Sorozat: Sense8 - 1x01
2015. június 08. írta: danialves

Sorozat: Sense8 - 1x01

sense82.jpgAmikor Wachowskiék úgy döntöttek, abbahagyják a filmezést egy sorozat kedvéért, mindenki üdvrivalgásban tört ki. De a Sense8 létrejötte tényleg üdvözlendő, és nem azért, mert most éppen divat utálni a rendezőpárost, hanem mert egy remek sorozat lehetősége van benne.

A mű akár a Felhőatlasz szellemi örököse is lehetne, ugyanis itt is egyfajta spirituális kapcsolat jön létre a szereplők között, ezúttal nem időben, hanem térben. (De már csak azért is utódjának nevezhető, mert a zeneszerzőtől az operatőrön át Donna Bae-ig rengetegen visszatérnek.) Ennek megfelelően 8 különböző arcot láthatunk a világ 8 sarkából, akiket a nyitójelenetben bevezetett titokzatos figurák ébresztenek rá összetartozásukra.

sense8.jpgHa ez most kissé homályos, okkal az, ugyanis az első részből ennél többet nem is tudunk meg, viszont az az igazán megdöbbentő, hogy mennyire le tudott kötni az epizód annak ellenére, hogy semmi érdemleges nem történik benne. A Sense8 ugyanis mindent arra az egy lapra tesz fel, hogy érdekes karaktereket indít útjukra, Wachowskiék pedig a rendelkezésre álló minimális időben tehetségesen vázolnak fel egy-egy érdekes alapfelállást és konfliktust szereplőiknek, ezeket pedig a Felhőatlaszhoz hasonlóan kiválóan fűzik egybe. Nem tudom, hogy a változatos helyszínek, vagy pusztán kreativitásuk gyümölcse, de a Sense8 arcai már néhány vonásukból is frissebbnek érződnek, mint az átlagos sorozatok figurái.

Erre szükség is van, mert egyelőre a sorozat nem bír el 8 hőst, így a társaság fele még például nettó két-két jelenetet kapott fejenként, ezzel jelentősen eltolva a hangsúlyokat bizonyos szereplők felé. Ami természetesen felveti a kérdést, hogy mennyire fog megváltozni a sorozat karaktere és minősége, amikor majd mások kerülnek előtérbe. Kétséges még tehát, hogy az egy órás adagok által nyújtott keret mennyire sikeresen tudja majd szolgálni a történetet, és mennyire tesz majd lehetővé egy kiegyensúlyozott elbeszélésmódot.

Egyelőre tehát kissé egy sötét lónak tartom a Sense8-et, mert jelenleg még szinte a felébe sem nyertünk bepillantást annak, ami ránk vár. Mindenesetre ha teljesen még nem is rajzolódott ki előttünk a sorozat képe, a szereplők, az első perctől kezdve működő hangulati elemek azt mondatják velem, hogy ez a betekintés mindenesetre nagyon stílusos és tetszetős volt.

A Sense8 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr127523944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solidaxle 2015.06.09. 19:52:21

Az első 4 rész alapján = szar.

Billingham International Folklore Festival · www.billingham-folklore-festival.blog.hu 2015.06.09. 23:56:36

Vegig neztem mind a 12 epizodot. Szerintem otletes es nem atlagos. Sajna az elso egy ket epizod egy kicsit unalmas volt, de utana kezdett izgalmassa valni.
süti beállítások módosítása