Armageddon (1998)
2015. augusztus 04. írta: FilmBaráth

Armageddon (1998)

armageddon-1998-03-g.jpgCsak nekem van tele a hócipőm a szuperhősökkel? Már annyian vannak, hogy a hozzám hasonló antigeek mire nagy nehezen megjegyzi egy nevét, kettő nő a helyébe. Ki tudja ezt követni? Mennyivel egyszerűbb volt az élet néhány évtizeddel ezelőtt, nem? Ott volt nekünk Sly, Arnie na és persze Bruce Willis, valamelyikük csak megmentette a világot, ha éppen arra járt. A dobogó legfelső fokára nem az agyongyúrt akcióhősök állhattak, hiszen mindenki tudta, hogy ha a bolygó megmentéséről van szó, akkor Bruce Willis a király! Michael Bay akkoriban még nem Transformesben utazott, nagyon menő arc volt, aki csak azért bombázta földig Párizst az Armageddon-ban, mert meggyűlt a baja a franciákkal valami film körüli balhé miatt (régen volt, már nem emlékszem pontosan, sajnálom, ha valaki igen, ossza meg velünk legyen szíves kommentben ezt az életbevágóan fontos infót, előre is köszönöm!). Nőiesen bevallom, hogy tinikoromban imádtam ezt a filmet (ki nem?), ezért félve újráztam, de hamar megnyugodtam, ugyanúgy elvarázsolt a Bay-Willis páros, mint régen!

Egy meteor közelít a Földhöz, amely biztosan el fogja pusztítani az emberi fajt, ezért a NASA-nak sürgősen ki kell találnia, hogyan lehetne elkerülni a katasztrófát. Természetesen semmi más lehetőség sincs, mint az, hogy atombombát juttassanak a meteorit közepébe, és ehhez a feladathoz a világ legjobb kútfúró mesterére van szükség, nevezetesen Harry Stamper-re (Bruce Willis). A civileket alapfokon kiképzik űrhajósnak, és már indulhatnak is megmenteni a világot...

Aki komolyan veszi a történetet, az biztosan végigdühöngi a látványos világmentő kalandokat, hiszen annyi valóságtartama van, mint egy átlagos bulvárlapnak. Viszont lássuk be, nem sokan tudnak olyan stílusosan hősi halált halni, mint Bruce Willis, hatásos képekkel és überdögös zenével, nem? Ha kikapcsoljuk az agyunkat, hátradőlünk, és hagyjuk, hogy J.J. Abrams és Michael Bay szórakoztasson bennünket, nagyon hamar el fog telni ez a 2 és fél óra. Mert a karakterek jól meg lettek írva, megfelelően eltalálták az akció-érzelem arányt, a vágások kiválóak, peregnek az események. Le sem tudjuk venni a szemünket a filmről, sokadjára is betegre izguljuk magunkat azon, hogy most meg leszünk-e mentve az isteni Bruce által, vagy tényleg eljő az Armageddon (nyilván nem jött el, mert akkor nem néznék a filmet, de a logikát, ahogy mondtam, el kell felejteni ennél az alkotásnál). Hatásvadász, igen, übernyál, igen, de akkor is egy nagyon jó film!

Michael Bay filmjeit azért zabálta akkoriban a nép, mert brutálisan jól eltalálta, mi kell a nézőknek. Szórakoztatta őket, olyan látványt és übermenő képeket kaptak tőle, amelyek akkoriban különlegesek voltak, és ami a legfontosabb, gondot fordított a karakterekre, és a humorra is. Az Armageddon hatalmas siker volt egykoron, tökéletesen megfelelt ezeknek az ismérveknek, de az igazi pluszt mindent kizáróan Bruce Willis adta hozzá. Mástól nem lett volna hiteles az eléggé csöpögős szöveg (na és azt se felejtsük el, hogy milyen simán ráfogta a puskát szegény Affleck-re a lánya miatt!). Nem kevés önirónia is található a forgatókönyvben ("tényleg nem volt jobb ötlete a NASA-nak, mint a kútfúrás?" hát lehet ez után haragudni az írókra?), és szintén Bay védjegyének számító lassítások is pont a megfelelő helyen történtek, így egy életre bevésődött, amikor a leendő asztronauták jönnek be a hangárba, amikor beszállnak az űrhajóba, és rutinosan bekészítjük a zsepit Willis utolsó jelenetéhez.Tudjuk, hogy kliséhegyeket tolnak a pofinkba, de kit érdekel, mikor istenien szórakozunk?

Nemcsak a meghatottságtól folyik a könnyünk a film megtekintése során, hanem a nevetéstől, annyira jópofa a szöveg, hogy nem is tudok kedvenc poént mondani. Ránk is fér a humor, mert a játékidő nagy részében úgyis betegre aggódjuk magunkat azon, mi lesz a Földdel, a civilizációval, na és persze a szereplőkkel. Mert a világ megmentése komoly dolog, ugyanakkor a film igazi báját az adja, hogy nem született hősök kerülnek az események központjába, hanem egyszerű emberek, akik a saját szintjükön próbálnak felnőni a feladathoz. Mert nem a látványorgia miatt őriztük meg szép emlékként ezt a jól összerakott blockbustert, hanem azért, mert a szereplők azt tették, amit mi is tettünk volna a helyükben: döntöttek, jól, rosszul, de mindent megtettek azért, hogy megmentsék embertársaikat, akár az életük árán is. Hát csoda, hogy ennyi év után sem untunk rá a filmre?

armageddon.jpgBruce Willis nélkül ez a film semmit sem ért volna, abszolút miatta érdemes megnézni Bay látványos világvégéjét. Itt még nem unt rá az akciószerepekre, odatette magát rendesen, el is vitte a hátán a filmet. Billy Bob Thornton zseniális, Ben Affleck szokás szerint átlagos, Liv Tyler szép volt. A mellékszereplők közül az én abszolút kedvencem Peter Stormare (erősen ajánlott szinkronnal megnézni a filmet!) és Steve Buscemi, de mindenki nagyon jól játssza a szerepét.

Mindig elmondom, mennyire sajnálom, hogy Bay-ből a mai tiniknek csak a Transformers - filmek jutnak, tudott ő ennél ezerszer jobbat, nem is olyan régen, de  Hollywood sajnos őt is bedarálta. Ma már nem az ő legújabb bemutatóját várjuk csillogó szemmel, mint sok évvel ezelőtt, de azért nosztalgiából még adunk egy esélyt az aktuális alkotásnak, hogy aztán inkább újra elővegyük a régieket. Ez a film egy jó választás, nem fogott rajta az idő, még ma is tökéletes kikapcsolódást nyújt!

8/10

Az Armageddon teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr847674250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.08.04. 08:56:30

Nagyon szeretem ezt a filmet. Bay-t alapból nem tartom olyan Antikrisztusnak, mint a legtöbben, mert szerintem szórakoztató filmeket csinál, de ez különösen jól sikerült.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.04. 13:20:32

akárhányszor adja a tv ezt mindig belenézek. Bármennyire is egy hatalmas amerika giccs ez is a rendezőtől mégis szeretem. A végén pedig bőgni szoktam. :D

Jah és buscemi a legjobb a filmben, de általában ő a legjobb mindenben amiben szerepel.

Gringo 2015.08.04. 15:39:54

Én máshogy emlékszem. Ez a film már akkoriban is nagyon gáznak számított.Persze egy csajnak mást jelent a sok jóképű űrhajós. :)

K.Leslee 2015.08.04. 17:35:20

'Hollywood Ot is bedaralta'

???

Hiszen O maga Hollywood. Ez a film a legjobb pelda erre a Transformers-ekkel egyutt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.05. 21:27:06

Amikor először láttam a filmet, halálra bosszankodtam magam a sok fizikai és technikai képtelenség miatt. Aztán később, amikor túltettem magam ezeken, már haláli jól szórakoztam rajta, hiszen jópárszor megnéztem már.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2015.08.05. 21:45:34

Az egyik film, amit legalább harmincszor megnéztem. A másik katasztrófafilm klasszikus nálam a Twister.
süti beállítások módosítása