Valami Amerika 2 (2008)
2015. december 18. írta: FilmBaráth

Valami Amerika 2 (2008)

valami_amerika2.JPGÁ, úgysem lesz olyan jó, mint az első rész, nem biztos, hogy meg kellene nézni. Aztán persze presztizskérdést  csináltam belőle, hogy legyen jegyem az első előadásra, és ugyanúgy betegre nevettem magam, mint 7 évvel ezelőtt. Igen, feltűnt, hogy újra elsütötték a régi poénokat új köntösben, de nem zavart, mert jól vezették fel őket. Nem, nem volt akkora élmény, mint az eredeti, de csak árnyalatnyi volt a különbség, köszönhetően az akkoriban csúcsformában lévő Divinyi Réka forgatókönyvének, Herendi Gábor rendezésének, valamint a régi és új szereplőknek, akik élettel töltötték meg a karaktereket. Közönségsikert megismételni igenis tiszteletreméltó eredmény, Herendi Gábor életének eddigi főműve a két film, amely nemsokára trilógiává bővül, várjuk már nagyon a Várnai testvérek új kalandjait! Nem fogtak a filmen az elmúlt évek, még mindig tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani.

A Bűnös város leforgatásra kerül a lottóötösből, de akkorát bukik, mint a ház. Tamás (Pindroch Csaba) depresszióba süllyed, Andrásnak (Hujber Ferenc) megint nincs pénze és életcélja, Ákos (Szabó Győző) férfiereje Timi (Oroszlán Szonja) távollétében nem az igazi. Ebben a nem túl fényes helyzetben éri őket a hír, hogy Alex (Szervét Tibor) újra felbukkan, eredetileg bosszút akarnak állni, aztán azon kapják magukat, hogy együtt állítanak színpadra egy olyan darabot, amelyik Amerikában nagyot bukott. Azonban a testvérek újra összefognak, és bedobják magukat az előadás sikere érdekében...

Az első részben Oroszlán Szonja tette fel magát a térképre, a másodikban Tompos Kátya. Egyértelműen az akkor még ismeretlen fiatal színésznő volt a legnagyobb felfedezése a filmnek, de azért a régi ismerősöknek is nagyon örültünk, és olyan új karakterek is felbukkantak, akik telitalálatnak bizonyultak. Bala, a maffiafőnök, Mónika az érző szívű verőlegény, Viktor, a filmmániás maffiatag, na és az urak kedvéért a dögös Cinthia, akit a sajnos eléggé félresikerült Lora-ból megismert Lucia Brawley alakított. Nem volt olyan minden elsöprő erejű a szöveg, mint az első részben, viszont sokkal szexisebbre lett véve a figura (akkoriban még nem volt annyira hétköznapi a leszbicsók, mint mostanában, és hát az ártatlan Vivi által előadott táncjelenet sem volt éppen szűzies, hogy csak a legfeltűnőbbeket említsem, mi lányok pedig megkaptuk Szabó Győzőt és jó néhány táncosfiút félmeztelenül).

A Bon Bon le lett cserélve a Tankcsapdára, a filmforgatás színházi előadásra, de a feeling megmaradt, csak éppen annyit változtattak rajta az alkotók, amennyit a közben eltelt évek megköveteltek. Kedvenc főhőseink is fejlődőképesek voltak, habár még nagyon messze voltak attól, hogy felnőjenek, és még mindig az érzelmek béklyójában vergődtek. Timi és Ákos kettőse működött a legjobban, az adok-kapok náluk volt a legviccesebb, Tamás és Eszter továbbra is egymás agyára ment, a legédesebb pár András és Vivi volt (hát csoda, hogy Mónika sem tudott haragudni rájuk, hogy mindig átverték a fejét, hogy kettesben maradhassanak?). Egyedül Alex-nél nem működött a felmelegített káposzta, magához képest semmit sem változott, ezért eléggé elszürkült a figurája, holott az első felvonásban ugyebár ő volt a történet igazi motorja.

tompos_katya.jpgSem a zene, sem a szöveg nem szólt akkorát, mint korábban, de ettől még nagyon szerethető a film, amely tele van jobbnál jobb jelenettel (az én abszolút kedvencem az, amikor Timi és Eszter megbeszéli, hogy nem értik a pasikat). A maffiaközeg bevonása a történetbe telitalálat volt, helyzet és jellemkomikumok sorát építették rá az alkotók, dőltünk a nevetéstől, nincs ezen mit ragozni. De ettől még érezhetően halványabb lett a folytatás, bár ez egyetlen percre sem küldött padlóra bennünket, mert még így is rendkívül szórakoztatóra sikeredett. Az ikonikussá vált kék majom sem maradhatott ki a történetből, nagy örömmel kísértük figyelemmel hőseink újabb csetlés-botlását, és gondolkodtunk el a két legütősebb mondaton: "Ez egy bűnös hely. Ez egy bűnös város." A hideg futkorászik az ember lányának a hátán, olyan drámai erővel tudja előadni az elején Kovács Lajos, a végén pedig Thuróczy Szabolcs.

Pindroch Csaba sokat fejlődött magához képest, ahogyan Hujber Ferencnek is jót tettek az időközben eltelt évek, Szabó Győző pedig kiválóan hozta ismét saját magát. Szervét Tibor ezúttal nem volt olyan lehengerlő, mint egy filmmel korábban, Csuja Imre elvitte elvitte előle a show-t. Oroszlán Szonja kellőképpen dögös volt, Ónodi Eszter kellőképpen szende, Tompos Kátyáról pedig sütött a tehetség.

Ritka jó második részt sikerült összehoznia Herendi Gábornak, bölcsen várt néhány évet, amíg megérik az idő a folytatásra, és nem változtatott a siker receptjén, méltó volt saját magához, ami nem volt könnyű, hiszen a Valami Amerika igen hamar legendává vált. Lassan eljön az ideje a harmadik felvonásnak, nem irigylem az alkotókat, elég magas elvárásoknak kell eleget tenniük, viszont a Várnai testvérek és Baláék karakterében rengeteg lehetőség van, kíváncsian várjuk, reméljük, megint történik velük valami szexis és vicces.

7/10

A Valami Amerika 2 teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr348151666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2015.12.20. 10:37:27

Ez a filmnek nevezett összekapcsolt "majdnem videoklip" orgia egy akkora érthetetlen szemete a magyar filmgyártásnak (van olyan?), amit még sosem láthattunk. Boldogan vártam, hogy magyarul nem beszélő feleségemmel megnézhessük (volt a DVD-n angol felirat) - és mindketten letaglózva néztünk egymásra. Olyan 3-4 percenként. Hogy akkor ez most mi volt?
A forgatókönyv, mint olyan, itt minden bizonnyal nem létezett. Ötletek (teszem hozzá: silány ötletek) egy kézen megszámolható tárháza ömlött ránk, amiket legtöbbször tehetségtelen, bár sokszor (Ónodi például) kellemesen tehetséges (éppen ezért meg nem értett, a "hogyan került ebbe a szarba?" kategória győztese) színészek és színésznők közvetítettek felénk. A párbeszédek olyan minőséget képviselnek, hogy hozzájuk képest a gyerekeknek írt "Utánam, srácok!" egy nagyon magasan jegyezhető dialógusokkal kérkedő műremek. A vágás förtelmes. nincs színészvezetés, a karakterek oda vannak dobálva - és aztán a színészeknek nevezett pojácák próbálnak otthonról hozott tréninggel kialakítani belőlük valamit. Mert a rendező nem igazán segít. Vagy ha igen, csakis hibásan.

Jól láttad, hogy az első részben még majdnem kiemelkedő Szervét itt már abszolút lapos és teljesen életidegen karakter. Az angol nyelven felvett jelenetek már biztatóbbak, mint az első rész esetében, de még mindig azt gondolom, hogy nevetséges, amikor a magyar színészek angolja nem hogy fröcsög, hanem szabályosan "cunamizik" a tájszólásos akcentustól.

Ez a "film" elmeséli, miért nem szabad ma Magyarországon tehetségtelen amatőröknek pénzt adni. Amatőröket mondtam, mert a stáb java része (ez tisztán látszik) profin állt a kérdéshez, viszont pont azok, akik jobban előtérben vannak (színészek, rendező, vágó, zeneszerző és dramaturg) teljesen amatőr szinten tolják a dolgot. Én elhiszem, hogy a kellékes, a berendező és a világosító srácok profik voltak, ahogy a helyszíneket kereső csoport is, mert ez tisztán látszik, de a többiek...

Mint nőként írtad, hogy megkaptátok Szabót meg a táncosfiúkat félmeztelenül. nos, mikor Győző koma belibegett egy szál nuniban és az asszony meglátta a pókhasát, olyan röhögőgörcs tört rá, hogy meg kellett állítani a DVD-t. Szóval Szabót meg a nőknek tetszetős testét most hagyjuk...

Sajnálom egyébként, hogy a rengeteg névtelen amatőr mellett ezek a senkiháziak kapnak támogatásokat és magas fizetéseket az országban. Ezek az "alkotók" egy valódi filmművészettel rendelkező régióban (ne menj messzire - Franciaország, Olaszország) még a vécét sem pucolhatnák forgatási szünetekben, nem hogy kamera előtt (és mögött) rendezkedhetnének/szerepelhetnének.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.12.20. 14:26:29

Az első rész csak szimplán szar volt, ez viszont nézhetetlen.

kiber kóbor 2015.12.20. 18:21:49

Az első rész fenomenális, a második kicsit laposabb de jó nagyon, többször megnéztem. Ez az én "kritikám"...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.12.20. 19:33:32

szerintem a második rész jobb volt, mint az első

AlexAston 2015.12.21. 11:16:15

Csuja volt a legnagyobb arc :)

Warlimont 2016.01.13. 11:47:11

Az elsö resz szenzacios, az egyik legjobb ujkori magyar vigjatek volt. Egyszeruen olyan lendulettel es spontanul jöttek a poenok, hogy nem volt szunet. A masodik resz a közeleben sincs, mert pont a jo sztori, a kitalalt reszletek hianyoztak. Voltak az ismert figurak, odatettek öket helyzetekbe, de az egesz joreszt az elsö reszböl probalt megelni. Az törtent ezzel is, mint az Uvegtigrissel, egy szenzacios elsö resz utan, egy csapnivaloan összefercelt folytatas, csak mert az elsö nezettsegere alapzva nyithatok a penzcsapok.

Le Orme 2 2016.01.13. 14:08:17

Érthetetlen, hogy merészeltek ilyen filmet bemutatni. Az első részben van néhány nagyon gyenge poén, amin kényszeredetten lehet mosolyogni, lesajnálva az alkotók tehetségét.
Amúgy nem törvényszerű, hogy a második rész rosszabb, mint az első. Pl. az Amerikai Pite második és harmadik része jobb az elsőnél. Abból 2 perc sokkal többet ér, mint ez a két film együttesen.
süti beállítások módosítása