Másodvélemény: Wyrmwood: Road of the Dead (2015)
2015. február 23. írta: danialves

Másodvélemény: Wyrmwood: Road of the Dead (2015)

wyrmwood.jpgWerewolfrulez kritikáját itt olvashatjátok.

A zombihullám divatjának csúcsát éljük, és mint minden ilyen trend esetében, idővel felmerül a kérdés, mivel lehetne hozzátenni még az egyre több kiaknázatlan lehetőséget bejáró zsánerben. Erre a kis költségvetésű fronton (The Battery, Chrysalis), vagy akár Max Brook World War Z-jében már láttunk kifejezetten érdekes válaszokat, most pedig az ausztrálok álltak elő egy low-budget zombihorrorral. Nekem pedig meggyőződésem, hogy az ózonlyuk megsütötte ott délen néhányak agyát, ugyanis a Wyrmwood szellemiségében abszolút a tavalyi új-zélandi horrorvígjátékok örököse. De a sajátos vonásokon kívül sajnos nem tud sokat felmutatni.

Adott egy relatíve gyorsan lepörgetett zombiapokalipszisünk, amelyben egy kis túlélőcsapat viszontagságait követhetjük végig az ausztrál vadonban. Barry és Benny (Jay Gallagher, Leon Burchill) a véletlen folytán akadt egymásra, majd futnak bele még két túlélőbe, hogy aztán minden erejükkel Barry húgának, Brooke-nak (Bianca Bradey) a nyomába eredjenek. A probléma csak annyi, hogy a lány a úlélőkkel kísérletező katonaság és egy őrült tudós markába került, még ha ez később számára igencsak hasznosnak is bizonyul.

wyrmwood-rotd-7.jpgIsmét nehezen találom a szavakat a történet leírásához, és ismét azért, mert a kivesézett produkció képtelen koherens történettel szolgálni. A Wyrmwoodot ugyan ez esetben nem az jellemzi, hogy nem szólna semmiről, hanem mindössze annyi, hogy minden iszonyatosan esetlegesen történik benne. Az első félórát nagyjából kitöltik a zombiapokalipszis átélésének flashbackszerű miniszálai minden karakter részéről, utána pedig listaszerűen dobja be a megoldandó problémákat a szkript, anélkül, hogy igazán valahonnan valahova tartana. A Drága Elza! amatőr vonásai idéződtek bennem fel azt látva, hogy folyamatosan csak egyik jelenetből esünk a másikba, és igazán 2 percnél előbbre soha nem látjuk, mit is akarnak a szereplők. A nem létező szerkesztettség és az ívek építésének hiánya pedig a fináléban bosszulja meg magát, amely jellegében és volumenében is egészen csalódást keltő az addigiakhoz képest.

Kis méretéhez képest ugyanis ez a produkció egészen kreatív akciókkal, tetszetős kaszkadőri munkákkal és praktikus effektekkel szolgál, ráadásul egészen sok érdekes vágatlan megoldást is láthatunk. Azonban itt is találni kifejezetten illúzióromboló gyengeségeket, nekem például nem egyszer tűnt fel, hogy a hőseinket széttépni szándékozó zombik egyszerűen csak simogatják őket. Hasonlóképpen a hangkeverést is borzasztónak éreztem, a háttérzajok nem egyszer elnyomták a párbeszédeket és a sokkal fontosabb hangokat.

A B-kategória ha megfeszülünk is B-kategória maradt, és ebből a Wyrmwood sem tudott kinőni. És ennek csak kis része a helyenként ügyetlen technikai megoldások, sokkal alapvetőbb probléma a cselekmény esetlegessége és átgondolatlansága. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, mert egyszer remekül el lehet lenni vele, és mert ilyen mértékű agymenésre valószínűleg a következő ausztrál / új-zélandi filmig kell majd várnunk.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr637202165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.23. 12:02:14

Ha már te is dicséred.... akkor ez a film tényleg tud valamit :D

AldoWinnfield 2015.02.23. 12:13:09

Én is megnéztem, nekem különösebben nem tetszett. Középkategória, meg lehet nézni és semmi több. Elhamarkodott jelenetek, béna színészek (egy ilyen b-kateges ökörségben illene nem ennyire karotnyelt módon játszani), totális céltalanság. Vagy csak kezdek felnőni...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.02.23. 12:40:13

@AldoWinnfield: Na de az őrült doki az csak jól játszott, nem?! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.23. 12:50:25

@AldoWinnfield: Mi lesz itt, a végén még az Inherent Vice sem fog tetszeni neked? :D

@Werewolfrulez: Mondjuk az őrült doki meg picit már túljátszott, de a film stílusába ez még pont belefért.

AldoWinnfield 2015.02.23. 13:08:53

@Werewolfrulez: Na. kb. Ő csinálta jól, a többieknek meg egy fokkal kevesebbet kellett volna tolni.@danialves: Ezt majd megmondom, ha eljutok a megnezesig.:D
süti beállítások módosítása