Egy újabb nagyszabású alkotás a történelmi regények mesterétől, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

Maxim Leo: Volt egyszer egy NDK - Egy keletnémet család története

volt_egyszer_egy_ndk.jpg

Az NDK az én korosztályomnak már történelem, de ettől függetlenül nagyon kíváncsian várom a Park Kiadó könyvét, amely igazából egy memoár, a szerző a saját családjának a történetét írta meg. A több generáción átívelő igaz sztori, amelyből a família mindennapjainak bemutatásán túl egy korszakot ismerhetünk meg, amelyről már sok ismeretünk van, de egészen más lehetett végigélni ezeket a nem könnyű éveket a berlini fal mögött. Érdekes időutazásnak ígérkezik.

Sci-fi

Jeff Vandermeer: A Déli végek trilógia

 expedicio.jpg

Az Agave jó érzékkel újra kiadja az Expedíciót, annak apropóján, hogy nemsokára jön a belőle készült film a Netflixre, Natalie Portman főszereplésével. A Déli végek egy titkos ügynökség, amely eddig már 11 expedíciót küldött az X térségbe, szinte mindig tragikus végeredménnyel. Most indul el a 12. egység, amely megdöbbentő felfedezésre jut. Azonban nem csak az első rész kerül kiadásra ebben a hónapban, hanem az egész trilógia.

deli_vegek_trilogia.png

A Déli végek trilógia egyébként az újkori weird fiction (New Weird) műfaj egyik legikonikusabb regényhármasa. Sokféleképpen értelmezhető, komplex történetek ezek, melyek a sci-fi mellett a lovecrafti kozmikus horrorból is nagy kanállal merítenek. Ha a misztikus-fantasztikus történetek rajongójaként nem olvastad a Biológus, Kontroll és a Pszichológus lenyűgözően fura sztoriját, itt a kiváló alkalom, hogy az új kiadással pótolhasd ezt a hiányosságot! /Werewolfrulez/  

 

Horror

Dan Simmons: Terror

terror.jpg

Dan Simmons nem csak a sci-fihez ért kiválóan, de a horror műfaját is nagyszerűen műveli. A Terror című, az Agave gondozásában terv szerint március vége felé megjelenő kötet erre szolgálhat tanúbizonyságul. A Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútját továbbgondoló történelmi túlélőhorror igazi ínyencségnek ígérkezik a minőségi borzongást kedvelők számára. Persze azt nem árt figyelembe venni, hogy Simmons bevett szokásához híven a terjedelem megintcsak elég vaskos lesz: a regény egészen pontosan 720 oldalon fog terpeszkedni. /Werewolfrulez/

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4413647776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása