Az ajándék / The Gift (2015)
2015. augusztus 14. írta: danialves

Az ajándék / The Gift (2015)

gift.jpgLehetne sorolni bőven jó és rossz példákat arra, hogy mi sül ki abból, ha egy színész úgy dönt, kipróbálja magát (író-)rendezőként is, az azonban biztos, hogy évtizedes tapasztalattal az iparban nagyon határozott és nagyívű elképzeléseik vannak azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnének a vásznon látni. Sokszor éppen ez is üt vissza a végeredmény kapcsán, ugyanakkor Joel Edgerton azok közé tartozik, aki minden hiányossága ellenére is egy nagyon biztos kézzel vezetett, lenyűgöző filmet hozott össze első próbálkozásként.

Az ajándék a párkapcsolati kamaradráma és a thriller határmezsgyéjén egyensúlyozik: házaspárunk, Robyn és Simon (Rebecca Hall, Jason Bateman) új otthonba költözik, amely egyben nagyon közel esik utóbbi gyerekkori lakhelyéhez. Így nem meglepő, hogy rögtön az első napokban összefutnak Simon egyik régi iskolatársával, Gordoval (akit a rendező maga alakít). A kissé fura férfi az első pillanattól fogva szívélyesen viszonyul a párhoz, rendre keresi a társaságukat, és furcsa ajándékokkal halmozza el őket. A kedves gesztusok azonban ilyen mennyiségben nagyon könnyen ijesztővé válnak, Robyn pedig elkezd egy régi titkot sejteni férje és Gordo között, amely még rémisztőbbé teheti utóbbi nyomulását.

gift2.jpgEdgerton tehát egyszerre két fő fonalra igyekszik felfűzni Az ajándékot: egyrészt egy home invasion felhangokkal dúsított pszichothrillert láthatunk, másrészt Robyn és Simon egyre inkább konfliktusokkal terhes házasságát szemlélhetjük. Az újdonsült író-rendező pedig mindkét műfajban jó, de leginkább az a feltűnő, hogy egy ilyen hatásvadász irányba is elvihető témát mennyire igényesen valósít meg (bár a gagyihorrorokból kölcsönzött egy-két műijesztgetés méltatlan hozzá). Vannak kidolgozott, esendő karakterei, akiknek a hibáiból remek konfliktusokat sző, folyamatosan egy alapvető feszültséget lebegtetve a műben, ezzel pedig már a profi rendezők legalább háromnegyedét felülmúlja. A direktor láthatóan tudja is ezt magáról: minden pillanatot igyekszik aprólékosan megrágni, hangsúlyossá tenni a színészek gesztusaiból a szereplők dinamikáját és az éppen aktuális jelenet atmoszféráját. Azonban az ebbe befektetett energiához képest már nem tűnik annyira kidolgozottnak a forgatókönyv: míg néhány jelenetbe sűrítve a szereplők vonásai izgalmasak is lehetnének, ilyen módszeres ábrázolásmóddal már inkább túlhangsúlyozottak, Edgerton pedig ezzel párhuzamosan nem tudja igazán részletgazdaggá tenni őket.

A film első fele ennek megfelelően többször is leül, a trió között bimbózó feszültség csak felemásan jelenik meg, és egy órának is el kell telnie legalább, mire rátérhetünk a thrillerre és feltűnnek az első igazi rejtélyek. Mint említettem, Edgerton ebben a zsánerben is otthonosan mozog, ugyanakkor itt is visszaüt az, hogy forgatókönyve minden egyes elemét lelkiismeretesen igyeszik megrajzolni: a főbb fordulatok már annyiszor vannak sejtetve a korábbi jelenetekben, hogy igazán zsigeri módon csak egy-két alkalommal tud meglepni, ami szintén nem segít a produkciónak felvenni a ritmust. Szerencsére azonban Az ajándék nem azon darabok közé tartozik, ahol egy lassú felvezetést lassú halál követ, hanem a fináléra beérik a következetes alapozás, és a rendező egy pazar és katartikus befejezéssel zárja művét. Ez pedig lehetőséget ad a színészeknek a brillírozásra: bár hozzászoktunk, hogy a legtöbb rendező magának osztja a szaftos szerepeket, Edgerton kissé a háttérbe húzódva nyújt remek alakítást, és átadja a reflektorfényt Jason Batemannek, aki egy újabb remek performansszal jelzi, hogy hiba lenne őt elkönyvelnünk egyszerű komikusként.

Ez alapján abszolút meg is értem a hatalmas ovációt, amellyel a közönség jó része Az ajándékot fogadta, de Edgerton hiába tett nagy tehetségről tanúbizonyságot, művének nincsenek akkor mélységei, mint amilyen mélységeket egyébként meg lenne képes jeleníteni benne. Az ő filmjének történetesen jót tett volna az általam egyébként kifejezetten elsőfilmes hibának felrótt kapkodás, ugyanis ezzel egy sokkal elsöprőbb és lehengerlőbb élmény lehetett volna - de ennek hiányában is a minőségi alkotások közé sorolható Az ajándék.

7,5/10

Az ajándék teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr457705110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása