A királyság / The Kingdom (2007)
2016. november 09. írta: danialves

A királyság / The Kingdom (2007)

A 2000-es évek második felének egyik meghatározó jelensége voltak az iraki háborút (illetve a kapcsolódó közel-keleti konfliktust) feldolgozó produkciók, amelyek azután olyan hirtelen tűntek el, mint amilyen gyorsasággal megjelentek. De valószínűleg ettől függetlenül sem hagytak mély nyomot: a Bombák földjén Oscarjára még mindenki emlékszik, de a Ridley Scott-féle Body of Lies már nem hagyott senkiben mély nyomokat (bennem sem, pedig még elvileg láttam is), a Zöld zónát Paul Greengrass karrierje mélypontjaként tartják számon, és akkor még csak a legnépszerűbb alkotókról és művekről írtam. A Peter Berg rendezésében készült The Kingdom azonban elüt az átlagtól - és ebben direktorának is hatalmas érdeme van.the-kingdom-gallery-16.jpg

A növekvő közel-keleti feszültségek hatására terroristák véres támadást vezényelnek egy Szaúd-Arábiában létesített amerikai lakópark ellen. A helyi hatóságok (félve, hogy ez további provokációt fog képiselni) ódzkodnak attól, hogy az FBI-ra bízzák a nyomozás lefolytatását, azonban végül komoly diplomciai menőverek hatására egy kis csapat (Jamie Foxx, Jennifer Garner, Jason Bateman, Chris Cooper) elutazhat lefolytatni a vizsgálatot - szinte semmilyen hatáskört nem kapva. Így hőseinknek egyszerre kell megküzdeniük a szaúdi rendőrség féltésével és hiúságával, valamint az újabb akciót tervező terroristákkal is.

A Mélytengeri pokolban képviselt Bay-féle hatásvadászat és Greengrass-féle földhözragadtság ötvözése nem új keletű a rendező munkásságában, ahogy ezt a The Kingdom is mutatja. Peter Berg gyakorlatilag már 3 évvel korábban elkészítette a Zöld zónát, ráadásul úgy, hogy a végeredmény lényegesen szórakoztatóbb - még ha egy fokkal konvencionálisabb is. Az egyszerű, természetes hatású kézikamerás felvételek mögött ugyanis egy visszafogott, de magából mégiscsak az amerikai izomszagot árasztó akcióthriller húzódik meg. A The Kingdomban éppen az a legszimpatikusabb, hogy ezt a történetet egy olyan stílusban tudja prezentálni, hogy utána nem érezzük magunkat rettentő butának és egy mozgóképnek álcázott propaganda áldozatának.the-kingdom-gallery-6.jpg

Berg nem a terrorizmus elleni háború jelszavait skandáló hősöket állít elénk, hanem a munkájukat végző átlagembereket, akiknek történetesen az a feladatuk, hogy szétrúgják a terroristák seggét, ha az alkalom úgy hozza - de egy szaúdi rendőrtiszt révén a helyi szemszöget képviselő bajtársuk is akad. Így pedig viszonylagos természetességgel fogadhatjuk be azokat a túlzásokat, amelyek műfajból adódnának, ugyanakkor azok szórakoztató jellege tökéletesen megmarad.

Természetesen ettől még a The Kingdom nem lesz sem maradandó, sem kiemelkedő darab, ugyanakkor egy meglepően kellemes variációt jelent egy többnyire elcsépelt és erőtlen módon megvalósított témára. Egy ilyen történetet profi elmesélése talán nem tartozik a legnagyobb alkotói csúcsteljesítmények közé, de ettől még dicséretes munka.

7,5/10

A királyság teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2411944459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Taylor 2016.11.10. 12:19:43

Pontosan amiatt, hogy nem lett egy propaganda film, adhattál volna jobb osztályzatot is! Szerintem megérdemli. Vannak olyan filmek, melyeket nézve nem tudod, hogy miért szegez a képernyő elé, de valamiért a hatása alá kerülsz; majd a film után sokáig gondolkozol rajta. Ezek az igazán jó filmek! Ez is ilyen.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.11.10. 16:58:13

Nekem is tetszett, ellentétben például a Bombák földjével, ami úgy szar ahogy van. A Királyságban legalább a szakértőkön nem spóroltak,...

Urancityhero 2016.11.10. 21:45:46

Nekem a Hazugságok hálója egy nagyon jó film. A Bombák földjén viszont nagyon gyenge. Persze ez szubjektív.
süti beállítások módosítása