Bound to Vengeance (2015)
2015. augusztus 22. írta: Werewolfrulez

Bound to Vengeance (2015)

bound_to_vengeance_1.jpgKépzeld el, hogy egy elrabolt fiatal lány vagy, akit a fogva tartója rendszeresen szexuálisan bántalmaz. Mit tennél, ha sikerülne leütnöd azt a férfit, aki őriz, és le tudnád venni a láncaidat? Menekülnél? Hívnád a rendőrséget? Megölnéd a fogva tartódat?

A Bound to Vengeance (avagy Reversal) című idei horrorfilm főszereplőnője, Eve (Tina Ivlev) ezek közül egyiket sem teszi. Nem fut el, és nem is áll bosszút... vagyis nem úgy áll bosszút, ahogy azt először gondolnánk. Arra kényszeríti a leütött férfit, hogy segítsen neki megkeresni a többi lányt, akik hasonló csapdában vergődnek, mint amilyenben ő is volt. Hősnőnk elrablása ugyanis nem egyedi eset, több házban, több lány is raboskodik a környéken...

José Manuel Cravioto rendező filmje erősen kezd: rendhagyó alaphelyzetével (a fogságban tartott lány szabadulása itt nem a vég, csak a kezdet), elszánt hősnőjével és kegyetlen megközelítésmódjával azonnal üstökön ragadja a nézőjét, és nem is ereszti el a film bő feléig. Az események gyorsan és nem egyszer véresen pörögnek. A precíz operatőri munka, a rafinált vágás, a lassítás és a képmerevítés ügyes használata pazarul asszisztál Eve nyomasztó, sokszor kudarcokkal szegélyezett történetéhez.

Miközben hősnőnk elszántan menetel, hogy megvalósítsa nagy szabadítási tervét, lassan elrablásának körülményeiről, és az egész mögött álló bűnszövetkezetről is kapunk néhány információt - de nem túl sokat. A film nem akarja könnyen adni a megfejtéseket, mindig csak egy kis szeletet enged látni az igazságból, és nem is ad minden esetben egyértelmű válaszokat a felmerülő kérdésekre. Emiatt a mozi megtekintése során bizony sok nézőben felvetődik majd, hogy nem-e csupán a homályos alkotói koncepció palástolására vannak így elkenve a miértek? Néhol magam is azt éreztem, hogy a film belső logikája meg-megbicsaklik, és bennem is felhorgadt néha a kétkedés bizonyos sztorielemeket illetően (pl. a rendőrség értesítésének elodázása, Eve barátjának szerepe). Körülbelül a játékidő felétől megtorpan a sodró lendület, megsokasodnak a (fél)magyarázatok, a film második része emiatt már erőtlenebbnek, súlytalanabbnak érződik, a sztori utolsó csavarjai pedig már nem váltották ki belőlem a kívánt hatást - annak ellenére sem, hogy a befejezés egész ügyesen lett kivitelezve.

boundtovengeance2.jpgA szereplők kapcsán is kicsit felemás volt benyomásom: általánosságban jó a helyzet ezen a fronton is, de valami azért csak hibádzik. Alapvetően pozitív volt számomra a színészek munkája (az örök B-színész Richard Tyson lett a kedvencem, aki csúcsteljesítményt nyújtva hozta az "állatkerti gondozót"), és az a tény is üdvös, hogy nem szögegyenes motivációkkal rendelkező, fekete-fehér jellemeket kapunk, ám itt is  tapasztaltam gondokat. A főszereplő Eve alapvetően egy hamvaiból feltámadó, feminista final girlként indul, aztán többször elbizonytalanodik, határozatlankodik, vívódik, újra megacélozza magát - ez így leírva mind okés, de a filmen látva valahogy nehezen hihető a folyamat, nem természetes, nem igazi. Érzésem szerint ez a hiteltelenség egyharmad részben a forgatókönyv, egyharmad részben a rendező, egyharmad részben pedig a nagyon igyekvő, de színészi határain túllépni nem tudó Tina Ivlev hibája. Eve néhol a Stockholm-szindróma jeleit is mutatja, bosszút is akar állni, meg is akarja menteni a többieket, vezekelni is akar - egy ilyen érzelmi hullámvasúton utazó figura megformálásához lehet, hogy egy tapasztaltabb színésznő dukált volna.

A főszereplő boldog múltját felidéző kézikamerás visszaemlékezések is szúrták kicsit a szememet. A dramaturgiai funkcióját értettem a dolognak, viszont ezek a pár perces betétek engem nagyon kizökkentettek az élményből, nem biztos, hogy annyit hozzátettek a történethez, mint amennyit elvettek a hangulatból.

Hmmm... elég szájhúzós lett a kritika, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem alapvetően bejött a film. Valamelyest a 2012-es Láncra verve (Chained) című alkotáshoz volt hasonló: az is a fogva tartott, megtört embert helyezte középpontba, és egy ehhez kapcsolódó jó ötletet bontott ki érdekes, de nem átütő erejű módon. Értékeltem, hogy a Bound to Vengeance próbált egyet csavarni az unalomig ismert "emberrabló fogva tartja a lányokat" helyzeten, tetszett a rendező lendületes stílusa, díjaztam a gyors és fájdalmas haláljeleneteket, szóval okés volt az élmény, de úgy éreztem, hogy nem hallgathatom el a mű zavaró hibáit sem.

Ha látni szeretnétek egy érdekes, profin kivitelezett, de tökéletlen alkotást, amely a horror és thriller határmezsgyéjén mozogva elrabolt lányok sorsával foglalkozik, nézzétek meg ezt a filmet. Még akár tetszhet is.

7/10.

Természetesen a film teljes adatlapja megtalálható a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr167710630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2015.08.23. 00:31:35

A Chained eleg jo volt. Ezzel szemezgetek mar egy ideje. Kosz az irast.

K.Leslee 2015.08.26. 22:55:42

Megneztem es jobb volt mint amire szamitottam.

A foszereplo csaj szerintem nem tunt annyira tapasztalatlannak, azt gondolom, hogy mindenki zavarodott lenne egy ilyen helyzetben, teljesen rendben volt a jateka.
Viszont mindez jobban mukodott volna dramakent ha van jellemfejlodes. Az elejetol fogva 'acelcsaj' a foszereplo, bar 6 honapnyi rabsag ilyen korulmenyek kozott barmit kihozhat az emberbol.
Aki nagyon zavart az a harmadik no akiert elmegy. Eleg hihetetlen volt a jateka. Kiszabaditjak, erre ugy viselkedik mintha mindez tok normalis lenne, elkezd hulyesegeket kerdezni meg uvoltozni a megmentojevel.

SPOILER

Voltak kreativ megoldasok es meglepetesek a filmben, meg tapasztalt nezoknek is. Bar arra nem tudom ki nem jott ra a felenel hogy ki is Ronnie valojaban.
A flasbackekbol tenyleg sok volt, de nalam nagyot utott a vegen mikor rajottem hogy mihez is kellettek ezek a videok. Teljesen uj perspektivaba helyezte az addigi flashbackek-et.
Engem jobban emlekeztetett az I Saw The Devil-re mint a Chained-re. Meg a vege is hasonlo.
Par helyen lehuztak ezt a filmet, pedig egy korrekt thriller.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.08.27. 07:27:32

@K.Leslee:

"Aki nagyon zavart az a harmadik no akiert elmegy. Eleg hihetetlen volt a jateka. Kiszabaditjak, erre ugy viselkedik mintha mindez tok normalis lenne, elkezd hulyesegeket kerdezni meg uvoltozni a megmentojevel."- engem ő annyira nem zavart, elkönyveltem magamban, hogy ő butácska, egyszerűbb felfogású csaj, aki kicsit sajátosan látja a világot, és ordítozással dolgozza fel a traumákat. Az mondjuk tuti, hogy Oscart nem kap a színésznő.

"A flasbackekbol tenyleg sok volt, de nalam nagyot utott a vegen mikor rajottem hogy mihez is kellettek ezek a videok. Teljesen uj perspektivaba helyezte az addigi flashbackek-et." - nálam lehet, hogy az okozta a gondot, hogy 2 darabban néztem meg a filmet, és az első egy óra után volt időm egy napot gondolkodni. A második fele így már nem hatott a releváció erejével, mert gondoltam erre az eshetőségre is.

"Engem jobban emlekeztetett az I Saw The Devil-re mint a Chained-re. "- valóban van benne valami, bár a Devilt jóval erősebbnek érzem, ezért nem akartam ahhoz hasonlítani, nehogy túl magasak legyenek az elvárások a filmmel szemben.

"Par helyen lehuztak ezt a filmet, pedig egy korrekt thriller. " - ja, a külföldi kritikák letaposták, pedig nem is szar, sőt.

Egyébként örülök, hogy követed az írásaimat, megtisztelő :)

K.Leslee 2015.08.27. 18:40:12

@Werewolfrulez: Ha az I Saw The Devil nem lett volna annyira foloslegesen brutalis meg tetszene is. Nekem tul veres volt ahhoz hogy komolyan vegyem, pedig thrillerkent mukodott volna.
Persze hogy kovetem az irasaidat, hiszen ezt a filmet sem neztem volna meg egyebkent, de vegulis nem csalodtam. Sot, neha meg Danialves irasaival is egyetertek :-)

Feltettem ezt a filmetg az 'Overlooked Films' nevu IMDB listamra amin nem feltetlenul jo filmek vannak, de olyanok amikrol keveset hallani de jobbak mint amire szamitottam, vagy szimplan alulertekeltek es tobb figyelmet erdemelnek.

www.imdb.com/list/ls074896875/?publish=save

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.08.27. 21:20:29

@K.Leslee:

Nekem bejött az I Saw... annak ellenére, hogy "picit" eltúlzott benne az erőszak. Mondjuk én ilyen beteg ember vagyok :D

Néha még danialves írásaival is??? Mik vannak! :)

A listádról a 8 filmből 5-öt nem ismerek. Hmmm... Köszi a tippeket!
süti beállítások módosítása