Rendes fickók / The Nice Guys (2016)
2016. május 28. írta: AldoWinnfield

Rendes fickók / The Nice Guys (2016)

Shane Black egy rendes fickó. Nem feltétlenül azért, mert újra felvonultatja azokat az elemeket, amelyek miatt megszerethette az ember a munkásságát, hanem azért, mert mindezt elképesztő arányérzékkel csinálja meg. Összerakott egy bűnügyi filmet, egy nyomozós mozit, amelyben két sérült, defektes figura próbál meg felgöngyölíteni egy véres ügyet. Mindkét karakternek megvan a maga drámája, és ez kölcsönöz igazából súlyt az eseményeknek. A többi, a szövegek, az akciók, 1977 megidézése éppen annyira lett elemelve a valóságtól, annyira lett eltúlozva, átmosva, hogy szinte végigmosolyogtam a filmet. A játékidő további részében meg igazán jóízűket nevettem. A túlzott nosztalgiát, az oldalba bökdösős, erőltetett poénokat Black teljesen száműzte a Rendes fickókból. Itt kérem stílus van, idézhető egysorosok tömkelege, remek fizikai poénok, emlékezetes karakterek. Ha valaki szereti a nyolcvanas, kilencvenes évek akciófilmjeit, amikor még lehetett cigizni a vásznon, a fehér póló még lehetett véres és a politikai korrektség még nem ölte meg a szórakoztatás egy részét, akkor kötelező ellátogatni valamelyik moziterembe. Jó tudni, hogy 2016-ban még lehet ilyen mozgóképet csinálni, ráadásul úgy, hogy friss és emlékezetes lesz a végeredmény.

russell-crowe-ryan-gosling-the-nice-guys-movie-image.jpg

Már a nyitójelenet beszippantott. Tökéletes alapozás volt, mely meghatározta a film hangulatát. Egy Playboy, egy baleset(?), okos, kissé bizarr humor, egy kis vér, meztelenség és egy adagnyi együttérzés, emberség egy kisfiútól. Direkt fogalmazok ilyen homályosan: nagy meglepetések nincsenek az első percben, de a tudatlanság áldásos az élvezeti faktort tekintve.  Így utólag belegondolva félelmetes, hogy mennyire tűpontosan harangozta be ez a bevezető a továbbiakat. Hőseink, az egyébként annyira nem rendes fickók nemsokára elmerülnek a pornós világ egy szeletében, ráadásul egyikük kislánya is velük tart, s az ő szemszögéből is bepillantást kapunk ebbe a különös mikrouniverzumba. A poénok végigkísérik a kissé darabosan dolgozó páros útját. Miközben amerre járnak, hullák teremnek, mindig sikerül valamilyen egyáltalán nem erőltetett, elcseszett szituációba keveredniük. Az erőszak-esztétika is fontos, kiemelkedő pontja a filmnek. Az együttérzést és az erkölcsi útmutatást pedig  legtöbbször a már említett kislány, a talpraesett Holly szállítja. A Rendes fickók úgy véres történet, hogy közben hatalmas szíve van.

A film fő aduja egyébként Ryan Gosling, aki olyan könnyedséggel komédiázik a magándetektív szerepében, amit sokan talán ki sem néznek belőle. Nem véletlen ez: a színésznek eddig nem ez volt a fő profilja. Most viszont belead apait-anyait. Ráadásul ezt úgy csinálja, hogy hogy karakterének drámai oldalát is szépen kidomborítja. Hol enyhébb, hol súlyosabb balfaszsága, kacagtató percei mellett a privát kopó egy némileg tragikus sorssal megáldott figura, s pont ez a kettőssége teszi árnyalttá, szerethetővé a karaktert. Ilyen az, amikor a kiváló írói munka találkozik egy ihletett formában játszó színésszel. Gosling partnere, Russel Crowe is hasonlóan erős alakítást hoz, de tulajdonképpen igaz ez mindenkire, aki megkapja a lehetőséget.

nice-guys-movie-review-crowe-gosling-angourie-rice.jpg

Azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy a Rendes fickók kultfilm-gyanús darab. Elég valószínű, hogy Black első rendezéséhez, a Kiss Kiss Bang Bang-hez hasonlóan ez is gyenge pénzügyi mutatókat tud majd felmutatni, de idővel meg fogja találni a maga közönségét. Én azért örülnék neki, ha a kedvező kritikusi fogadtatás és a jó nézői vélemények, a szóbeszéd, az internetes visszhang végül a kasszáknál is sikeressé tenné Gosling és Crowe párosát. Megérdemelnének egy folytatást, hiszen Riggs és Murtaugh is addig nyomták az ipart, amíg már túl öregek voltak ehhez az egész szarsághoz.

8,5/10

A film adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr478752200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2016.05.28. 22:45:26

Remélem lesz másodvélemény is mert ez a kritika egy rakás marhaság szinte mindenben az ellenkezője az igaz. Még hogy kultfilm gyanús?? Szerintem a jövőhéten már senki nem emlékszik erre a fércműre. Az év egyik legjobban várt filmje volt a trailer alapján, de az év csalódása lett számomra. Amúgy vagy huszan voltunk a teremben de a film alatt egyszer sem hangzott fel hangos nevetés. Nem véletlenül szerepel olyan rosszul a kasszáknál.

AldoWinnfield 2016.05.29. 11:35:37

@Nyílméregbéka: Már bocs, de aki azzal jön, hogy szerinte a moziteremben ki nem nevetett, meg ki nem, én azt komolyan venni nem tudom. :)

Nyílméregbéka 2016.05.29. 13:10:26

@AldoWinnfield: Márpedig az elég jó fokmérője egy vígjátéknak, ha lemegy úgy majd két óra hogy senki nem nevet a moziteremben a poénokon, akármennyire is nem tudod komolyan venni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.05.29. 13:19:06

@Nyílméregbéka: Hadd idézzek egy nagy embertől, szerintem rá fogsz jönni, hogy ki volt az ;)
"Ebből a mondatból már süt a mindenáron különvéleményt akarok írni görcsössége. Ilyen mondatokat kommentekben lehet olvasni hasonló sikerfilmek topikjában, ahol pár hipszter majom azzal próbálja identitását és individualitását kifejezni, hogy nemtetszését fejezi ki egy "mindenki" által kedvelt és dicsért filmmel szemben, lehetőleg minnél túlzóbban és irreális hasonlatokkal, jelzőkkel tarkítva."

Nyílméregbéka 2016.05.29. 13:25:53

@danialves: Nem tudom ez hogy jön ide, azért ez nem egy olyan népszerű, sokak által kedvelt sikerfilm, amiről akkor szó volt sőt, ez egy kifejezetten alulnézett, kritikusok által magasztalt de kutyát sem érdeklő mozi, amiről kommentekben is már elég vegyes a kép.
Amúgy te láttad már? Mert ahelyett hogy engem cinkelsz inkább a vélmenyédre lennék kíváncsi.

AldoWinnfield 2016.05.29. 13:31:59

@Nyílméregbéka: Én továbbra is tartom, hogy a világ leghülyébb 'érve " ez. Valószínű, hogy ha beültem volna a Nagyfater elszabadul című műremekre, akkor nevető embereket láttam/hallottam volna. Attól még az a film egy szar marad. Viszont a másik probléma az ezzel az érveléssel, hogy általában az ember a saját véleményét próbálja kivetíteni az egész közönségre, igazolva ezzel a saját benyomásait. Hidd el, volt már olyan, hogy egyazon vetítésen ülő két ember, két különböző véleménnyel volt a filmről, s érdekes módon egyikük úgy érezte, hogy vele nevetett a közönség, a másik meg úgy, hogy sem ő, sem más nem nevetett. Na ezért hülyeség. Plusz ugye az sem mindegy, hogy milyen az a bizonyos közönség, aki beül egy filmre.... Rendes fickókat volt 'szerencsém" plázában nézni (amúgy mindig a városi moziba megyek), a reakcióikra nem figyeltem (el voltam foglalva a filmmel, meg azzal, hogy én nevettem), de az feltűnt, hogy az egyik marhának a húsz perces reklámblokk (!) után, a film elején jutott eszébe mosdóba menni pl., a másik végigmobilozta, a harmadik meg ki-be járkált a vetítésről. :D

Nyílméregbéka 2016.05.29. 13:42:37

@AldoWinnfield: Hidd el én nagyon akartam szeretni ezt a filmet. Az első trailer után az év egyik legvártabb darabja volt nálam, a buddy cop filmek a szívem csücske ahogy a noiros-nyomzós hetvenes évek stílusa is, úgyhogy minden egyben volt, talán ezért is csalódtam ekkorát, nem gondoltam volna hogy fapofával nézem végig. Ezért is tűnt fel nekem hogy más sem nevetett. Pont azért szeretek moziban nézni filmet, mert sokszor a közönség reakciója az aki engem is elkap ha esetleg magamtól kicsit visszafogotabb lennék. Ezért nem értem a kritikák imádatát, szerintem ez egy gyenge film volt. És egy-két helyen olvasva a kommenteket, igen csak nem vagyok egyedül ezzel, nagyjából fele fele arányban dicsérik vagy utálják a filmet. Mondjuk én nem utáltam, egynek elment, de nem hozta azt amit vártam, mindenben amit te dicsértél a kritákaban, a sztorit, a színészeket, stb.. nekem pont azok voltak a legnagyobb csalódások.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.05.29. 16:42:56

@Nyílméregbéka: Na, akkor fussunk neki még egyszer így, ebbe talán már nem kötsz bele: "ahol pár hipszter majom azzal próbálja identitását és individualitását kifejezni, hogy nemtetszését fejezi ki egy "mindenki" által kedvelt és dicsért filmmel szemben"

De ha gondolod, kereshetek mást is:
"És ez egy elégg általánosan elfogadott vélemény, nem csak az én szubjektív véleményem."

Amúgy én meg a te véleményedre lennék kíváncsi egy filmről (akár erről is), a nagyképű kritikaszakértéstől meg a kínos önigazoláskereséstől mentesen...
De nyugi, amint megnézem, írok ide, ha szeretnéd, bele is tagellek...

Nyílméregbéka 2016.05.30. 01:33:52

@danialves: Akkor fussunk neki harmadszor. Hol van itt a "mindenki által kedvelt, és dicsért film"? :)

Ez megint hogy jön ide?

Annyira nem foglalkoztat a dolog, a film sem ér annyit nekem, hogy több időt és energiát vesztegessek rá. Kényszert sem érzek arra, hogy meggyőzzelek bármiről is.
Ha megnézed és írsz róla majd elolvasom aztán ennyi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.05.30. 09:11:30

@Nyílméregbéka: Ja akkor csak tényleg nincs másról szól, mint hogy ha neked tetszett egy film, akkor a világon mindenki bírta, ha meg nem, akkor senki sem, bármilyen nyakatekert magyarázatot is kelljen ehhez kerekíteni. :D Most már megvan, mit fogok benyögni én is, amikor legközelebb megpróbálsz leugatni. ;)

Én nem is várom el, hogy meggyőzz bármiről, semmi más célom nem volt, mint hogy megint szaladj bele a saját hülyeségedbe, mindenki mehet az útjára. Alig várom, hogy mi lesz a következő film, amiről marhaságokat írunk, mert nem egyezik a közvélekedésre kivetített véleményeddel.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.01. 23:27:54

Black tényleg nem csinált semmi mást, mint nekifutott kb. negyedszerre ugyanannak a filmnek, és szerintem most sikerült a legjobban, bár a szokásos problémáim (nem túl izgalmas nyomozás, a karakterek elfáradó kémiája) itt is megvoltak. De ennyire pazar humora még egy filmjének sem volt, illetve ez már végre krimiként is működik, szóval ha nem is lesz az év filmje nálam, én szerettem. 8/10

Ja és mivel most éppen ez a minőség ultimate fokmérője, felénk bőven nevettek a közönség soraiban...

ImDone 2016.06.06. 17:20:39

A bemutató alapján nálam a legjobban várt idei film volt, és tetszett is, de azért picit csalódott vagyok.

A trailert nagyon jól összerakták, feszes volt, jól pörgött, bejöttek a poénok, ültek a karakterek, de a film maga nem volt ennyire erős.
Ráadásul a végső bemutató egyik legjobb jelenete (sebezhetetlen vagyok, majd én intézem - és Gosling tárt karokkal kisétál) a filmben benne sem volt.

Nekem picit sok volt az üresjárat, túlbonyolítottnak éreztem a történetet, és sok minden benne maradt a karakterekben (nem csak a két főszereplőében), de még így is jól szórakoztam, és jobb moziélményt kaptam, mint amihez az utóbbi években szoktam.

Nálam egyértelműen a kiscsaj vitte el a filmet, nélküle elég üres lett volna a történet. Sok "kimondatlan" poén kimaradt, szerintem nagyon ütősre meg lehetett volna csinálni, ha kicsit bevállalósabb a rendező (vagy a producer...).

Meg kell majd nézni még egyszer-kétszer, hogy letisztuljon. Én mindenképpen adok még (legalább) egy esélyt neki.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.07. 13:45:49

@ImDone: Pont tegnap készítettünk róla podcastet a kollégával, és bennem is valami ilyesmi fogalmazódott meg, sokkal összeszedettebbé, intenzívebbé, szórakoztatóbbá lehetett volna tenni a filmet, tele volt szórva jó ötletekkel, de egyik sem volt igazán csúcsra járatva. (Ettől függetlenül én is szerettem.)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.06.07. 21:28:11

A magánvéleményem tömören Shane Blackről: Kiss Kiss Bang Bang (10/10) > The Nice Guys (8/10) > Iron Man 3 (5/10)

savanyu_bableves 2016.10.07. 10:47:54

Ha szabad megvédenem Nyílbékát: szerintem is maximum egyszer nézhetö kategória, én kétszerre tudtam megnézni, mert bár nem szokásom, de bealudtam az elsö fél óra végén... számomra rohadtul nem állt össze egy egésszé a film, Gosling egyszerüen egy idegesítö figura benne.

Az egész filmet jellemzi a "meg minden" poén ereje, egy poén volt, amin esetleg mosolyogtam, amugy az egész egy eröltetett menet volt számomra. Higyjétek el, én toleráns vagyok bármilyen filmhez, de ezt a filmet egy jóindulatú 5.5/10-el tudom értékelni. Sokkal jobbra számítottam...

hali69 2017.01.06. 07:56:05

Bocsánatot kértem a barátaimtól, hogy elvittem őket erre a filmre. Elfogadták ugyan, de még nem éreztetik velem... :)

AldoWinnfield 2017.01.06. 10:11:27

@hali69: Van ez így. Nálam meg az év második legjobb filmje volt.

hiroshige 2017.01.06. 13:17:06

Csatlakozom hiab véleményéhez, és velem is megtörtént ugyanaz, mint hali69-cel (barátok meghívása, majd mindhármunk részéről csalódottság). Megkockáztatom, hogy ha nem ismert színészek játszottak volna benne, akkor most nem is írna róla senki (se jót, se rosszat).

K.Leslee 2017.01.09. 13:06:31

@hiroshige: valoban, Gosling es Crowe jateka volt a fo pozitivuma a filmnek, ha egyaltalan volt neki mas pozitivuma is.

AldoWinnfield 2017.01.09. 14:57:50

Menjen mindenki Transformerst nézni.

X)

K.Leslee 2017.01.13. 13:26:58

@AldoWinnfield: 'insert random stereotype troll comment'

:-D

AldoWinnfield 2017.01.13. 14:06:33

@K.Leslee: Kb. Ez itt már hagyomány. :D

K.Leslee 2017.01.13. 16:10:38

@AldoWinnfield: igen, mindig megnezem a kommentszekciot amikor nevetni akarok. De pszichologiai tanulmanyt lehetne irni arrol h milyen jol oltjatok oket :-D
süti beállítások módosítása