Másodvélemény: James Bond: Goldfinger (1964)
2015. november 16. írta: danialves

Másodvélemény: James Bond: Goldfinger (1964)

A farkad is lehet csodafegyver

goldfinger_5.jpgFilmBaráth kritikáját itt olvashatjátok

Jobb híján nem maradt más számomra a GoldenEye és az Oroszországból szeretettel után, mint hogy próbát tegyek a közmegegyezés szerinti legjobb Bond-filmmel. Amely a két említett darab fényében teljesen jogosan birtokolja ezt a címet (már ami a pre-Craig érát illeti), és még azt is sikerült felvillantania, hogy mi miatt lehetne legendás ez a széria - persze ha ezt a színvonalat sikerült volna 24 filmen keresztül fenntartani.

A Goldfinger első 5 perce például máris egy zseniális Bond-esszencia, amely egyszerre vonultatja fel az összes klasszikus elemet, anélkül, hogy nevetséges túlzásokba esne - amikor pedig mégis megteszi, remek öniróniával oldja fel azt. Ez a továbbiakban is a produkció sajátja marad: egy végtelenül letisztult élmény, amelyben nincsenek túlgondolt összeesküvések, bonyolult akciók és nyálas szerelmi szálak, főhősünk eleganciáját pedig csak növeli a humor, amellyel hozzááll a történésekhez. Goldfinger figurájában sincs semmi mesterkéltség, sőt, a lézeres jelenetben mutatott viselkedése még a kortárs blockbusterek egyre inkább elharapózó cinizmusában is szórakoztató lenne - hát még 1964-ben, amikor halálosan kínos dolgokat műveltek fapofával többek között a Bond-filmek is. Ráadásul az alkotók ügyesen találták meg az arany középutat a túlzó világmegmentés és az előző rész jelentéktelen kémtörténete között, egy kellemesen nagy, de nem egy emberes hősködést kívánó kihívással. Sőt, a Goldfinger tulajdonképpen minden téren megtalálja ezt a megfelelő mértéket, és sem a kütyük, sem a nők vagy bármelyik másik Bond-elem nem uralják, hanem sikerült ezeket egészségesen vegyíteni egymással.

goldfinger-434.jpgDicsérni viszont csak a mű első felét tudom, a második ugyanis bár magán hordozza még ezeket a stílusjegyeket, a lendületét végérvényesen elveszti. Amint átlépi az egy órát a játékidő, a forgatókönyv gyakorlatilag már csak Goldfinger számára teremt megfelelő helyzeteket, hogy tervét minél részletesebben ecsetelhesse, miközben Bond (egy-két kósza szökési kísérletet leszámítva) kényelmesen martinizgat az oldalán. Pontosabban egy apró, de nagyon fontos mozzanattal járul hozzá az események folyásához, nevezetesen, hogy megdugja Pussy Galore-t (aki a szánalmasan jelentéktelen előző két Bond-lány nyomdokaiban kell, hogy lépjen kényszerből), ezzel nagyjából azt hozva ki a történet tanulságául, hogy egy kémnek lehet, hogy éppen a farka a legnagyobb fegyvere.

De ha úgy veszem, ezzel is csak egyedibb és emlékezetesebb filmmé válik a Goldfinger, amely így tényleg egy üdítő kivétel mindmáig a karakterre épülő produkciók között. Nem hatásvadász, nem sablonos, mindent a megfelelő mértékben adagol, és ha a második felvonása nem lenne ennyire lapos, még azt is mondhatnám rá, hogy egy egészen kellemes élmény. Persze figyelembe véve a szokásos módon elnagyolt akciókat és az MI6 röhejes kémkedési módszereit, a Goldfinger is inkább tűnik egy letűnt kor rosszul öregedő lenyomatának, mint egy kortalan klasszikusnak. Végső soron tehát inkább az ismeret, mint a minőség okán kötelező darabként vagyok kénytelen tekinteni az alkotásra. Kár, hogy erről az alapról a széria nem intelligensen tovább-, hanem csak visszafejlődni tudott, egy-egy reboottal lökve újra mozgásba az egyre inkább haldokló motort...

7/10

A James Bond: Goldfinger teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr618080946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2015.11.16. 09:09:30

Sokadszorra megnézve, egyre kevésbé tetszik. Igazából a második fele nagyon gyenge, unalmas.
Az Oroszországból szeretettel-t ma már jobbank találom.
A Goldfinger ereje az erős szereplőknek és néhány jó jelenetnek köszönheti sikerét. Illetve remek dalnak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.16. 14:34:46

@Mr.Treeger: Egyébként az az érdekes, hogy szerintem a Goldfinger második felével ugyanaz a baj, mint az Oroszországból szeretettel első felével: elmondják, mi fog történni, majd az meg is történik. (Persze Bond mindkétszer kivágja magát.) :D

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.11.16. 16:14:07

"miközben Bond (egy-két kósza szökési kísérletet leszámítva) kényelmesen martinizgat az oldalán. Pontosabban egy apró, de nagyon fontos mozzanattal járul hozzá az események folyásához, nevezetesen, hogy megdugja Pussy Galore-t"
Én pont ezért nem szeretem egyáltalán ezt a filmet.

eplethy 2015.11.18. 11:47:15

Ha van türelmed, légyszi vidd végig a Bond-szériát! Filmbaráth "őfelsége legszexisebb titkosügynöke" kifejezése egy idő után a hányinger kategória, szívesen olvasnék Tőled egy elfogulatlan leírást.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.18. 12:36:35

@eplethy: Örülök, hogy lenne igény rá, de őszintén szólva sem időm, sem kedvem nincs még jobban beleásni magam egy olyan szériába, amelynek a közvélemény szerinti legjobbjait úgy értékeltem, ahogy látod. Tényleg csak azért tettem meg, mert filmes műveltség + szerettem volna látni, mire fel ez a nagy kultusz. Annyi jó film van még, amit meg kell néznem, nem szeretem az időt rosszakra pazarolni. :)

Egyébként szerintem a kolléganő sem elfogult (tudok olyan nem rajongókról, akik sokkal pozitívabban értékelték a Spectre-t, mint ő), csak egyszerűen más az ízlése, mint nekem. (Többek között abban is, hogy ő a férfiakat szereti és nem a nőket, tőlem már csak ezért sem fogsz ilyen jelzőt látni. :D )

AldoWinnfield 2015.11.18. 14:16:49

@danialves: Don't be so suburban.
It's the new millennium. Gay, straight--
it's all the same now. There are no more lines.

xDDDD

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.18. 14:19:28

@AldoWinnfield: Az a baj, hogy szerintem akkor sem az lenne a férfiideálom, aki csak arra képes, hogy dugjon. :D (Mint hogy nőknél sem ez.)

kheiron 2015.11.18. 22:34:38

@danialves:

A probléma nem az ízléssel, netán a nemi irányultsággal, hanem az igen korlátozott irodalmi eszközkészlettel van, mely gyakran átcsap az "icipici, ám annál modorosabb szókincs" határán is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.18. 23:47:17

@kheiron: És én mit tudok segíteni ebben? Ha írok még 10 Bond-filmről, akkor jobban fogod érezni magad? :)

gigabursch 2015.11.19. 10:12:21

Mindig is csodáltam, azt, hogy hogyan lehet James Bond filmekért rajongani, de hát ízlés nem vita tárgya.

Én megnéztem szerintem az évek alatt az összeset.
A régiek fájdalmasan alulképzett operatőri munkák, az újabbak ugyan már nem, a sztori meg mindenhol gáz.
No, ez van.

ON

kheiron 2015.11.20. 00:09:05

@danialves: Igen, mindenképp. :-) A te írási, hozzászólási stílusodat és kritikáidat kifejezetten kedvelem, mégha különböző ízlésünk miatt egy-egy filmről vagy kérdésről más is a véleményünk.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.20. 00:30:46

@kheiron: Tudod mit? Akkor jobbra fent a Kívánságlistára küldd be, amiről szeretnél olvasni, nekem címezve, és írok róluk. ;)

kheiron 2015.11.21. 01:44:12

@danialves:

Köszi, alkalomadtán élek majd a lehetőséggel. :-)
süti beállítások módosítása