Sorozat: Daredevil - 1x01
2015. április 13. írta: danialves

Sorozat: Daredevil - 1x01

daredevil.jpgKicsit kellemetlenül éreztem magam a legutóbbi sajtóvetítésen, amikor két kollégával a beszélgetés a szuperhős-sorozatokra terelődött, leginkább azért, mert nem tudtam hozzászólni. A S.H.I.E.L.D.-nek a pilotját is alig szenvedtem végig, A zöld íjász egy ponton már annyira nem tudott érdekelni, hogy az első szezon évadzárója előtt kaszáltam, azóta pedig inkább jegelem a hasonló témájú szériákat. "Na, de majd a Daredevil" - gondoltam a Netflix részvételét és az egyöntetűen méltató kritikákat látva. De attól tartok, megint én leszek a hipszter majom, mert ez a produkció ugyan akármennyire is a műfaj krémjét képviseli, sajnos még relatíve messze van a valódi minőségtől.

Matt Murdock (Charlie Cox) gyerekkorában vesztette el a látását, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy maszkos igazságosztóvá váljon New York "Hell's Kitchen" nevű városrészében (ami valami szuperhőskatasztrófa miatt lett ilyen - valószínűleg értenem kéne az újabb oldalba böködős Marvel utalást, de nem sikerült). Civilben pedig Foggy Nelson (Elden Henson) nevű haverjával üzemeltet egy frissen alapított ügyvédi irodát. Első esetükre nem is kell sokat várni, Karen Page-re (Deborah Ann Woll), egy viszonylag lefutott gyilkossági ügy vádlottjára vetik rá magukat. Csak hogy a Union Allied nevű gigacég alkalmazottja valószínűleg nem egy egyszerű gyilkossági ügybe keveredett...

daredevil2.jpgTegye fel a kezét, akit érdekelt volna egy átlagos ügyvédes sorozat, egy történetesen vak főszereplővel! A Marvel plecsnivel viszont máris sokkal vonzóbb, ugye? Mert gyakorlatilag itt sem történt más, mint a S.H.I.E.L.D. esetében: akkor egy über-CSI krimire, most pedig egy ügyvédes-nyomozós epizodikára aggatták rá a képregényes stúdió címerét. Rögtön van egy két húzásból megoldható heti esetünk, Nagy Gonosz Cégünk, ahol még egy jelenet erejéig fel is sorakozik szereplők szintjén a filmvilág összes gengszterkliséje, valamint egy kicsit A zöld íjászra hajazó karakterdinamikáink. (Haver/üzlettárs, aki nem sejt semmit, rendszeresen megmentendő női főszereplő, aki nem sejt semmit...) Nehéz ilyenkor nem látni magam előtt az egész évadot, 13 pont ugyanolyan felszínes nyomozással, amely közben egyre közelebb kerülünk a Nagy Összeesküvéshez, főhősünk pedig egyre nehezebben titkolja szerettei elől igazságosztó énjét.

Nem akarom azt kihozni ebből, hogy a Daredevil tucatsorozat lenne, ugyanis a sorozatveterán Drew Goddard írása a sablonok ellenére is viszonylag erőlködéstől mentes (a pilotnak 2-3 jelenet is elég ahhoz, hogy tökéletesen bevezesse a világot és szereplőit), a képi világ stílusos, a közelharcok pedig a maguk egyszerűségében látványosak és jól koreografáltak. Ráadásul Murdock fogyatékossága ezeket rendre kreatív megoldásokra kényszeríti, ezzel egy mindenképpen egyedi aspektust szolgáltatva a sorozatnak.

Ez azonban nekem még borzasztóan kevés ahhoz, hogy a Daredevil-re egy minőségi sorozatként gondolhassak, ilyen vékony koncepcióval pedig nem sok esélyt látok arra, hogy pozitív irányba mozduljon el. Annyira pedig sajnos az a néhány szokatlan eleme még nem érdekes,hogy ezért kárpótoljon. A második rész még kap tőlem egy esélyt, de ha az sem mutat szignifikáns fejlődést, én végleg letettem a tévés képregény-adaptációkról.

A Daredevil teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr487360834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.04.13. 11:14:31

2. rész után megváltozik a véleményed. Konkrétan 2 rész alatt elérte a sorozat, hogy leverjen minden más szuperhőssorozatot, és elfoglalja az első helyet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.13. 11:27:44

@REMY: Én már most ezt gondolom, csak mint írtam, ez nem annyira a Daredevil dicsérete, hanem az összes többi kritikája. :D

darkmirjam_light 2015.04.14. 08:40:42

Nekem a Gotham bejött. Nagyon jó karakterek, jó szinészek, viszonylag kevés idegesítő klisé. Az IMDB-n 8.1 en áll megérdemelten.

exec 2015.04.14. 09:13:57

en egyet nem ertek, hogy a fejere van huzva az az alsogatya es soha senkinek nem fordult meg a fejeben hogy vak lehet az ember. (amugy minek takarna el a szemet?). Amugy szerintem siman nezheto sorozat.

nitro1 2015.04.14. 10:21:50

@exec: Neked könnyű, te eleve tudod, hogy vak, de akivel éppen verekszik, annak nem biztos, hogy ezen fog járni az esze.

nitro1 2015.04.14. 10:29:30

@danialves: A SHIELD-ben valamelyest igazad van, rém lassú és vontatott volt a kezdés, de mire a moziba került a második Amerika Kapitány film, szépen felpörögtek és összefonódtak az események. Amúgy minek néz valaki szuperhős képregényen, és összefonódó Marvel filmes univerzumon alapuló sorozatot, ha nem tudja, hogy mi volt a "szuperhőskatasztrófa" a városban? Hogy bambán pislogjon, ha megemlítik? :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.14. 12:09:55

@nitro1: Mert érdekel és nincs sehol ráírva, hogy betéve kéne tudnom a képregényt, a SHIELD-et vagy akármit, amire éppen utalni akarnak? ;)

borisz 2015.04.14. 13:35:16

@danialves: a bosszúállókat csak láttad, nem? annyira nem nehéz rájönni, már, ha az ember direkt nem akar ellenállni...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.14. 13:52:04

@borisz: A "death and destruction raining from the sky" kicsit más asszociációkat keltett bennem, főleg egy ilyen főcím után. Arról nem is beszélve, hogy a Bosszúállókban viszonylag kevés dolog történt a szuperhősök miatt, ellentétben az itt állítottakkal...
De nyilván én állok ellen annak, hogy az "incidens" szóból és a fentihez hasonló félmondatos rébuszokból tök egyértelműen kiderüljön, hogy erre gondolnak, amikor az egész univerzum tele van egyébként random sehova sem mutató utalásokkal (ld. Fekete Özvegyék Budapestje). ;)

nitro1 2015.04.14. 15:01:34

@danialves: Nagyon sokan a szuperhősöket is okolják a földönkívüli támadás miatt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.14. 22:15:21

@nitro1: Oké, én elhiszem, csak szándékosan homályosan megfogalmazott félmondatokból nehéz ezt kivenni, főleg, ha hozzá van szokva az ember, hogy minden szuperhőshöz külön univerzum dukál. :)

nitro1 2015.04.14. 22:23:35

Máshol lehet, de ez a Marvel. :-P ;-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.14. 22:25:19

@nitro1: Kivéve ha más stúdió birtokolja a jogokat, mert akkor hirtelen New Yorkból eltűnik Pókember meg a koncentrációs táborokba zárt mutánsok. :P

nitro1 2015.04.14. 22:47:34

Sajnos így van. :-( De Pókfej már kacsintgat visszafelé. :-D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.15. 11:47:20

@REMY: Hát nem változott meg, klisé klisé hátán még mindig (főleg a flashback szál), az, hogy stílusosan csinálják, nagyon kevés. A végével legalább nagyon helyesen kárpótoltak, de ennyi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.06. 12:09:41

megnéztem végre én is és nekem tetszett (mmint az első részt).

Benne van Frank Miller esőmániája, meg Kevin Smith vallásossága. Ez egy pilot-tól több, mint elég.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.06. 12:17:45

@doggfather: Úgy érzem, én úgy állok a sorozatokhoz, mint te a vígjátékokhoz. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.06. 16:44:54

@danialves: hát a törtetők meg ez után tényleg úgy néz ki azt kell mondjam. :-)
süti beállítások módosítása