99 Homes (2015)
2016. február 19. írta: danialves

99 Homes (2015)

A pénzügyi világról szóló alkotásoknak mindig is nagy rákfenéje volt, hogy kizárólag az üzleti oldalon álló szereplőkkel foglalkoztak, amikor pedig a 2008-as válságról kezdtek születni alkotások, még égetőbbé vált a kérdés, hogy esetleg a különböző machinációk elkövetői és haszonélvezői helyett annak áldozatairól is szó essen. A nagy dobás már dicsértem azért, hogy nem feledkezett el róluk sem, de hangsúlyos, hogy alapvetően egy nyúlfarknyi betekintés volt csak, amivel kiérdemelte ezt a méltatást részemről. Elsősorban ezért kiváló darab a 99 Homes, ugyanis úgy képes beszélni a recesszióról, hogy mindvégig ezt a nézőpontot tartja fenn.99homes-0014b-1440x600.jpg

Legfőbb szereplője ugyanis a kilakoltatásra váró Dennis Nash (Andrew Garfield), aki jelzáloghitele miatt szinte napokon belül elveszti családi otthonát, ahol édesanyjával és fiával élt. A véletlenek összejátszása folytán azonban úgy alakul, hogy Dennis már napokon belül az őt kilakoltató ingatlanosnak, Rick Carvernek (Michael Shannon) dolgozik, aki egy komplett vállalkozást épített fel arra, hogy a becsődolt hitelekkel a bankok tulajdonába kerülő ingatlanokkal foglalkozzon. Főhősünknek tehát nemcsak a büszkeségét kell lenyelnie, de hamarosan arról is döntenie kell, hogy a busás fizetés megér-e neki annyit, hogy egyre mélyebbre merüljön a kilakoltatásokat övező kétes ügyletekbe.

Ramin Bahrani filmje pedig kegyetlen realitásérzékkel rendelkezik: ugyan hazánkban (szerencsére) nem fajult addig a helyzet, hogy komplett lakónegyedek néptelenedjenek el, és külön kis enklávékat alkotó motelek teljenek meg ennek nyomán, de még így is bőven átérezhető a 99 Homes-ban ábrázolt helyzet - a nagyságrendek által okozott megdöbbenés pedig már csak külön bónusz ehhez. A forgatókönyv azonban egyértelműen egy világos erkölcsi drámára kívánja felfúzni a történetet, amelyben megmutatkozik, hogy a bankok aljasságát átkozó kisember éppenséggel maga sem feltétlenül hoz sokkal becsületesebb döntést, ha ott a lehetőség előtte, hogy gyorsan és könnyen meggazdagodjon. A kissé háttérbe szoruló mentor-antagonista szinte már nem is szükséges ehhez a képlethez, ugyanakkor gyönyörű, hogy milyen ellentmondásos figurát rajzol meg benne a forgatókönyv: Rick főszereplőnk felé alapvetően mindig korrekt, ugyanakkor egy szemernyi kétségünk sem marad afelől, hogy mennyire egy érzéketlen és cinikus személyiség.99-homes-4-hooman-bahrani-braod-green-pictures.jpg

Michael Shannon pedig ezt az ambivalenciát pazarul ragadja meg (az "amerikaiságról" tartott monológja hatalmas fénypontja a filmnek), de az alkotás igazi sztárja a sokkal több teret is kapó Andrew Garfield. Az ő brillírozása nélkül kevésbé lennének látványosak a karakterét feszítő dilemmák, vágyak és félelmek, és ismét bizonyítja, hogy ezek az összetört, de egy láthatatlan belső tartással rendelkező figurák kiválóan állnak neki (ld. Boy A). Az, hogy a 99 Homes-ról mégsem tudok remekműként beszélni elsősorban két elem folymánya: egyrészt a műre tipikusan igaz, hogy csak "fel van véve", vizuálisan semmi tudatosságot nem tudtam felfedezni, és főként csak egy tévéfilm látványát tudta visszaadni. Másrészt pedig (hiába van szó elvileg igaz történetről) a befejezés rettentően alulmúlja az addig felrajzolt árnyalt képet, és egy meglehetősen giccses és méltatlanul egyszerű elvarrását jelenti a szálaknak.

De ha szenved is ilyen (viszonylag súlyos) hiányosságoktól, mégis azt mondanám, többet ér (és hiánypótlóbb) egy ilyen szemszög, mintha kiállítunk egy rakás sztárt származtatott pénzügyi termékekről stand-upolni. És már csak azért is köteles vagyok a 99 Homes fontosságát kihangsúlyozni, mert szégyennek tartom, hogy egy ilyen alkotás ennyire kevés figyelmet kap. Úgyhogy íme, egy film válságról, amely nem olyan könnyed, mint A nagy dobás, azonban bizonyos aspektusaiban feltétlenül értékesebb.

8/10

A 99 Homes teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr328398380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b_man 2016.02.19. 21:15:18

Azért ezt így nem állítanám, hogy ez az egyetlen film ami a válság elszenvedőiről szól. Nézzétek meg a The Company Men c. filmet.

zdyzs 2016.02.22. 08:25:12

Én megpróbáltam megnázni ezt a filmet, de annyira zavart a kérikamerás felvétel (komolyan hányingerem lett a folytonos mozgástól) és az állandó kiabálás, hogy bevallom 20 perc után abbahagytam. Lehet megpróbálkozom majd vele még egyszer.

Jossarian 2016.02.22. 22:30:46

Jo film. Bemutatja mi tortenik akkor ha a proli elhiszi, hogy neki JAR valami. Tanulsagos...

K.Leslee 2016.03.03. 22:48:57

Ezzel a cikkel szinte szorol szora egyet ertek. Az egesz uzlet amit Shannon karaktere muvel remekul ki van talalva. Tetszett a karakterek arnyaltsaga, Shannon hibatlan, mint altalaban, Garfield meg aranylag meg mindig egy alulertekelt, de zsenialis szinesz (Boy A tenyleg remek volt).

Vizualisan tenyleg nem volt kiemelkedo, de jellegtelen sem.
Bar bevallom oszinten, nem mindig ereztem empatiat olyan emberekert akiket egy hatszobas hazbol lakoltattak ki, de helyenkent a dokumentarista stilus emberkozeli es valos erzetet keltett (a szegeny oregember, vagy a mexikoi bevandorlo), ami segitett azonosulni a karakterekkel es a kilakoltatas nehez folyamataval.
A film vege fele a medences felvetel a tukrozodessel remek volt foleg hogy Shannon a film kozepen azt uvolti hogy 'I am not gonna drown'. Bar a jelenet valahogy kilogott a film vizualis tartalmabol, mert mashol nem fedeztem fel szimbolikat benne.

A film veget illetoen, nem erre szamitottam, egyszeruen nem adta meg azt a katarzist amire a film feltetelezhetoen epitkezett. Kisse az volt az erzesem, hogy valami alternative lezarast hagytak benne a filmben az eredeti helyett, nem beszelve arrol, hogy SPOILER ez volt az elso film aminek a kozepen fegyvert adnak a foszereplonek amit az vegen nem hasznal :-) Ugyanez vonatkozik Shannon karakterere is. Egyszoval, kemenyebb lezarasra szamitottam, de talan tul magas az ingerkuszobom.

Ennek ellenere ajanlom.

K.Leslee 2016.03.03. 22:58:21

@K.Leslee: nem ertem, hogy miert hasznaltam a film szot ilyen sokszor a fenti kommentben plusz az egyetertek-et egybe kell irni :-)
Ha mar igy belementem az apro reszletekbe, megis miert ment minden kilakoltatashoz ugyanaz a ket rendor?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.03.04. 12:28:47

@K.Leslee: Mert, ha jól emlékszem, nem rendőrök voltak, hanem a seriff + a helyettese. :)

balfék 2018.08.29. 13:48:40

@K.Leslee: Sajnos bennem is hiányérzet alakult a vége láttán. Nincs megoldás, nincs katarzis , mintha a következő résznek hagytak volna egy izgalmas indítást. Ebből a szempontból azt is mondhatnám az alkotók elég tisztességtelenül elbántak a nézőkkel. Ez kb. egy megszakított közösüléssel ért fel.
süti beállítások módosítása