87. Oscar-díjátadó: tippjeink és a mi díjazottjaink
2015. február 21. írta: danialves

87. Oscar-díjátadó: tippjeink és a mi díjazottjaink

Tegnap már megtudhattátok, mi a véleményünk a jelöltekről, most pedig nem maradt más hátra, mint hogy szokás szerint a blog szerzői is megírják egy rövid indoklás kíséretében, hogy kit tartanak esélyesnek, illetve szívük szerint kinek adnák a díjat. De ezúttal utóbbira az olvasók előtt is nyitva áll a lehetőség, úgyhogy minden kategória végén egy szavazást is találtok annak kapcsán, hogy szerintetek ki érdemli a szobrocskát.

Legjobb film

Aki szerintünk kapni fogja:

- Az egyöntetű kritikai siker és az összes fontosabb díj besöprése után a Sráckornak aligha akad majd kihívója. (danialves)

- Szerintem többesélyes a verseny, a Birdman és a Sráckor között kell döntenie az Akadémiának, akik nem fognak egyetlen alkotást sem díj nélkül hagyni, tehát a Birdman-ért meg fogja kapni Keaton az Oscar-t, a Sráckor pedig a legjobb film lesz (FilmBaráth)

- A Boyhood fogja kapni, ha van még igazság a Földön. Ha nincs, akkor meg majd sűrűn hangoztatom, hogy igazából nem is érdekel az Oscar. (Aldo)

- A Boyhood vs. Birdman párharcból én (már csak a változatosság kedvéért is) az utóbbit választanám , mert az Akadémia mindig imádja, ha a saját maga van a középpontban. Meg ha már a Hugot anno hanyagolták, akkor majd itt be tudják pótolni. (Gaben)oscar1_3.jpg

Akinek adnánk:

- Idén végre kivételes díjszezont tudhatok magam mögött azzal, hogy a felhozatalból csak egy-két darabot tartok borzasztóan túlértékeltnek, ráadásul a győztes sem ezek közül fog kikerülni. Viszont ez egyben azt is jelenti, hogy nem olyan könnyű kiválasztanom a legjobbat, de úgy gondolom, a Whiplash veri a Birdmant és a Sráckort is. (danialves)

- Nagyon erős a mezőny idén, a Sráckor nagyon tetszett, de annyira nem érintett meg, mint a Whiplash és a Birdman. Mindkettőt imádtam, nehéz szívvel tudok csak választani közülük. A Birdman egy nagyon jól felépített, nem hétköznapi atmoszférájú film, de a Whiplash erősebb dráma, éppen azért, mert nem a látványra épít, hanem egy minimalista közegben sűrűsödnek össze az energiák. Fájó szívvel, de a Whiplash-nak adnám a díjat (FilmBaráth)

- Nálam most az a helyzet állt elő, hogy amelyik filmet láttam a jelöltek közül, az tetszett. Az American Sniper és a Selma kimaradt (nem is nagyon vágyok arra, hogy pótoljam ezeket), az Imitation Game és a Theory of Everything pedig 'csak" kifejezetten kellemes élmény volt. A Whiplash épp nem fért fel a dobogóra, az meg már különösebben nem érdekel, hogy a Grand Budapest Hotel, Birdman, Boyhood trióból ki nyer, örülnék mindegyiknek. Ha mégis muszáj választani, akkor viszont háromszoros hurrá Linklater úrnak és éljen a Sráckor! (Aldo)

- Whiplash. De a Birdman is megkaphatná. Igazából ha a Nightcrawlert jelölték volna is azt mondanám, hogy Whiplash. Teljesen megérintett, hogy fű alatt micsoda mestermű szökött be megint a moziba. (Gaben)

Legjobb rendező

Aki szerintünk kapni fogja:

- Ha már tavaly is salamoni döntéssel osztották el az ítészek a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat a két nagy esélyes film között, idén is el tudom képzelni, hogy a Sráckor győzelméért itt kárpótolják a Birdmant és Iñárritut. (danialves)

- Egyetértek a kollégával, a Birdman és a Sráckor között szét fogják osztani a legjobb film és rendező díját, és mivel minden bizonnyal a Sráckor lesz a legjobb film, ezért Iñárritut fogja hazaküldeni egy szép kis szobrocskával az Oscar-estéről a díjról döntő szavazók (FilmBaráth)

- Én meg tippelek egy merészet, és azt mondom, hogy Wes Anderson kapja nevető harmadikként. (Aldo)

- Ha következetes vagyok magamhoz, akkor Linklatert kell mondanom, mert valami nagy díjat úgy is fognak ennek a borzadálynak adni, meg valahol magyarázható is, hogy egy ilyen grandiózus projektet mennyire nehéz lehetett egyben tartani. (Gaben)oscar2_3.jpg

Akinek adnánk:

- Nem kis munka volt összepakolni a Sráckort sem, de a mezőnyből legjobban számomra Alejandro González Iñárritu teljesítménye volt a legmeggyőzőbb. A Birdman abszolút embert próbáló feladat lehetett az egész stáb számára, de a rendező bravúrosan teljesítette a feladatot. (danialves)

- A legjobb rendezői díj a Whiplash - nak járt volna, de Damien Chazelle-t számomra teljesen érthetetlen módon nem jelölték. Az ő távollétében én Iñárritunak adnám a díjat, mert egy teljesen egyedi filmet tett le az asztalra, míg a Sráckor elsősorban technikai szempontból volt lenyűgöző, nem rendezői szempontból. (FilmBaráth)

- Nálam Linklater lenne a győztes. Nem mondom meg, hogy miért. (Aldo)

Iñárritunak borzasztóan kijárna. Ő az idei év nagy győztese. Végre felismerte, hogy nem kell leforgatni a Korcs szerelmeket újra meg újra, és akkorát csapott az asztalra, hogy beleremegett a Föld. De remélem ez nem azt jelenti, hogy a következő 3 filmje is tök ugyanilyen lesz. (Gaben)

Legjobb férfi főszereplő

Aki szerintünk kapni fogja:

- Keaton sokáig favorit volt, de Eddie Redmayne nagyot hajrázott és szerintem a díjat is besöpri majd. (danialves)

- Keaton fogja hazavinni az Oscart (FilmBaráth)

- Eddie Redmayne mindent bevetett, ami ahhoz kell, hogy 'gyüjjön" az Oscar bácsi. (Aldo)

- Michael Keaton visszatérésére elég erős díj szagot érzek a levegőben. Szerintem elviszi Jámbor Jack elől. (Gaben)oscar3.jpg

Akinek adnánk:

- Jake Gyllenhaal. Nehéz döntés, mert a szememben egyik jelölt sem nyújtott kiemelkedő alakítást a többiekhez képest. Viszont ha azt nézem, hogy ki milyen háttérrel jutott el idáig, akkor egyértelműen az erős közepes komikusból zseniális drámai színészé avanzsáló Steve Carrellnek jár a szobor. (danialves)

- Ha esetleg nem tűnt volna fel valakinek, Benedict Cumberbatch a kedvenc színészem, tehát elvileg az ő nevét kellene ideírnom, de az igazság az, hogy Michael Keaton játéka sokkal meggyőzőbb volt, ezért véleményem szerint idén neki jár az Oscar-díj (FilmBaráth)

- Engem a jelöltek közül Benedict Cumberbatch nyűgözött le leginkább, de annak ellenére, hogy nem láttam a Foxcatcher-t, győzhet Michael Scott is. (Aldo)

- Felőlem aztán viheti Keaton. (Gaben)

Legjobb női főszereplő

Aki szerintünk kapni fogja:

- Ez a kategória az utóbbi időben hatalmas papírforma volt, és ezúttal sem férhet kétség Julianne Moore győzelméhez. (danialves)

- Julianne Moore-t már sokszor jelölték, idén nincs komoly ellenfele, biztosan ő fogja hazavinni a szobrot (FilmBaráth)

- Itt elég egyértelmű az esélyes, Julianne Moore! Megérdemli. (Aldo)

- Mindenki tudja, hogy Julianne Moore! Ő hát! (Gaben)oscar4.jpg

Akinek adnánk:

- A Holtodiglan képsorai annyira a retinámba égtek, hogy nem is tudok e pillanatban másra gondolni győztesként, mint Rosamund Pike-ra. Talán nem lóg ki sokkal felfelé a többiek közül, de az biztos, hogy az ő alakítására még évek múltán is emlékezni fogok. (danialves)

- Engem nem vágott földhöz a Holtodiglan, a Vadon meg aztán főleg nem, Cotillard -nak már van Oscar-ja. Felicity Jones játéka nagyon meggyőző volt, de Julianne Moore már hosszú évek óta örvendeztet meg bennünket jobbnál jobb alakításokkal, így idén én neki adnám a szobrot (FilmBaráth).

- Julianne Moore, te csodás! Már csak a teljes pályafutása miatt is őt illeti a szobrocska. ( Aldo)

- Sajnos a se Wildot, se a Still Alicet nem láttam, szóval a maradékból én Rosamund Pikeot választanám. Cotillard is jó volt, de nem akarom, hogy az a fos film elmondhassa magáról, hogy Oscar díjas. (Gaben)

Legjobb férfi mellékszereplő

Aki szerintünk kapni fogja:

- Mint ahogy a legjobb női főszereplő, idén ez a kategória sem tartogat sok meglepetést, J. K. Simmons simán vinni fogja. (danialves)

- J,K. Simmons-tól idén senki nem veszi el az Oscar-t. (FilmBaráth)

- J.K. Simmons. (Aldo)

- Jonah Hill. Ja, hogy őt kivételesen nem jelölték? Akkor talán még J.K. Simmons jöhet szóba. (Gaben)oscar5.jpg

Akinek adnánk:

- Sokan megérdemelnék, de J. K. Simmonson kívül igazából senki más. A Whiplashben nyújtott alakítása klasszisokkal mindenki más fölött áll. (danialves)

- Padlót fogtam J,K. Simmons alakításától a Whiplash-ben, lenyűgöző volt, a többi jelölt a közelébe sem ér, méltán fog mosolyogni a szobrocskával a kezében a díjkiosztó utáni kötelező fotózásokon (FilmBaráth)

- Egyszerűen nem tudok elképzelni más győztest, mint a világ egyik legmenőbb emberét, J.K. Simmons-t. (Aldo)

- Végre eljött az a csodálatos év, mikor a két kedvenc színészemet Edward Nortont és Ethan Hawkeot jelölték. Sajnos én nem tehetem meg azt, amit az Oscar, hogy életmű díjakat osztogassak, ezért kénytelen vagyok J.K. Simmonsnak, korunk Darth Vaderének adni. (Gaben)

Legjobb női mellékszereplő

Aki szerintünk kapni fogja:

- Patricia Arquette lehet az egyik győztes, akivel a Sráckor elsőségét indokolhatják majd, mint legjobb film. (danialves)

- Nem kétséges, hogy Patricia Arquette fogja hazavinni az Oscart (FilmBaráth)

- Patricia Arquette fogja kapni ebben a nem túl erős mezőnyben. Meryl Streep-et például szeretem és becsülöm, de a jelölése most finoman szólva is felháborító. Vagy vicces. Esetleg mindkettő. (Aldo)

- A következő már rég lefutott kategória győztese pedig nem más, mint Patricia Arquette! És ahogy a Sas-kabaréban mondanák: Taps! (Gaben)oscar6.jpg

Akinek adnánk:

- Őszintén szólva ez az a kategória, ahol legszívesebben ki sem osztanám az Oscart, annyira nem tudott egyik jelölt sem lenyűgözni. De ha már valakinek kapnia kell, nem sajnálnám Patricia Arquette-től és Emma Stone-tól sem. (danialves)

- Mivel Meryl Streep-et idén csak megszokásból jelölték, a többiek pedig nem nyújtottak igazán kiemelkedő alakítást, ezért véleményem szerint Patricia Arquette megérdemelten fogja megnyerni a díjat. (FilmBaráth)

- Én Emma Stone-nak adnám, de ez nem meglepő, mert a világ nagy részéhez hasonlóan én is szerelmes vagyok belé. (Aldo)

- Eléggé közömbös vagyok itt. Egyáltalán nem érzem, hogy itt most,de sokan nyújtottak maradandót. Emma Stone nagy kedvencem, de azért én ennyiért, amit a Birdmanben csinált nem adnék neki díjat. Jó, akkor vigye Patricia Arquette. Neki legalább volt pár erős jelenete. Amúgy meg René Russo FTW! (Gaben) 

Legjobb eredeti forgatókönyv

Aki szerintünk kapni fogja:

- A Grand Budapest Hotelnek kell egy vigaszdíj, hogy néhány technikai kategórián kívül nem sokat fog díjra váltani jelöléseiből, és ez lesz az. (danialves)

- A Grand Budapest Hotel -nek jár egy fontosabb díj, ezt pedig a forgatókönyvért fogja megkapni (FilmBaráth)

- Nem tudok újat mondani. Grand Budapest Hotel. (Aldo)

- Na most jön az a két kategória, amit a legjobb érzékem van nem eltalálni. Most puskázok, és megnézem a többiekét... Grand Budapest Hotel! Ez az én tuti tippem. ;) (Gaben)oscar7.jpg

Akinek adnánk:

- A Birdman is abszolút megérdemelné, Iñárrituék munkája sem volt kevésbé bámulatos, azonban az Akadémia által meglehetősen kevés figyelmet kapott Éjjeli férget én itt kárpótolnám. De jobban belegondolva, Dan Gilroy műve akár saját jogán is megérdemelné ezt az elismerést. (danialves)

- Az Éjjeli féreg teljesen méltatlanul mellőzve lett idén, de ha már legalább a forgatókönyvért jelölték, akkor legalább ezzel honorálnia kellene szerintem az Akadémiának ezt a zseniális filmet!  És nem fogja. (FilmBaráth)

- Én teljesen meg leszek elégedve azzal, ha a Grand Budapest Hotel kapja. (Aldo)

- Egy egyedi és az átlagostól eltérő koncepciót filmre vinni nem könnyű. Magát a sztorit ezer helyen el lehetett volna baszni az Éjjeli féregnél, mégis sikerült úgy végigvinni, hogy katartikus, de mégsem hatásvadász végével tökéletes lezárást adjon az egésznek. Teljes elismerésem. (Bár Gyllenhaal díja lenne a legegyértelműbb) (Gaben)

Legjobb adaptált forgatókönyv

Aki szerintünk kapni fogja:

- Annak ellenére, hogy semmi okot nem adott rá, a WGA-győzelem után a Kódjátszma forgatókönyvének elsőségére nagyobb összegben mernék fogadni. (danialves)

- A Kódjátszma sem maradhat díj nélkül, ezért a forgatókönyvért járóval fogják kiszúrni az alkotók szemét (FilmBaráth)

- Hmm. Hmm. Hmm. Csak azért mondom a Kódjátszmát, mert az a leginkább díjbarát. (Aldo)

- Azt est nagy veszteseit összetömörítő listában én nem hökkennék meg, ha a köcsögben elkezdenék benne kavargatni a Mindenséget. Valamivel több, mint 20% esélyem van rá, hogy eltaláljam. (Gaben)oscar8.jpg

Akinek adnánk:

- Magam is elismerem, hogy a Whiplash forgatókönyvében még nem látszik a végeredményből áradó zsenialitás, de a Kódjátszma és Amerikai mesterlövész szintű munkák mellett korszakos mesterműnek tűnik. Úgyhogy akármennyire is visszafognám már ezen a ponton a Whiplash-imádatomat, itt sem tudom megtenni. (danialves)

- A Kódjátszma forgatókönyve egy magas minőségű tisztes iparosmunka, azonban a Whiplash-ban megvan az a zsenialitás, ami hiányzik belőle. Damien Chazelle-nek adnám a díjat, ha már rendezésért nem szállhatott harcba a többi versenyzővel (FilmBaráth) 

- Inherent Vice. PTA-val is elfogult vagyok. (Aldo)

- Nem a forgatókönyv a legjobb dolog a Whiplashben, de ebből a brancsból mégis ő tűnik a legjobbnak. (Gaben)

Legjobb fényképezés

Aki szerintünk kapni fogja:

- Nem ritka az Akadémiánál a duplázás, és ezúttal Lubezki lehet ennek a kedvezményezettje. Valljuk be, egyáltalán nem érdemtelenül. (danialves)

- Lubezki -től szerintem idén senki nem veheti el a díjat (FilmBaráth)

- Országos egyes, Lubezki. (Aldo)

- Megmarad a címvédő, Lubezki. (Gaben)oscar9.jpg

Akinek adnánk:

- Tavaly még lehetett vitatkozni azon, hogy Deakins vagy ő a jobb, idén azonban a többiek Lubezki nyomába sem érhetnek. Egy éve talán még meg sem fordult a fejünkben, hogyan lehetne felülmúlni a Gravitáció megoldásait, Chivo viszont fogta magát és megtette ezt. (danialves)

- Idén két komoly jelölt volt, Lubezki és Deakins. Mindketten kiválóan értenek a szakmájukhoz, azonban most a Birdman fényévekkel többet nyújtott képileg (is), mint a Rettenthetetlen, így nem kérdés, hogy Lubezki -nek adnám a díjat (FilmBaráth)

- A világ legnagyobb poénja lenne, ha pont az Unbroken miatt kapna díjat Deakins, de szerencsétlen annyira megérdemelne már, hogy én simán neki adnám. (Aldo)

- Lubezki elérte, hogy életemben először alacsonynak érezzem magam, annyira alulról vett mindenkit. Amúgy tényleg simán ő volt most a legjobb. (Gaben)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr77174009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.02.21. 12:46:25

Az én tippjeim: Sráckor, Innaritu, Keaton, Moore, J.K. S., Arquette, Grand Budapest Hotel, Kódjátszma és szerintem az operatőrit meg behúzza Dick Pope.

Amúgy eléggé erős lett az idei felhozatal, kissé gyalázatos, hogy a 9 jelölt filmből 3-4 lazán megérdemelné az Oscart, nem úgy, mint pár utóbbi évben, amikor olyan filmeket jelöltek, ahol egyik sem kaphatta volna jogosan.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.02.21. 15:19:33

Lehet, hogy Simmons nagyon odavert idén, de szerintem Edward Norton nagyon megérdemelne végre valami elismerést az Akadémiától, már csak az életművéért is. Ilyen téren egyértelműen ő a legkiemelkedőbb.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2015.02.21. 15:35:42

Szerintem: Sráckor, Linklater, Keaton, Moore, Simmons, Arquette, Birdman, Whiplash, Lubezki.

luftwaffe44 2015.02.21. 17:10:14

Tippjeim:

Birdman, Iñárritu, Eddie Redmayne, Julianne Moore, Edward Norton, Emma Stone, Éjjeli féreg, Kódjátszma, Emmanuel Lubezki.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.02.21. 17:16:28

@NY124 (Darvas Tamás): Mit szóljon akkor szegény Roger Deakins ? :D

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.02.21. 18:11:26

@FroG: Na igen. De ugye ilyeneken náluk már meg sem lepődünk. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.21. 18:22:31

@FroG: @NY124 (Darvas Tamás): Mondjuk az Oscar még mindig nem életműdíj, annak ellenére, hogy nagyon sokan szavaznak így...
süti beállítások módosítása