Batman és Robin / Batman & Robin (1997)
2015. február 22. írta: FilmBaráth

Batman és Robin / Batman & Robin (1997)

batman_es_robin.jpgHidegvér, emberek, hidegvér! Pokolra kellett szállnia a sötét lovagnak ahhoz, hogy újra fennen szárnyaljon, más értelme nem volt ennek a filmnek, csak az, hogy Schumacher porba zúzza kedvenc bőregerünk legendáját. Hihetetlen tehetség kell ahhoz, hogy egy alapvetően jó szereposztást, ikonikus képregénykaraktereket, és iszonyatos pénzt szórjon el valaki egy nézhetetlen, agyatlan, borzalmas látványvilágú és tökéletesen értelmetlen Batman-filmre. Schumacher-nek sikerült ezt összehoznia, ahelyett, hogy tanult volna az előző film hibáiból, rájuk rakott még sok lapáttal. Egy Nolan kellett ahhoz, hogy új életet leheljen a teljesen lejáratott franchise-ba. Sok év után újráztam (pedig anno megfogadtam, hogy soha többet nem nézem meg, de hát ez a katasztrofális film is része a sorozatnak, nem lehet kihagyni, sajnos), és ugyanúgy rosszul lettem tőle, mint egykoron. Borzalmasan gyenge alkotás, önkínzás a megtekintése!

Mr. Fagy (Arnold Schwarzenegger) alapvetően nem rossz ember, csak nagyon becsavarodott a  felesége betegségének gyógymódjának kutatása közben. Mivel gyémántokra van szüksége, ezért dögösnek szánt, de valójában szuperciki járgányával nem kevés kalamajkát kavar, de persze hős Batman-ünk (George Clooney) és a kicsit hisztis Robin (Chris O'Donnell) hűvösre teszi, ahonnan azonban a férfiakra halálosan veszélyes Méregcsók (Uma Thurman) kiszabadítja, így elszabadul a jeges pokol Gotham City-ben...

Az ember lánya azt gondolná, hogy ha valaki kap egy második lehetőséget arra, hogy egy közepes szuperhősfilm után bebizonyítsa, hogy nem volt rossz választás a rendezői székben, akkor összekapja magát, főleg, ha alapvetően tehetséges emberről van szó. De nem, legyünk maximalisták, amit el lehet rontani, azt rontsuk el teljesen! Legyen a forgatókönyv egy nagy rakás kliséhalmaz, kínos szöveghegyekkel, szerződtessünk egy olyan jelmeztervezőt, aki nevetségessé teszi a karaktereket (egyedül Mr. Fagy dizájnja értékelhető, női szemmel nézve még Méregcsók ruhatára is jó kezdet után egyre romló színvonalat mutat, és akkor a botrányos Batman, Robin és főleg Batgirl jelmezeket meg sem említem), amit a Batmobil-lal műveltek, az pedig megbocsáthatatlan! Az akciók rémesen gyermetegek, a történet silány, a karakterek borzalmasan nyálasak. Katasztrófa lett ez a film a köbön!

Pedig semmi előjele nem volt annak, hogy ekkora gagyi mocsok lesz a végeredmény. Clooney az előző filmben jó Batman lehetett volna, ebben a rettenetben azonban még az ő sármja sem tudta érdemben csökkenteni a nézők csalódottságát. Mr. Fagy és Méregcsók alapvetően érdekes karakterek, de olyan egysíkúak és unalmasak lettek, hogy nem voltak komolyan vehetők a rosszak képviselőjeként. Akiva Goldsman sem utolsó forgatókönyvíró, fogalmam sincs, hogyan tudta ennyire félrevinni a szkriptet. A rendező ott rontotta el az egészet, hogy egy csiricsáré, tökéletesen bárgyú látványvilágot teremtett, már a film elején, az iszonyatosan kínos jéghokis jelenetnél érezhető volt, hogy nem ez lesz a legjobb rész a franchise-ban, de a színvonalat folyamatosan sikerült csökkenteni, rossz volt nézni, hogyan teszi tönkre  a Tim Burton által teremtett legendát Schumacher.

Batman kapitális közhelyeket puffogtat, egy szupermodellel él valami kapcsolatszerűségben, és Alfréd betegsége miatt folyamatosan a múltba réved, ahelyett, hogy a jelenben rúgná szét látványosan a rosszfiúk hátsó felét. És ha már itt tartunk, hogyan gondolhatták komolyan az alkotók, hogy a nézők a főszereplők popsiját akarják nézni premier plánban ilyen mennyiségben? (nem mintha bármilyen kifogásom lenne Clooney és O'Donnell nevezett testrészével kapcsolatban, de ez önmagában egy idő után nagyon idegesítő tud lenni, ha a filmben egyébként nincs semmi tartalom!). Mr. Fagy szerepében az isteni Arnie nagyon kínos egymondatos szövegekkel fáraszt bennünket, Méregcsók szerepéhez híven látványosan tiporja a férfiszíveket, de a karaktere ettől még nagyon felszínes lett, Átok pedig (azaz Bane, akiből ugye tudjuk, mit hozott ki Nolan néhány filmmel később) egy izomember, agy nélkül. És itt van még Batgirl, akinél rémesebb karakter nem igazán fordult elő a franchise történetében (el is tűnt belőle szerencsére), és akkor a kisfiúsan műsorozó Robinról még szó sem esett. Egyedül Alfréd volt méltó saját magához, jellemző, hogy még öt is meg akarta ölni a forgatókönyvíró.

batman_es_robin_1.jpgGeorge Clooney-nak nem volt szerencséje, egy jól megírt filmben nagyon jó Batman lett volna, így azonban néha még ma is magyarázkodnia kell, mit is keresett ebben a szemétben. Uma Thurman kihozta a maximumot katasztrofálisan megírt szerepéből, Arnie viszont láthatóan imádott gonoszkodni (én pedig imádtam a mamuszát!), Michael Gough szokása szerint kiváló volt. Chris O'Donnell továbbra is reménytelenül nyálas szépfiú, Alicia Silverstone pedig szereposztásbeli tévedés volt.

Joel Schumacher-t nem csak a Batman fanok, hanem én is elküldeném melegebb éghajlatra, ha találkoznék vele (szerencsére ez a veszély nem fenyeget). Nem vagyok agresszív alkat, de mivel Tim Burton-nek köszönhetően gyerekkorom óta nagy kedvencem a sötét lovag, nem viselem túl jól, hogy egy ilyen szuperhőst ilyen csúnyán a földbe döngölt. Persze biztosan nem ez volt a célja a rendezőnek, de akkor is sikerült összehoznia minden idők legrosszabb Batman-moziját. 

A franchise legalja, nézhetetlen kategória, egy Nolan kellett hozzá, hogy elfelejtsük ezt a selejtes filmet!

3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr547091115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.22. 12:10:28

Legalja, de egyáltalán nem nézhetetlen! Annyira szar, hogy már jó kategória. Arnold viszi az egész filmet. Azok a ZS-beszólások. Mint film iszonyú rossz, de mint szórakozás, teljesen vállalható. Persze, ha valaki képes befogadni a "annyira szar, hogy már jó" filmeket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.24. 13:52:30

@REMY: nem, szimplán annyira szar, hogy szar.

wakondok 2015.02.24. 18:56:32

Schwarzi jegesmedve mamuszai mindent visznek =D Hol volt ekkor már Burton éjsötét, gótikus meséje....
süti beállítások módosítása