Szelíd / Gentle (2014)
2015. április 17. írta: Gaben No.1

Szelíd / Gentle (2014)

gentle.jpg

A filmet a  Titanic Filmfesztivál keretében volt lehetőségem megtekinteni.

Alig lehetett húsz ember a teremben, de egyáltalán nem csodálkozom. Mégis ki nézne meg egy vietnámi Dosztojevszkij adaptációt. Ha ti is így gondoljátok, akkor ti jártatok jobban.

Thien (Dustin Nguyen) egy dél-vietnami, felsőközéposztály-béli zacis/ékszerboltos. Néha bejárkál a boltjába egy igazi szelíd fiatal lány a nyomornegyedből eladni neki halott szülei ékszereit. A lány jólelkűsége (és szép pofija), miatt a boltos beleszeret, és úgy dönt, kiemeli a nyomorból és feleségéül kéri. De a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy Thien várná.

Ez a film, csak azért van itt, mert Dosztojevszkij Szelíd teremtését dolgozza fel a távol keleten. Semmi mást nem lehet elmondani róla. A két karakter egyáltalán nem működik. Thien még hagyján, mert Nguyen teljesen korrektül eljátssza, de ez a csaj, ez valami borzalom. Halvány fingja nincs az embernek mit miért csinál. Annyira rosszul van az egész elkészítve, hogy szerintem konkrét jeleneteket hagytak ki, mert semmi nem indokolja a karakter Thien szembeni ilyen mértékű undorát. Ez a mizéria a templomba járás körül is mi volt? Ezt akarták eladni konfliktusnak? Annyira látszik, hogy a rendezőnek fingja nem volt keresztényvallás milyenségéről. A keresztény egy térítő vallás. Egyáltalán nem logikus attitűd, hogy most azért utáljunk valakit, mert amúgy keresztény, meg tudja a Bibliát kívülről, de nem jár templomba. A csaj meg se kísérli megváltoztatni Thien hozzáállását.

gentle1.jpgDe ha ez nem lenne elég, a mű mindent kínzóan unalmasan, szájbarágósan és didaktikusan próbál előadni. Tele van tök fölösleges jelenetekkel, amik némák és semmitmondóak. Gyakran megesik, hogy egy jelenet semmi másból nem áll, minthogy valaki megérkezik valahova és semmi nem történik. Annyira próbálja ilyen téren indokolatlanul a rendező a néző kezét fogni, hogy úgy érzem, hogy teljesen debilnek hisz, és nekem nem esne le, hogy ha reggel meglátnám az ágyban nem gondolnám, hogy hazajött.

A film halálát egyértelműen a párbeszédek gyakori hiánya és iszonyatos semmitmondása okozza. Egyszerűen nem elég jók a színészek ahhoz, hogy tekintetükkel és gesztusaikkal el tudjanak játszani teljes szerepeket, pláne, hogy meg sincsenek írva azok rendesen. Amúgy meg miért "Szelíd" a film címe? Miért nem "Szelíd teremtés", mint az alapműnek? Talán azért mert még az alapjánál is kevesebb.

Nem kifejezetten ajánlom megnézni. Elég nehéz ébren maradni alatta, és még csak meg sem éri az egész a fáradságot.

4/10

A Szelíd teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr597370522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása