Az emlékmás / Total Recall (1990)
2016. október 04. írta: FilmBaráth

Az emlékmás / Total Recall (1990)

Nem fogtak az évek ezen a dögös akció-sci-fin

total_recall.jpg

Csak én kapok agyvérzést attól a remake-mániától, amely mostanában végigsöpör Hollywoodon? Szomorú, hogy ennyire biztosra akarnak menni a studiók, a kreativitás tovaszökkent az álomgyárból, hogy a tévében találjon új otthont, melynek eredményeként egyre kevesebb értelme lesz moziba járni, mi pedig sorozatfüggők leszünk. Hát, ezzel biztos nem fogja kihúzni magát az egyre nyilvánvalóbb gödörből a filmipar, de majd csak megunják, hogy szépen megbuknak majd a mozipénztáraknál a régi kedvencek újra (nem) gondolásai. A hét mesterlövész a ritka kivétel, amelyik erősíti a szabályt, a közönség már évekkel ezelőtt sem díjazta, ha gyerekkori kedvencükről akarnak lehúzni egy újabb bőrt, így fordulhatott elő, hogy 2012-ben finoman szólva sem aratott nagy sikert az 1990-es Total Recall remake-je (nekem máig nem sikerült végignéznem, pedig több kísérletet is tettem rá). Miért nézzünk meg egy teljesen felesleges újrázást, amikor bármikor előkaphatjuk az eredetit? Én most pontosan ezt tettem, sok év kihagyás után néztem meg az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült filmet, és megnyugodva tapasztaltam, hogy hiába koptak meg a trükkök, maga a film még mindig nagyon jó!

Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) egyszerű építőmunkás, akinek szép felesége és dögunalmasan békés élete van, azonban egy visszatérő álom miatt mindenképpen el akar jutni a Marsra, és ezt egy különleges ügynökségnek köszönhetően meg is teszi. Azonban a virutális kaland viharsebesen ijesztően valódivá válik, emberünk hamarosan abban a helyzetben találja magát, hogy rajta múlik a vörös bolygó lakóinak az élete...

A film alapjául Philip K. Dick 1966-ban írt 23 oldalas novellája, a We Can Remember It For You Wholesale szolgált, amelynek a filmes jogait már 1974-ben eladta az író 1000 dollárért, de csak sok évvel később került a gyöngyvászonra a történet. Amikor eldőlt, hogy az osztrák tölgy fogja játszani a főszerepet, nyilvánvaló volt, hogy az akció lesz túlsúlyban a filozófiai mondanivaló mellett, illetve az is, hogy az eredetileg könyvelő főhős foglalkozását meg kell változtatni, mert Arnie nem igazán lett volna hiteles aktatkukacként. Paul Verhoeven a Robotzsarunak köszönhetően menő rendezőnek számított akoriban, és jól értett a szakmájához, vagyis ez a film sikerre volt ítélve. Hamar kultfilm lett belőle, egyrészt az akkoriban hihetetlenül látványosnak számító trükköknek köszönhetően (amelyek közül szerény véleményem szerint a férfi nézőknek a legjobban a három mellű nő tetszett a legjobban:-)), másrészt a forgatókönyv is jó volt, kár, hogy a vége annyira gicces lett, de ez senkit sem zavart a műélvezetben, máig megunhatatlan ez a dögös akció-sci-fi.

A film legnagyobb erénye az volt, hogy mindvégig megmaradt az a titokzatosság, hogy tényleg álmodja-e a főhős az egészet, vagy valóban megtörténnek vele az események. Arnie-t ugyebár sohasem a színészi képességei miatt szerettük, ezúttal sem jutott el Shakespeare-i mélységekig, mivel azonban rá szabták a főszerepet, pontosan azt hozta, ami ehhez a filmhez kellett, nélküle nem lett volna ennyire emlékezetes élmény ez az alkotás. Igazából egy csavaros sci-firől van szó, amelyben olyan szinten keveredik az álom és a valóság, hogy egy idő után mindenki elveszíti a fonalat, és inkább beleveti magát a rá zúduló vizuális orgiába és a pörgős jelenetekbe. A Schwarzenegger-féle aranyköpések ezúttal sem maradhattak el, ebből az alkotásból a "tekintsd ezt válásnak" híresült el, amelyet az után ejtett meg, miután laza csuklóval fejbe lőtte a feleségét játszó Sharon Stone-t, akit akkoriban még a kutya sem ismert, viszont látható élvezettel rúgta szét Arnie hátsó felét egy jelenetben (sikeresen el is törte az egyik ujját közben a forgatáson).

total_recall2.jpg

Az erkölcsi és filozófiai mondanivaló csak olyan szinten jelent meg a filmben, hogy ne feküdje meg túlságosan a gyomrunkat, a helyzet a mátrixos körítés ellenére a szokásos: a világ bajban, Arnie jön, és rendet tesz. Viszont Philip K. Dick vízióját olyan jól sikerült elegyíteni a hollywoodi standarddal, és megtolni a trükkökkel, hogy a kor egyik legemlékezetesebb alkotását sikerült összehozni. Megkaptuk a szokásos Schwarzi-akciót, a szokásos egysorokkal, azonban a "vajon most álmodom vagy tényleg hős vagyok?" alapszituációt olyan jól sikerült kibontani, hogy olyan dimenziót tudott nyújtani, amely messze túlmutatott egy átlagos akciófilmen. Elgondolkodtattak bennünket az alkotók, miközben kiválóan szórakoztunk, kár, hogy a vége annyira gyengus lett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

Arnold Schwarzenegger hozta a szokásos formáját, ezúttal azonban egy fokkal komolyabb alkotásban, mint ahogy korábban megszokhattuk tőle. Sharon Stone még az Elemi ösztön előtti állapotában hozta a dögös szőkét, Rachel Ticotin élete szerepében volt remek. Michel Ironside mindig is a szegény ember Jack Nicholsonja volt, ezúttal is kiváló alakítást nyújtott, mint mindig, de ismét elvitték előle a show-t.

Mai szemmel nézve a trükkök már megmosolyogtatóak, de ne felejtsük el, akkoriban a CGI még gyerekcipőben járt, máig emlékszem, mennyire elámultam azon a moziban, hogy milyen fantasztikus látványt varázsoltak elénk az alkotók. Nem véletlenül őrzünk erről a filmről szép emlékeket, jól össze lett rakva, Arnie a fénykorát élte, jó volt a forgatókönyv, kaptunk akciót, sci-fit és mindent, ami szemnek ingere. Nem fogtak az évek ezen a jó kis filmen, a technikai avulás ellenére is jó választás még mindig egy hűvös őszi estére!

8/10

Az emlékmás teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4211745217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.10.04. 12:39:38

"Csak én kapok agyvérzést attól a remake-mániától, amely mostanában végigsöpör Hollywoodon?"
Nem csak te.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.04. 20:05:19

"Csak én kapok agyvérzést attól a remake-mániától, amely mostanában végigsöpör Hollywoodon?"
Halkan jegyezném meg, hogy a Jurassic World és a Force Awakens is egy kvázi-remake, de legalábbis biztosan nem őket találni a "kreativitás" szócikknél a szótárban. :P

(A hét mesterlövész meg akkora hulladék lett, hogy komolyan rosszul érzem magam, amiért hülyét csináltam az előzetesen a kardjukba dőlő nosztalgiasznobokból.)

De Az emlékmás valóban egy jó kis akció-sci-fi (szerintem ebben a tekintetben a remake-je sem lett sokkal rosszabb), azon alkotások egyike, amelyekben színtisztán jelen van a 90-es évek fordulójának kompromisszummentes, karcos stílusa, én alapvetően ezért (is) szeretem.

Bloodscalp 2016.10.05. 12:19:52

@danialves: Nem ezért mondom:) De neked csak a 80'as évek akciófilmjei hiányoznak szerintem, az egysoros odamondások, és a környezet főhős álltali lepusztítása. Neked JS filmek kellenek:D

Amúgy már évtizedek óta remakelnek és feldolgoznak, az nem zavar?

Ja, és ilyen hülyeségeket amiket belenyomtál...
"A film legnagyobb erénye az volt, hogy mindvégig megmaradt az a titokzatosság, hogy tényleg álmodja-e a főhős az egészet, vagy valóban megtörténnek vele az események." ?
Te komolyan ezt érzed? Esetleg még aki elsőre nézi meg-mivel nem mai filmről van szó, elég kevesen lehetnek, vagy fiatalok, de ők se
lepődnek meg-aki végignézi teljesen a filmet, a végén kiderül hogy a hogy a film nem az álom/valóság állapoton mereng. Egyetlen közepesre sikerült jelenetben akarnak ezzel feszültséget teremteni, akkor Swarzi 3 perc után fejbelövi a gonoszt. Itt tényleg leegyszerűsitették a dolgot és ebben a jelenetben több volt szerintem.

De a lényeg hogy szembesitik a főhőst a végén, hogy bizony gonosz szó sincs álomról, és csak beépült a jófiúk közé, mert egy akkora gonosz cégnek dolgozik akinek hatalmában áll, hogy egy másik bolygón is el tud titkolni olyan apróságokat hogy idegenek álltal kiépített atmoszféra rendszer van a bolygón, csakhogy kereskedjenek a levegővel-nos, ha neked ebből csak ennyi jött át:"világ bajban, Arnie jön, és rendet tesz" és szerencsére a mellékes dolgok nem feküdték meg a dolgod, akkor neked tényleg Jasont ajánlom:)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.05. 12:28:08

@Bloodscalp: Mielőtt itt is megpróbálod eldönteni helyettem, hogy mit gondoljak, ajánlanám az értő olvasást, kezdve azzal, hogy ki írta a kritikát és te kinek válaszolsz...

Bloodscalp 2016.10.05. 12:35:49

@danialves: azontúl hogy filmet ajánlottam neked, bemásolnád azt a részt ahol eldöntöm helyetted hogy mit gondolj, köszönöm.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.05. 12:40:39

@Bloodscalp: Rögtön a második mondatod. De látom, a üzenetet most sem sikerült megérteni, miszerint ha már ekkora öngólokat rúgsz magadnak, esetleg érdemes lenne visszavenni az arcból...

Bloodscalp 2016.10.05. 12:45:46

@danialves: az elsőt is beleveheted:) de akkor ne haragudj ha filmet ajánlottam neked:) Csak ne nézz olyan filmet ami túl bonyolúlt neked:D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.05. 12:56:48

@Bloodscalp: Legutoljára: te meg ne olvass olyan szöveget, ami túl bonyolult neked, mert láthatóan nem fogtad még mindig fel, hogy nem én írtam azt a kritikát, ami alapján ezeket a nagyképű megjegyzéseidet írod. Ennek kapcsán utoljára írom azt is, hogy ha már ennyire idióta vagy, nagyon gyorsan vegyél vissza az arcodból.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.10.05. 13:01:05

@Bloodscalp: Mondjuk úgy látom továbbra sem sikerült észrevenned, hogy nem Danialves írta a cikket, szóval talán az azzal kapcsolatos megjegyzéseidet sem neki kéne címezned. (Meg amúgy is, ha valaki pont nem sírja vissza a 80-as évek akciófilmjeit, az szerintem pont ő.)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.10.05. 13:01:53

@danialves: Ó hoppá, nem láttam, hogy közben te is válaszoltál rá.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.05. 13:05:17

@The Man Who Laughs: Nem gáz, a helyzetet elnézve szerintem egyáltalán nem árt, ha kétszer elhangzik ugyanaz...

Bloodscalp 2016.10.05. 13:10:28

@The Man Who Laughs: mea cupla, nekem aztán teljesen8, egy brancsba is simán veszlek titeket, ettől függetlenül nem értem miért kell idegbetegnek lenni. Jön és lever az arcomból?:) Azért mert elcímeztem, ezért komolyan? Szarom le. Azt is képzeli hogy én megmondom mit gondoljon, sőt kinyilatkoztatom!!-pedig nyilvánvalóan nem, ennek ellenére ezzel is ugat nekem...szóval zabszem van a seggében gondolom. Le kéne nyugodnia, ez csak blog. Semmi extra.

dakrgin 2016.10.06. 08:59:45

@Bloodscalp: Kiderül, hogy hülye voltál, aztán tovább pattogsz... de édes... Nagyon ritkán szólok hozzá bármihez, többé-kevésbé a hozzád hasonló idióták miatt, mert mindig, minden témában megjelenik egy hozzád hasonló főfasz.
Egyébként mea culpa. A "cupla" az egy román szó.

gigabursch 2016.10.06. 17:13:44

Akkor térjünk vissza filmhez.

Igen, a hárommellű nő olyan hatás, amit azóta se tudtak überelni semmilyen filmben.

Amúgy szerintem 10 pontos film. Attól, hogy sokak szerint B kategóriás, attól még jó.
Jó a sztori, jó a játék, jó rendezés.
Mi kell még?

Fellegjáró Marci 2016.10.07. 12:18:21

Minden idők legbrutálisabb gyilkolászása a metrós jelenetben!
Kegyetlen! :)

Skywatcher 2016.10.07. 13:58:40

Nagy kedvenc, és most agybafőbe nyomatják mind a 2 verziót a tv csatornákon, fel is vettem mind a 2-t, de eddig csak az eredetit néztem meg :) A másikat anno letöltöttem, de talán bennem is annyi nyomot hagyott, mint bennetek.
Viszont hamár ittvagyunk, had tegyem már fel a nagy kérdést: most akkor mivan a végén? :) Lehet, hogy nekem gyengék a konspirációs gondolataim, de ha ez valóság, és ő valóban elment itt a Marsra rendet tenni, előtte meg agymosottként élte a bontókalapácsos életét... akkor ki az a másik ő, aki ott ölelgeti a főmuftit, és üzenget sajátmagának? És ki az aki felhívja telefonon, és otthagyja a bőröndöt az utcán? Ki hagyott üzenetet a hotel széfjében?...
Áh, lehet megnézem 15.jére is :D

eplethy 2016.10.13. 22:53:27

Filmbaráth, tényleg moziban nézted meg? 90-ben? Hány éves voltál? Csak mert amilyen gyilok meg gore van benne pár helyen, le a kalappal előtted hogy kibírtad! Én anno a Szellemírtók-on majd becsináltam kölyökként, nem értettem hogy mit nevetnek az emberek ezen a szörnyfilmen :D

smalljack 2017.04.07. 20:03:21

"Te nem Te vagy,Te Én vagy".
süti beállítások módosítása