Sorozat: 11.22.63 1. évad
2016. május 03. írta: tonks

Sorozat: 11.22.63 1. évad

lvhulu8n-1-web.jpg

Hát erre kicsit ráfüggtem. Ezért szeretem igazán a rövidebb évadokat, mert harmad annyi idő alatt végig lehet őket nézni, mint mondjuk egy 22-24 részes országos sorozatot, és általában a minőség is fordítottan arányos az epizódszámokkal. A 11.22.63 ráadásul durván nézette magát; nekem meg van a 2016-os év első igazán top sorozata, aminek már a pilotja is meggyőző volt. (A legelső igazából talán a Love lehetne, de abból eddig csak 2 részt láttam.)

A pilot után következett be mindjárt az egyik legjobb dolog: kicsit mellékvágányra került a Kennedy-ügy, és a főszereplő Jake egy személyesebb célt tűzött ki maga elé, többek között azért, hogy megismerje a Múlt erejét, aki ugye próbálja megakadályozni az időutazót, hogy változtasson a nagyobb horderejű eseményeken.

vlcsnap-9414-03-11-16h43m22s754.png

A Kentucky-s mellékszál úgy ahogy volt, nagyon bejött, főleg, hogy bár James Franco végig jó főszereplő volt, a mellékkarakterek ezerszer árnyaltabbak, érdekesebbek lettek nála, itt pedig rögtön kettő is felbukkant közülük: Bill Turcotte (George MacKay) és Frank Dunning (Josh Duhamel), ez utóbbi az a fajta rohadék, akinek csak a halálát lehet kívánni. Ráadásul én még sosem olvastam végig Stephen King könyvet (A Ragyogást elkezdtem, végül a hűtőben landolt, annyira rettegtem), mégis éreztem a hatását az egész szálon, a jeleneteken.

vlcsnap-3622-06-25-22h47m43s418.png

A 3. résztől érkezünk meg Texasba és kerül újra előtérbe Kennedy és az őt lelövő Lee Harvey Oswald. Nagy meglepetésemre egy régi vágású kémkedős történet kerekedett ki a dologból és mellé egy romantikus szál köré épült dráma került. Nyilván nem erre számít az ember, ha egy időutazós sci-fi elé ül le. Én is furcsállottam, hogy Jake magányügyeivel megy el a legtöbb idő, miközben az Oswald-szál lenne a főszál, azután rájöttem, hogy pont fordítva van: Jake és Sadie története a lényeg, a többi - időutazás, politika - a jóféle körítés. (Ha valaki előtte azt mondja, hogy Stephen King egy voltaképpen romantikus regényt írt, biztosan kiröhögöm.)

vlcsnap-4634-10-26-10h06m21s898.png

Az egyetlen zavaró tényező a Sárga Kártyás Ember volt, akinél folyton az volt az érzésem, hogy egy jelentős jelenetet kivéve az összes hasznos részét kivágták, szörnyen félbe hagyottnak érzem az ő történetét.

A 8 rész végig elég erős volt, egyedül a 7. rész volt "rossz" epizód. Lényegében utáltam az egészet, de főleg a sok bullshit húzás és következményeik miatt, és mert a fináléra is rányomta nekem kicsit a bélyegét. Az is fájt, hogy megtört a részek szép íve, ráadásul Jake-t egy újra megjátszott fordulattal késleltették, kitalálhattak volna bármi mást.

vlcsnap-4275-03-18-03h26m31s221.png

A sorozat nézése közben nem álltam meg, és kicsit utána olvasgattam a neten Kennedynek és Oswaldnak, és az alapján a készítők nem okoztak nagy WTF pillanatokat a végjátékra. Kennedy számomra egy kicsit érdekesebb figura lett, a "mi lett volna ha?" mindenképp egy jó elgondolás. Oswald ezzel szemben egyszerre volt szimpatikus és egyben baromi irritáló, és ehhez egyben kedvesen jóképű is. Úgy éreztem vele kapcsolatban, hogy a készítők is csak az Oswald körüli dolgokkal voltak tisztában, de magával Oswald-al nem. De talán így a jó? A sorozatban többször megemlítik, hogy ezer könyvet, elemzést írtak már a Kennedy-gyilkosságról, fel lettek hánytorgatva az akkor elkövetett nyomozói hibák, mulasztások (konkrétan Oswald 12 órás kihallgatásának hiteles jegyzőkönyve nem maradt fenn). A mai napig sok a találgatás, hiszen Oswald rendkívül pontosan és gyorsan lőtt, amelyet azóta sem sikerült rekonstruálni. Csak egy igazi időgéppel lehetne 100%-osan utána nézni a dolgoknak.

vlcsnap-9678-01-09-14h20m05s972.png

A hangulat verhetetlen volt végig, főleg a zenék miatt, a szereplők közül Sadie az ártatlanságával és bájával teljesen jól jellemezte a korszakot. Mint a kisváros, mint a középiskola (Jake irodalomtanár a jelenben és a 60-as években is), mint pedig Dallas jól működött.

A könyvet már beszereztem, így nemsokára bevizsgálom, hogy mennyiben más a könyv és a sorozat (pár elkapott komment alapján elég sokban). A sorozat mindenesetre 9/10, a jó dara élmény miatt minden hibája meg van bocsájtva, kivéve egyet (spoiler Bill-t, szegényt veszettül sajnálom spoiler vége).

Nem tudni, lesz-e a folytatás, de lehet, hogy ez így minisorozatként volt jó, a végénél lezártabb befejezést el nem tudok képzelni. Egy antológia sorozatban már több fantáziát látok.

A 11.22.63 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr488674936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2016.05.03. 23:18:56

Kosz az ajanlot, otodik resznel tartok es eddig vegig lekotott.
süti beállítások módosítása