Másodvélemény: Halálos iramban 8 / The Fate of the Furious (2017)
2017. április 15. írta: FilmBaráth

Másodvélemény: Halálos iramban 8 / The Fate of the Furious (2017)

Torettóék családi verdájából kezd kifogyni a nafta, de a coolságfaktor a régi

halalos_iramban_1.jpg

Danialves kritikáját itt olvashatjátok.

Torettóék tudnak valamit, mert immár nyolcadjára számoltam a perceket, hogy újra felbőgjenek a motorok a dögös verdákban, túltolásra kerüljenek az akció, adjunk a látványnak és felejtsük el a forgatókönyvet, csapassuk már végre! És pontosan azt kaptam a családtól, amit vártam, az adrenalinszintem még mindig az egekben van, jókat nevettem, istenien szórakoztam a filmen, amely tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani, bár az alkotók egy kicsit még magukhoz képest is túlzásba vitték az akcióorgiát, a karakterek sem voltak csúcsformában, és lehetne még hosszan sorolni a hibákat, de kit érdekel, amikor Vinék coolságban még mindig verhetetlenek? Igaz, hogy egyre több menő arcot kell belezsúfolni a filmbe, és tengaralattjáró alatt nem lehet már fenntartani a néző figyelmét, de még mindig működik a varázs, bár már kicsit megkopott a sorozaton a karosszéria, és nem biztos, hogy ez a túlturbózás lesz a hosszú távú megoldás erre a problémára. Mindezzel együtt egy dögös kis akciómozi lett a végeredmény, ami nem lett olyan jó, mint az előző rész, de egyszeri kikapcsolódásnak tökéletes választás.

Dom (Vin Diesel) és Letty (Michelle Rodrigez) éppen a nászútjukat töltik Kubában, amikor feltűnik Cipher (Charlize Theron), és olyan szinten zsarolja meg a Torettó család fejét, hogy szembefordul még az övéivel is. Tevékeny közreműködésének köszönhetően hamarosan egy gigantikus erejű áramtalanító szerkezettel, néhány orosz nukleáris kóddal és egy tengeralattjáróval kerül mínuszba a világ jobbik fele, azonban Hobbs-ék (Dwayne Johnson) sem tétlenkednek, és természetesen Dom is nagyon bepipul, vagyis a konstans törés-zúzás nem forog veszélyben..

Ebbe a filmbe mindenki bulizni jött, átjön a vásznon az a családias hangulat, amelyben a forgatás zajlott, nem véletlen, hogy Helen Mirren azon szomorkodott, hogy nem engedték kormányközelbe, szívesen csapatta volna Vinékkel, de természetesen ettől függetlenül szokásához híven most is kiválóan hozta a karakterét. Charlize Theron kicsit túlságosan komolyra vette a figurát, de nem baj, legalább egy picit aggódtunk azon, hogy Domnak ezúttal tényleg komoly kihívással kell szembenéznie, de azért nem kerülgetett bennüket komolyan a szívbaj ezügyben, tudjuk, hogy a család legyőzhetetlen. Jó kis csapat gyűlt össze a filmvásznon, a Szikla olyan szinten tolta a sódert Jason Statham-mel (nem kell aggódni, akciózni sem felejtettek el), hogy öröm volt nézni, csatlakozott a bandához Scott Eastwood (ő sajnos nem vetkőzött, ez vérlázító, remélem a következő részben nem lesz ilyen szégyenlős! - jól van na, lányból vagyok, és odavagyok a fiúért, kéretik elnézni nekem ezt a kis kirohanást), Kurt Russell is lazázott egy csöppet, és még Luke Evans is beugrott egy kis családi akciózásra. És megkaptuk bónusznak a Trónok harca Tormundját, azaz Kristofer Hivjut, szóval szavunk nem lehet a szereplőgárdára.

Azért egy acélosabb forgatókönyv ráfért volna a filmre, ahogy a CGI is volt már jobb, az igazán nagy bunyó elmaradt, viszont volt sok látványos kisebb, a Szikla és Jason Statham (akiről kiderült, hogy egy babával a karján is simán rendet tud tenni egy repülőgépen) ezúttal kicsit elvonta a reflektorfényt Vin Disesel-ről, a legjobb szövegeket is ők kapták, de természetesen nem hagyják az alkotók, hogy elfelejtsük, ki is az alfahím a Torettó családban. A látványos autós jelenetekre még mindig sikerült rátenni egy lapáttal, de ebből a részből inkább a szöveg marad meg, mint az akció. Összességében egy dögös, de tökéletesen felejthető darabja lett ez a szériának, ami ugyan még nem fulladt ki teljesen, de ráfér egy nagygenerál, mert legközelebb ez már kevés lesz. Valahol vicces, hogy még mindig működik az a faék egyszerűségű alapötlet, hogy vannak a dögös verdák, jó nők, jó pasik és toljuk a bulit, de már annyira az életünk részévé vált a család, hogy ha elmaradna a szokásos kerti parti, amin természetesen mindenki részt vesz és a családfő jól megmondja a tutit, komoly hiányérzetünk lenne.

halalos_iramban2_1.jpg

A Toretto-saga legnagyobb erénye, hogy egyáltalán nem veszi komolyan magát, ezért már semmin sem lepődünk meg, a legelborultabb autós kunsztokra is megrántjuk a vállunkat, hogy, ja, hát azért jöttünk a moziba. Vin Diesel nem hülye, esze ágában sincs kockáztatni a hírnevét és a gázsiját, a már jól bejáratott franchise-okra koncentrál (Groot, Dom és persze Riddick, idén már volt XXX is, az annyira nem jött be a népnek, nem baj, van másik sorozat a tarsolyban), és mi még mindig nem untunk rá, úgyhogy miért ne tenné? Várhatóan két évenként jönnek a Halálos iramban mozik, ez önmagában nem rossz hír, egy kis adrenalinlöket mindig jól jön, viszont tényleg ideje van egy kis ráncfelvarrásnak a szériában, mert ezt a dögös kis semmiséget még egyszer nem fogjuk bekajálni, mert bár istenien szórakoztunk megint, ennél azért tud többet is a család, ha összekapja magát.

Összegezve, Torettóék egy fokkal halványabban, mint az előző alkalommal, de szállították a tőlük megszokott és elvárt színvonalat, ha nem gondolkodjuk túl a dolgot, hanem hátradőlünk, és hagyjuk, hogy keresztülgázoljon rajtunk ez a dögös kis mozi (ami egynek elmegy, aztán úgy felejtjük el, mint a parancsolat), akkor nem fogjuk megbánni, hogy megvettük a jegyet a legújabb felvonásra, szóval, indulás felpakolni a családot, taposs a gázra, irány a mozi!

7/10

A Halálos iramban 8 teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2612426509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása