Hell or High Water (2016)
2016. november 10. írta: danialves

Hell or High Water (2016)

3 tours in Iraq, but no bailout for people like us

Ez a graffiti fogad minket a Hell or High Water nyitójelenetében, mielőtt egyetlen szó is elhangzana, ezzel pedig David Mackenzie már tökéletesen jelezte is, mire számíthatunk a továbbiakban. Egyrészt úgy értve, hogy milyen környezetet komponált Taylor Sheridan (a Sicario írója) szkriptje köré, másrészt úgy, hogy ezt milyen finom eszközökkel kívánja megjeleníteni. A filmet ugyanis velejéig átitatja a hitelválságban szenvedő amerikai kisemberek kálváriája, azonban most nem a floridai kertvárosok kisemmizettjei, hanem a kihalt texasi tanyavilág cowboyai indítanak bosszúhadjáratot a bankrendszer ellen.hell-or-high-water.jpg

A történetre nem is érdemes sok szót vesztegetni: egy testvérpár, Tanner (Ben Foster) és Toby (Chris Pine) kiötli, hogy bankrablásból fogja visszafizetni elhunyt édesanyjuk lejárt jelzáloghitelét, méghozzá úgy, hogy annak a banknak a fiókjait rabolják ki sorra, amelynek tartoznak. Persze ehhez egy éppen nyugdíj előtt álló rangernek (Jeff Bridges) is lesz még egy-két szava - és ezzel nagyjából ki is merítettük a forgatókönyv fő motívumait. Taylor Sheridan tehát a Sicariohoz hasonlóan most is erősen támaszkodik a bevált toposzokra, ugyanakkor egyszer sem érezni azt, hogy ezek is irányítanák, sokkal inkább egyfajta vázlatot adnak karakterei és világa kibontásához.

A Hell or High Water ugyanis nem egy olyan heist movie, amely bűnözőit csibészes romantikával ábrázolja, főhőseink morális alapját mindössze a náluk is könyörtelenebbnek beállított bankrendszer teremti meg, de Sheridan és Mackenzie a legkevésbé sem igyekszik azon, hogy szimpatikusnak tüntesse fel őket. Időként még azon is elgondolkodhatunk, hogy valójában az őket üldöző ranger a valódi főhős, hiszen ő az, aki megkérdőjelezhetetlen erkölcs mentén teszi a dolgát - még ha éppen állandóan rasszista viccekkel szórakoztatja is társát. De a film nem is erkölcs vagy elvek ütközéséről szól, mintha szereplőink számára az effajta moralizálás már úri passziónak minősülne. A szokásos rabló-pandúr párharc helyett Sheridan az utak mellett sorjázó, újabb hiteleket kínáló reklámtáblák, a 200 dollárért is elkeseredetten küzdő és minden megnyilvánulásukkal a teljes kiábrándultságról tanúbizonyságot adó texasiak történetét meséli el.hell-or-high-water.jpeg

A Hell or High Water nihilizmusa jól kapcsolódik össze a kopár nyugat-texasi tájjal: egy olyan helyet ábrázol, ahol legfeljebb csak azért érdemes élni, hogy egyszer majd a gyerekeinknek jobb legyen. És minél gyönyörűbb képeket látunk (minden beállítás szinte festménybe illő), annál egyértelműbb, hogy ezeken a kompozíciókon nincs semmi, ami értelmet adna alakjai életének. Mintha egy Coen-filmet látnánk, ahol a cinizmus sokkal humortalanabb és húsba vágóbb, és a szereplők sziporkái ellenére semmi szórakoztató nincs az elénk tárt sorsokban.

Egy graffiti a falon, egy pincérnő a koszlott kisvárosi étteremben - ezek a gyönyörűen kimunkált részletei teszik a Hell or High Watert azzá, ami. Ebben a filmben a főszereplők karakterében, a köréjük épített történetben találjuk a legkevesebb érdekességet (ami miatt egyébként sokszor nehezen is ragad magával a mű), Sheridan és MacKenzie prezentálásában mégis képes ez az ezerszer elmondott történet valami újat és lehangolóan emberit megfogalmazni.

8/10

A Hell or High Water teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7511945081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AldoWinnfield 2016.11.10. 14:25:53

A film legjobb pillanatait számomra az adta, ahogy a két szemben álló párost ábrázolta. Fantasztikus volt ez a négy karakter, illetve ahogy végül 'összefutottak". Én egyébként Jeff Bridgest bírtam a legjobban, persze övé is volt a leghálásabb szerep.

Szépen kimunkált, okos film egyébként, mindössze azon csúszik el kicsit, hogy tényleg elég egyszerű, sokszor sokféleképpen megénekelt történettel dolgozik, igaz, kiválóan. Az év végi toplistámra azért be fog férni. :)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.11.11. 21:05:03

A film klasszis. Kár, hogy nem Texasban forgatták.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.11. 21:19:44

@Árva Gabriella: Most gyorsan megnéztem, az összes helyszín 20-30 km-re van Texas nyugati határától, azért ez még megbocsátható szerintem. :)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.11.11. 21:33:27

@danialves: Azert nem egeszen : Albuquerque, NM pl. tobb, mint 200 merfoldre van TX nyugati hataratol.
www.imdb.com/title/tt2582782/locations

Nem baj ez, csak nem ertem, miert hangsulyozzak annyira a texasi jelleget, a taj, az elet, a problemak, a kilatastalansag sokban hasonlit Uj-Mexikoban a nyugat-texasihoz. (Nem rosszindulatbol jegyeztem meg, csak szamomra csalodas volt, hogy nem West Texas a helyszin.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.11. 21:37:34

@Árva Gabriella: Ja, Albuquerque, ahol két belsőt, a ranger HQ-t meg a kaszinót forgatták. :) Ellenben Clovis, Tucumcari és Portales mind ott van a határ mellett.

Gondolom azért hangsúlyozzák, mert Texasra lett megírva, és azért számos olyan elem is van (fegyverviselés), ami elég tipikusan texasi dolog, de Texas-szal ellentétben Új-Mexikóban 25%-os adóvisszatérítést kapnak a filmes produkciók. ;)

20legendd · www.smokingbarrels.blog.hu 2016.11.12. 21:51:08

"Sheridan és Mackenzie a legkevésbé sem igyekszik azon, hogy szimpatikusnak tüntesse fel őket" - ezzel azért vitatkoznék. Az egyikük tipikusan egy szerethető hülyegyerek, akármekkora seggfej is, a másik meg a tipikus antihős, aki a bűntényei árán akar családján segíteni (Heisenberg)

Egyébként egyetértek többnyire, egy szórakoztató 100 perc volt ez, de túl kevés egyediség/újdonság volt benne ahhoz, hogy igazán a szívemhez nőjön.

A legjobban a párosok közötti csevejek tetszettek amúgy.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.13. 02:46:04

@20legendd: Hát Ben Foster karakterét sehogyan sem nevezném szerethető hülyegyereknek, egy tipikus szociopata, aki az élő fába is beleköt, és még akkor is lelő embereket, amikor már semmi tétje, hogy csak vaktában pufogtat-e... És Pine karakterében sem lehetett sok pozitívumot találni, hiába ez a nagy gesztus, a gyerekeit már egy éve nem is látta, a gyerektartást nem fizeti.
Persze, abban igazad van, hogy nem a világ leggecibb alakjai ők, dee alapvetően itt azt a kontrasztot próbáltam kihangsúlyozni, hogy nincs az a relativizálás, jópofizás, mint az Ocean's Eleven filmeknél, vagy nem egy olyan alapállásból indulunk ki, hogy az éhező és rákbeteg gyerekéért áll neki Toby bankokat rabolni, miközben végig tudja, hogy ez rossz. Ezek a figurák teljesen jogosnak érzik, amit csinálnak, eközben nincsenek tekintettel senkire, ártatlanokat ölnek meg (hány heist filmben láttál olyat, hogy a pozitív hősök hidegvérrel kinyírják a biztonsági őrt?), és ezen láthatóan az alkotók sem akarnak kozmetikázni.

2016.11.21. 15:26:22

Sokkal többre vártam. A sztoritól főleg, ahogy fent is írják elég közepes lett így sem a jó színészek, sem a szép képek sem mentik meg, hogy ne legyen egy tv film érzése. Nálam 7.5, főleg Foster és Bridges miatt.

diabola 2017.04.07. 20:28:14

Szerintem nagyon jó a film!
Jeff Bridges kiváló, nem érzeleg feleslegesen..
Moziban nem mutatták be, én most láttam tévében.
süti beállítások módosítása