Columbus (2017)
2017. szeptember 16. írta: hannigabi

Columbus (2017)

Mindig szerettem Jim Jarmusch filmjeit, mert amellett, hogy rengeteg tartalommal tölti meg történeteit, azok mindig hipnotikus nyugalmat árasztanak. Legújabb filmje, a Paterson egy kisvárosi férfi idilli életét meséli el. Az idei évből pedig párjának tekinthetjük, a hangulatban hozzá nagyon hasonló Columbust, ami nem csak egy szinte tökéletes rendezői és forgatókönyvíró debütálás, de ezek után hasonlóan színvonalas filmográfiát várhatunk Kogonadától, mint Jarmuschtól.

columbus_car.jpg

Jin (John Cho) kénytelen Columbusba utazni, mert édesapja haldoklik, és kénytelen találkozni régi szerelmével. A városban történő séták alkalmával megismerkedik a helyi könyvtáros lánnyal, Cassandrával (Haley Lu Richardson), aki inkább helyben maradt a függőségéből gyógyulni próbáló édesanyjával ahelyett, hogy saját életét élné és álmait kergetné.

A Columbus cselekménye jórészt ennyiből áll. Szinte semmiféle csavart nem tartalmaz, de ez előnyére válik, mert így lesz minden aspektusában egy visszafogott, de nagyon is életszagú alkotás. Javarészt nem is történik más csak Columbus utcáin, épületeiben, a folyóparton beszélget egymással két főhősünk építészetről, múltról, jövőről. Ez pedig azért érdekes, sőt néha még izgalmas is, mert a rendező elképesztően gyengéden bánik karaktereivel. Lassan, okosan és részletesen építi fel őket, így teremtve esendő, hétköznapi embereket. Az őket játszó színészek is kitesznek magukért. A produkció sztárja egyértelműen Haley Lu Richardson, akire valószínűleg nagyon fényes jövő vár, de John Chot is öröm volt látni egy komolyabb szerepben a sok infantilis vígjáték után.

A mű a kettejük közötti kapcsolattal is nagyon okosan bánik. Érezzük ugyan, hogy ezt a két tündéri embert egymásnak teremtette a sors, de semmilyen szexuális feszültség nincs kettejük közöttük, így inkább barátként kezeli őket a néző. Ez pedig Kogonada nyugodt rendezésében és Elisha Christian gyönyörű képein keresztül a produkció talán legnagyobb fegyvertényévé válik. Még azt is el tudja felejtetni az emberrel, hogy tulajdonképpen semmi újat nem mutat a Columbus. Sem története, sem annak a megközelítése nem lesz forradalmi, de erre talán nem is volt szükség, mert így lesz igazán emocionális élmény.

columbus2.jpg
A Columbus tehát minden elismerést megérdemel, pláne ha figyelembe vesszük, hogy debütáló film. Apró mozzanatokkal juttatja el nézőjét egy teljesen hétköznapi szituációból egy katartikus végkifejletig. Remélhetőleg beindítja Kogonada és Haley Lu Richardson karrierjét, valamint helyesebb útra tereli John Chot. Hiába nem reformálja meg sem a műfajt, sem Jarmusch formanyelvét, ha valaki fogékony az ilyen lassan csordogáló, cicomázatlan filmekre, mindenképpen megéri vele tenni egy próbát.

8,5/10 

A Columbus teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (MAFAB) oldalán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9112830648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása