Sorozat: War & Peace / Háború és béke
2016. február 17. írta: tonks

Sorozat: War & Peace / Háború és béke

A BBC mindig is sokat foglalkozott kosztümös minisorozatokkal, nyilván az angolok szeretik a könyvadaptációkat. A mostani 6 részes minisorozat mégis nagy fejszébe vágta a fejszéjét, hiszen Lev Tolsztoj sok szálon futó, sok mindenről szóló klasszikus regényéről van szó, ami rövidnek sem mondható a kiadástól függően átlagosan 1500 oldalas terjedelmével. A történet sok adaptációt megért már, például az 1956-os film Audrey Hepburn-el, de a legutóbbi 2007-es, 4 részes feldolgozás se volt olyan nagyon rég.

Szerencsére egy-két zavaró elemen kívül kifejezetten jó és izgalmas lett ez a feldolgozás, amivel rögtön ki is tört az "ez is minek van" körből.

header.jpg

Sokszor gondolkodtam már azon, miben rejlik a BBC könyvadaptációinak a titka. Nyilván költenek rá, ha kell, és legtöbbször azért kell. A forgatókönyveket hozzáértő emberek írják, ez esetben Andrew Davies, aki majdnem az összes kosztümös könyvadaptációt jegyzi (pl. a Colin Firth-ös Büszkeség és Balítéletet). De a legfontosabb, hogy mindig lehet érezni a tiszteletet a feldolgozott mű iránt, még akkor is, ha többször változtatnak a történeten. A War and Peace jó példája mindennek, nem győztem nézni a részeket.

vlcsnap-9172-10-03-03h15m04s040.png

A történet 1805-ben indul, I. Sándor orosz cár uralkodásának idején játszódik, amikor Oroszország pompában gazdag, békés időszakát éli, de közbeszól Napóleon és a napóleoni háborúk. Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata adja a történet háborús gerincét és öt arisztokrata család sorsát követhetjük végig, közben természetesen több fiatal szerelmi kapcsolatát is.

war-and-peace6.jpg

A sorozat hírére akkor kaptam fel a fejem, amikor a casting hírek megérkeztek. Mivel nagyon szeretem az angol sorozatokat, a legtöbbet ismerem is, ezért szinte minden színészhez tudtam már korábbi szerepet kötni és hát nem semmi színészgárda jött össze, a legutolsó mellékszereplő is tökéletes választás volt. Az egyik főszerepet ráadásul az amerikai Paul Dano játssza, aki nagyon jó színész és szerepeket is remekül választ. Őt és a másik férfi főszerepet játszó James Morton-t végig öröm volt nézni, könnyedén elvitték a hátukon a történet ívét.

Gyengének sajnos pont a főszereplő Natashát alakító Lily James-t mondanám, és most se értem, mi ment nála félre. Jó színésznőnek tartom, mert bár a tavalyi Hamupipőkében olyan kis semmilyenke volt, de azt a karakter számlájára írtam. Előtte viszont több évadon át sziporkázott a Downton Abbey sorozatban és itt sem volt túlontúl más karaktere, mégis elég ripacs lett a játéka, mintha a középiskola drámakirálynőjét néztem volna.

maxresdefault_17.jpg

Nem olvastam még a könyvet, így nem tudom, mennyit változtattak, kurtítottak a történeten, de tippre nem sokat, megadták a módját a 6 résznek, ráadásul az utolsó rész több mint egy órás lett. Egyedüli negatívum, hogy többször úgy éreztem, hogy a háború és a történet folyásának érdekében a romantikus szálakból hagytak ki egy-két kört, amiért kicsit felszínesek lettek ezek a párosítások.

Amit talán a legérdekesebb volt látni, az a háborúban még nem lepusztult Oroszország, a hatalmas kastélyok, a gondtalan nemesség és a mindent elárasztó pompa. Ez lehetett Oroszország dicső kora, mikor a nők mintha egy párizsi szalonból léptek volna ki, grófok és hercegek mindenütt, az egyenruhát viselő tisztek sosem láttak háborút és dicsőségre vágytak. Innen indulva jutunk el a háború minden borzalmáig, aminek a fényében sokszor csipcsup ügynek tűnt a legtöbb szerelmi szenvedés. Ami miatt mégis végig fennmaradt az érdeklődésem a szereplők sorsa iránt, az az, hogy sokszor meglepően alakultak, fonódtak össze szálak és értek ilyen vagy olyan véget. A döntéseknek következménye van, de nem csak a mi döntéseink, hanem egy harmadik, sokadik személy döntése is hatással van az életünkre. A kedvencem talán Pierre és Dolohov kapcsolatának alakulása volt.

2fbadd6500000578-3382707-image-a-11_1451824384849.jpg

A fényképezés valami gyönyörű, ráadásul sokszor eszközként is használták (például mikor az egyik szereplő megtalálta a maga békéjét egy tragédia után, akkor minden naposabb, lágyabb lett körülötte). A színre vitt csatáknál sem spóroltak a költségvetésen, tévéhez mérten kifejezetten grandiózusra sikerültek. Nagyon jót tett az is, hogy valós helyszíneken - Oroszországban, Litvániában és Lettországban - forgattak, a moszkvai vagy épp szentpétervári rezidenciák, a külső helyszínként az erdők, mezők mind éltek a képernyőn.

vlcsnap-3364-04-19-03h10m23s825.png

Végezetül, ami abszolút kedvenc lett az a Martin Phipps által komponált zene, amibe többek között orosz dalokat épített be, ezzel azonnal megteremtve a hangulatot. Volt, hogy egy szerelmes párhoz csak egy egyszerű zongoratémát írt, de az is épp úgy passzolt hozzájuk, mint a férfikórussal, dobbal megálmodott nagyobb lélegzetű zenék.

Összességében igazi élmény volt ez a minisorozat, minden hibájával együtt magával ragadott az egész, mehet a BBC klasszikusok közé. Igazi, családdal együtt nézős darab.

9/10

 

 A War & Peace teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr58391730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2016.02.17. 19:27:47

"Ez lehetett Oroszország dicső kora,"
Valójában az a napóleoni háborúk utáni időszak volt.

David Bowman 2016.02.18. 12:25:18

Hát, a "háborút sose látott tisztek" egy sor török, tatár és perzsa háborúban bizonyíthattak. Ezek évtizedes rendszerességgel előfordultak.

tonks 2016.02.18. 19:27:10

@David Bowman
a kiemelt, tisztnek álló szereplőknél többször ki volt emelve, hogy sose láttak háborút, halált, rájuk céloztam. Nyilván az idősebb katonáknál más a helyzet.

David Bowman 2016.02.20. 14:58:58

Igen. Csak általában írtam, hogy az orosz hadvezetés egyáltalán nem volt híjján tapasztalatoknak.
süti beállítások módosítása