Dredd bíró / Judge Dredd (1995)
2015. április 09. írta: FilmBaráth

Dredd bíró / Judge Dredd (1995)

dredd_biro.png"Én vagyok a rend!" Vass Gábor hangja olyannyira a fülemben cseng még ma is, hogy képtelen voltam megnézni a 2012-es változatot, pedig Karl Urban-t jó színésznek tartom. Nekem egyszerűen Stallone Dredd bíró, el sem tudom képzelni, hogy más játssza ezt a szerepet. És természetesen kizárólag szinkronnal vagyok hajlandó megnézni ezt a filmet, Vass Gábor és Mihályi Győző miatt. Ifjabb éveimben imádtam ezt a filmet, a bírák szerintem überdögösek voltak a nem hétköznapi rucijukban, a Törvénytevőről és az egyéb játékszerekről, na és a mociról (azaz bocsánat, a Törvényszolgáról) nem is beszélve. Már jó ideje nem volt szerencsém a filmhez, és sajnos azt kell mondanom, hogy ma már korántsem voltam oda érte annyira, mint egykoron, de ettől még egyszeri kikapcsolódásnak még ma sem utolsó választás!

A túlnépesedett metropoliszban egyre gyakoribbak a zavargások, csak a bíráknak köszönhető, hogy még viszonylagos rend uralkodik az utcákon. Közülük a legkiválóbb Dredd (Stallone), akitől minden bűnöző fél, és minden kollégája tiszteli, Fargo főbíró (Max von Sydow) pedig apjaként szereti. Azonban egy oknyomozó riportert megölnek, minden bizonyíték Dredd ellen szól, el is ítélik. A halálbüntetéstől a főbíró önfeláldozása megóvja, így senki és semmi sem állíthatja meg, hogy megtudja, mi áll az események hátterében...

Azon lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire idegesített Rob Schneider karaktere, holott jó néhány évvel ezelőtt még jókat nevettem a szövegén. Azonban most már úgy látom, hogy nagyon jót tett volna a filmnek, ha a humoros vonalat hanyagolják, inkább egy kőkemény akciómozit raknak össze. Mert így sokat gyengült a sötét, reményvesztett hangulat, ami amúgy nagy erőssége az alkotásnak. A bírák mindent visznek, a főszerep abszolút Sly-nak lett kitalálva, a méltatlanul hanyagolt Armand Assante személyében rendelkezésre állt egy jó főgonosz, egy olyan filmben, amelyben Max von Sydow és Jurgen Prochnow is előfordul, nem lehet gond a színészi játékkal, mégsem sikerült olyan jól ez a mozi, mint amilyen lehetett volna.

Jól kezdődik a történet, zavargás az utcán, aztán persze jön Sly és jól szétrúgja a rosszfiúk hátsó felét, übercool szöveg kíséretében, nagyon menő fegyverzettel (a Törvénytevő azért a 90-es években eléggé ott volt a szeren!). A folytatás sem rossz, de valahol az Átok földjén kezdenek szétcsúszni az események, nem tud annyira hatni az egyébként nagyon is fontos erkölcsi kérdéseket taglaló történet. A klónozás, a Janus-terv egészen a Tanács lemészárlásáig érdekes, azonban utána sajnos csak egy átlagos akciófilmes leszámolássá fajul Dredd és Rico között (a férfi nézők kedvéért pedig egymásnak engedték Diane Lane-t és Joan Chen-t), a film vége már nem tud ütős lenni. A látvány azonban még ma is egyedi, nem fogott rajta az idő, abszolút hihető, hogy egy elembertelenedett világot látunk, az effektek nagyon jól sikerültek. Kár, hogy ez kevés volt egy igazán jó filmhez.

A karakterek nem voltak túlbonyolítva, de nem is lettek elhanyagolva. Dredd ugyebár a tökéletes bíró, Rico pedig a tökéletes bűnöző, kettejük közül valakinek veszítenie kell. Viszont Rico sokkal kevesebb jelenetet és lehetőséget kapott, hogy megmutassa, mennyire rossz is ő, időnként még egy robot is elvonná tőle a figyelmet, ha Assante hagyná. Sokkal több volt a figurában, de még így is méltó ellenfele volt a főhősnek. Hershey bíró csak azért van a színen, hogy legyen egy szerelmi szál is a történetben (szerencsére Diane Lane elég jó színésznő ahhoz, hogy kihozza ebből a helyzetből a maximumot), Fergee alakja, ahogyan már említettem, túl lett írva, Fargo főbíró verhetetlen, ahogyan elindul a Nagy útra. Alan Silvestri hozta a kötelezőt a zenében, Andy Vajna azonban ezúttal nem tett csodát, összességében sajnos nem tartozik az alkotás a jó képregényfilmek közé.

judge-dredd-2s1k_blogspot_com.jpgSylvester Stallone hozta, amiért szerződtették: kiválóan puffogtatta az egyszavas mondatokat, mind a két arcjátékát bevetette a siker érdekében, és ez most elég volt ahhoz, hogy tökéletes választás legyen a főszerepre. Armand Assante-nak sajnos nem volt szerencséje a karrierjében, Hollywoodban nem ő lett az ügyeletes latin szerető, hanem Antonio Banderas (pedig a Mambó királyait látva szerintem nem kérdéses, hogy ki a tehetségesebb, de hát ez egy ilyen szakma). Most sem vallott szégyent, elsősorban neki köszönhető, hogy lett egy jó főgonosz a filmben. Diane Lane jó volt, Joan Chen szép, Max von Sydow zseniális, Jurgen Prochnow kiváló.

Danny Cannon nem utolsó rendező, de nincs is az A-listán, ezúttal is a tisztes középszert hozta. Talán túl korán érkezett ez a film, a 90-es években kevés volt az igazán jó képregény adaptáció, és ez sem lett az. Érdekes, hogy a 2012-es újrázás sem lett kirobbanó siker, pedig minden kritika dicsérte. Valamiért Dredd bíró nem tudott olyan szuperhőssé válni, mint Vasember, vagy Amerika kapitánya, pedig megvolt benne a potenciál.

Az ítélet: egy látványos, dögös, de sajnos eléggé közepes képregényfilm, amely azonban egyáltalán nem büntetés a nézőnek, egyszer mindenképpen érdemes megnézni!

6/10

A Dredd bíró teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr327249531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2015.04.09. 13:42:54

Én ekkor még egyáltalán nem ismertem a képregényeket, ezért semmit nem jelentett számomra, hogy Sly levette a sisakját. De utólag megértem, hogy a rajongóknak miért volt ez maga a szentségtörés.
És nézd meg az újat is, szerintem nagyon hangulatos. Igaz, hogy Rajtaütés klón, de akkor is jó.

Terézágyú 2015.04.10. 09:27:38

Számomra agyonüti az egészet ez a "hülyeség", hogy egy bűnöző géntérképe ippeg pont ugyanolyan (még a nagyon okos fegyver is beveszi), mint az egyik fő bűnüldözőé, és így persze, hogy mindenki biztos abban, hogy a rendőr lett a rosszfiú... És a bűnözőnek nem volt meg a géntérképe???....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.10. 10:56:06

azért csak nézd meg a dredd-et és utána nem fogod többet stallonet tartani dreddnek. ;)

@Is: kábé 1000szer leírták már, hogy nem lehet raid klón, kábé egyszerre készült a két film.

Is 2015.04.10. 13:31:26

@doggfather: Tudom. De azért a "kábé egyszerre" hagy némi teret egy ötletmásolásra. ;)

Nyílméregbéka 2015.04.10. 19:25:38

Ez egy rakás szar volt a maga idejében is, azóta meg csak még rosszabb lett az idő múlásával. 5/10 ...az lett volna legjobb ha el sem készül, és nem rátja sárba a figurát, akkor talán nem kellett volna húsz evet várni egy normális Dredd filmre. Az új, Karl Urbannel az igazi Dredd biró film, ez nem vitás!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.13. 13:08:33

@Is: hát, tekintetbe véve, hogy egy óceán két partján készült azért nem valószínű, nem?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.13. 17:24:03

@Is: @doggfather: Tényleg unalmas már, de Garland akkor fejezte be a Dredd first draftjét, amikor éppen a 28 héttel később forgott. Ebből szerintem egyértelműen össze lehet rakni, hogy melyik volt előbb ;)

Is 2015.04.13. 22:49:27

@doggfather: Manapság? Ugyan már.
De egyébként meg leszarom :)
@danialves: Azt tudni, hogy a rajtaütés ötlete mikor született meg? ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.13. 23:42:20

@Is: Igen, akkor, amikor kiderült, hogy Evans nem tudja leforgatni az eredeti koncepcióját (ld. később The Raid 2), és gyorsan össze kell ütnie valamit, amivel olcsón fel tudja hívni magára a figyelmet. ;)

Is 2015.04.14. 09:05:04

@danialves: Oké, kösz. Akkor meg nyilván ő nyúlt :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.14. 12:07:07

@Is: _Nyilván_, hiszen ha két koncepcióban hasonlóság van, az csak és kizárólag azért lehet, mert egymásról másolták őket. ;)

Is 2015.04.14. 12:41:23

@danialves: Miért, van más magyarázat? :)
süti beállítások módosítása