A Pentagon titkai / The Post (2017)
2018. január 30. írta: danialves

A Pentagon titkai / The Post (2017)

Lassacskán már viccnek is közhelyes, hogy Spielberg akármilyen filmet is készít, azt biztosan Oscarra jelölik, nem is említve a 21. nominációját begyűjtő Meryl Streepet, A Pentagon titkai pedig nagyjából mindent megtesz ennek az álláspontnak az igazolásáért. Következzen tehát egy közhelyes kritika egy közhelyes, de alapjában véve sokkal többre is érdemes filmről. Mert A Pentagon titkai akár lehetett volna az idei év Spotlightja is, és ezt a közhelyes párhuzamot (tényfeltáró újságírói munka - tényfeltáró újságírói munka) támogatja az is, hogy mindkét forgatókönyvet részben ugyanaz a Josh Singer jegyzi. Mi az tehát, ami sikerült Tom McCarthynak két éve, és mi az, ami nem jött össze most Spielbergnek?thepost.jpg

Például A Pentagon titkai is vádolható azzal a rutinszerűséggel, amivel a rendező legújabb munkáit szokás vádolni. Spielberg stílusa (például védjegyévé vált egysnittesei) túlságosan is meghatározzák ezt a produkciót ahhoz, hogy a félig-meddig lefitymáló "iparosmunka" kifejezéssel illessük, alkotója láthatóan éli és érzi a kissé giccsbe hajlóan előadott üzenetet a sajtó felelősségéről, a történetet pedig helyeként olyan izgalmasan és sallangmentesen prezentálja, ahogyan arra csak a legnagyobbak képesek. De a végeredmény így is inkább kelti egy évi 1-2 darabot futószalagon legyárt rendező kötelező presztízsprojektjének benyomását, mint egy olyan filmét, amelyen az alkotója szívvel-lélekkel dolgozott, és amelynek igazán a mélyére akart ásni. 

A Pentagon-akták feltárása közben Spielberget például láthatóan jobban érdekli  a vietnami háború fájdalmánál, hazugságánál, az elnöki posztba vetett bizalom alapvető megrendülésénél, hogy mi lesz a The Washington Post tőzsdei bevezetésének sorsa, hogy két főszereplőnk hogyan tud meghatározó napilapot formálni az addig marginális újságból. Katherine Graham (Meryl Streep) és Ben Bradlee (Tom Hanks) tágas házaik szalonjaiban, koktélpartik közepette vitatkoznak azon, hogy erkölcsileg elítélhető-e, hogy annak idején annyit smúzoltak Kennedyékkel, és ezzel vajon ártottak-e a szólásszabadságnak. A Pentagon titkai összes dilemmája, konfliktusa ilyen személytelen, akadémikus, azaz a legkevésbé sem átélhető az átlagember számára. És persze, a Spotlight is alapvetően újságírói etikáról, az igazság kereséséről szólt (ráadásul nyilvánvalóan egy jóval nagyobb horderejű kérdésben), de azt a történetet velejéig átitatta az áldozatok szenvedése, és az egyéni érintettek sorsai tették csak igazán bonyolulttá a helyzetet.the-post-still-1-1160x480.jpg

Ugyan szereplőink itt is elmondják, hogy nekik is van fiuk/bátyjuk/barátjuk, aki Vietnamban harcol(t), de ettől még nem érezni a leleplezett hazugság súlyát, ráadásul az sem egy elegáns húzás, ahogyan a film egy ponton túl egyszerűen megfeledkezik az aktákat Snowden-módra kiszivárogtató (és hasonlóképpen kémkedéssel vádolt) Daniel Ellsbergről. A Pentagon titkai legemberibb szála a Streep játszotta Katherine Graham küzdelme, akinek a film két órája során meg kell tanulnia, hogy hogyan váljon mindenki által háttérbe szorított nőből valódi vezetővé. De annak köszönhetően, hogy Spielberg giccse ebbe is beszűrődik, a szál aktuális áthallásai végül egészen mesterkéltté válnak.

Nem tartom tehát mesteri, díjakra érdemes produkciónak A Pentagon titkait, noha azt magam sem tagadhatom, hogy biztosan nem fognak csalódni benne azok, akik kedvelik az oknyomozó politikai thrillereket, de az amerikai történelem iránt érdeklődők is megtalálják benne a számításukat. Összességében azonban Spielberg minden jelenkorra vonatkozó párhuzam ellenére is csak a már évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott tanulságokat mormolja el, a lehető legszárazabb körítésben prezentálva konklúzióit, miközben lélekben talán már a Ready Player One forgatásán jár.

7/10

A Pentagon titkai teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1913614115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása