Drifter (2014)
2017. április 27. írta: danialves

Drifter (2014)

Steinbach Richárd egy átlagos tinédzser egy Veszprém megyei kis falu egyik nyomortelepén: zűrös családi háttér, kimaradozás az iskolából, balhék az utcán, alkalmi munkák és kilátástalan jövő. Egy tekintetben azonban más, mint az átlag: van egy álma, nevezetesen, hogy autóversenyzővé válik. Vele egyidős BMW-jén egyelőre nincsenek kerekek, lyukas a motorja is, Ricsinek pedig még csak jogsija sincs, de ez az elsőre semmirekellőnek tűnő srác elképesztő kitartással küzd a céljaiért. És Steinbach Ricsi nem egy kitalált karakter, hanem egy valódi ember.drifter.jpg

Hörcher Gábor a Drifterrel egy különleges projektbe vágott bele, amely egy dokumentumfilm és az európai közegben olyannyira kedvelt szociodrámák határán mozog. Bár valódi szereplőket és valódi élethelyzeteket láthatunk, az alkotás dramaturgiája mégis közelebb áll például a Szerdai gyerekéhez, mint a hagyományos dokumentumfilmekéhez. A Drifter figurái nem a kamera felé kommunikálnak, hanem igazi filmes hősökként élik életüket, Hörcher erre pedig egészen játékfilmes megközelítéssel (pl. akár zenés montázsokkal is) játszik rá. A rendező évekre beköltözött Ricsiékhez, hogy ténylegesen is együtt éljen és lélegezzen főhősével, miközben fogalma sem volt arról, milyen történetet tud majd elmesélni - ebből a szempontból pedig egészen döbbenetes, hogy mennyire kerek filmet adott ki a kezéből.

Minimális hátrányai is akadnak azért ennek, zavarba ejtő például, hogy Hörcher végül úgy vágta össze kezdetben három, majd összesen 5 évig forgatott művét, mintha néhány hónap alatt játszódna, és így például főszereplőnk egy ponton egy olyan autótól válik meg nagy fájdalommal, amely korábban fel sem tűnt. A hitelesség ettől azonban nem csorbul, kifejezetten hatásos, amilyen kendőzetlenül Ricsi és édesapja kapcsolatát, az összes örömét és bánatát megnyilvánulni látjuk - nincs az az amatőr vagy profi színész, aki ezt ugyanilyen erővel képes lenne visszaadni.drifter_1.jpg

Ebben azonban nagyjából ki is merül az alkotás összes különlegessége, ugyanis ha ténylegesen is játékfilmként kezelem, lényegében ugyanazt a leckét mondja fel, mint hasonszőrű társai, a borzasztó életkörülményekkel, lehúzó társadalmi közeggel és a törvényenkívüliség felé kacsintgatással. Láttuk már ezt a témát jobb és rosszabb megvalósításban is, a Drifter viszont legalább egy tagadhatatlanul valóságszagú feldolgozását jelenti. Emiatt pedig mindenképpen megérdemel egy esélyt.

A Drifter teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6012457429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.04.27. 18:06:51

Száni dzsipogyerek vergődése és közben csinál egy puját is. Nagy csalódás!!!
süti beállítások módosítása