Inherent Vice (2014)
2015. február 20. írta: danialves

Inherent Vice (2014)

inherent_vice-1.jpgSejtettem, hogy előbb-utóbb el fog jönni ez a pillanat. Nem vagyok mazochista, direkt kerülöm a látványosan fosnak látszó filmeket, éppen ezért ritkán is pontozok a 10-es skála alsóbb régióiban, de időként már én éreztem kellemetlenül magam, hogy nem osztottam ki soha egy 1/10-et. Paul Thomas Andersonnak hála viszont ez a történelmi pillanat is elérkezett, úgyhogy legjobb tudásom szerint igyekszem most szavakba önteni az a filmnek csúfolt, elmondhatatlan borzalmat, amivel meglepett minket.

1970-ben, Los Angelesben járunk. "Doc" Sportello (Joaquin Phoenix) magánnyomozóként tevékenykedik, ami a gyakorlatban igen komoly füvezést jelent, azonban amikor ex-barátnője tűnik el egy milliomos oldalán, kénytelen valódi munkához látni. És ahogy hősünk egyre mélyebbre ássa magát a helyi alvilágban, úgy lesz a helyzet egyre szövevényesebb, miközben az FBI és a helyi rendőrség egyik kőkemény nyomozója (Josh Brolin) is egyre inkább a vérét szívja.

Paul Thomas Andersont eleinte szerettem, mert mindig is volt egy sajátos, de egyben filmről filmre változó stílusa. Azonban az idő előrehaladtával mintha egyre inkább befelé fordult volna, a The Master kiegyensúlyozatlan és felemás élménye pedig csak egy köztes lépés volt ebben a folyamatban. Az Inherent Vice ugyanis abszolút egy olyan képet fest alkotójáról, mint aki érthetetlen motyogás közben firkálgat újra és újra ugyanarra a papírlapra, és nem elég, hogy mi nem tudjuk kihámozni, hogy mit akar, az is kérdés, hogy egyáltalán ő tudja-e. A film háromnegyede gyakorlatilag abból áll, hogy minden új jelenetben kapunk egy új mellékszereplőt, aki nekiáll mesélni egy szintén kivétel nélkül addig ismeretlen harmadik emberről, így pedig szép lassan kirajzolódik előttünk a sztori eszméletlenül túlbonyolított háttere. Legalábbis azoknak, akik megfeszített figyelemmel próbálják összerakni az ilyenkor kiderülő minimális érdemi információmorzsákat, ugyanis a szövegkönyv túlírt, de üres szóvirágai mintha kínosan ügyelnének arra, nehogy valami tényleges tartalom is kiderüljön belőlük. A két dialógus közé állandóan beleerőszakolt narráció pedig még töményebben adja át ugyanezt a hatást.

inherentvice.jpgAzért koncentrálok ennyire ilyen aprónak tűnő elemekre, mert azt viszonylag hamar kénytelen voltam belátni, hogy a 20 millió mellékszereplő és a teljesen esetlegesen egymásba eső jelenetek között nem kapunk valódi karaktereket, bármiféle szerkesztettséget, izgalmat, drámát, egyszóval csupa olyan dolgot, amitől egy produkció jó film lehetne. Tétek, misztikum, tempó? Anderson látszólag akkora alkotó, hogy ilyen lényegtelen dolgokon nem kell erőlködnie, csak odahány elénk egy krimiszerű valamit, amiben a legnagyobb koherencia az, hogy van eleje meg vége. Oldalakon keresztül sorolhatnám még ezeket a triviális dolgokat, de sokkal inkább a fentebb ecseteltekhez hasonló vonásai miatt lesz értékelhetetlen ez a mű.

Értékelhetetlen, egy olyan szó, amelyről nem gondoltam, hogy rá kell majd sütnöm egy olyan alkotásra, amely kinövi egy garázsprojekt szintjét, elvégre a millió dolláros alkotások egy olyan technikai profizmust képviselnek, hogy ha mást nem is, ezt mindenképpen értékelnem kell. De hiába jellemző ez itt is, a rendező vizuálisan olyan mértékben nyírja ki művét, hogy még ennyivel sem tudom mentegetni: mert történetesen az Inherent Vice ca. 80%-a akkor is abszolút érthető marad, ha nem nézel oda a képernyőre. Ott ugyanis jellemzően nem történik más, mint hogy két ember beszélget, PTA módra többnyire egyetlen kitartott beállításban. A csavar ebben mindössze az, hogy az olyan zseniális kameramunkával és blockinggal rendelkező darabokkal ellentétben, mint a Magnolia vagy a Kótyagos szerelem, itt (a minimális ráközelítésen kívül) sem a kamera, sem a szereplők nem mozdulnak egy centit sem, és jó eséllyel a jelenet végén is pontosan azt fogjuk látni, mint az elején. Egy megfelelő alázattal rendelkező alkotó minden bizonnyal eljutott volna odáig, hogy az adaptáció során belekerüljön ezekbe a momentumokba valami olyan reakció, mozdulat, cselekedet, ami jelentőséggel is bírna az összkép szempontjából, de PTA megelégedett azzal, hogy felolvasóestet tart kedvenc regényéből.

Ezzel pedig éppen csak a "film" és a "mozgókép" kategóriákba nem kvalifikálja magát a produktum, de egyébként is bajos lenne olyan alkotásokkal egy lapon szerepeltetni, amelyeknek van valamiféle koherens elképzelésük, esetleg még mondanivalójuk is. Elképzelésem szerint az Inherent Vice leginkább úgy válik élvezhetővé, ha pontosan azt tesszük, mint a szereplők: iszonyatosan betépünk. Úgy legalább az is elviselhető, hogy ezt a borzalmat az Akadémia egyenesen az év egyik legjobb adaptált forgatókönyvének tartotta, mert ha a szakma szerint ez képviselni az elitet, akkor A szürke ötven árnyalata is hamar minőségi standarddé válhat...

1/10

(Ezek után pedig minden tisztelem az InterComnak, na nem (csak) azért, mert megkímélték a magyar moziközönséget ettől a förmedvénytől, hanem, hogy visszafogták magukat, és nem tartottak rituális kópiaégetést belőle.)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr727190705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.20. 12:07:03

Az mondjuk úgy komoly :DDDDDDDDDDDDDDDDDD Eddig nem nagyon hozott lázba (csak a poszterek), de most már kíváncsi vagyok.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.02.20. 12:11:54

Akkor kezdett gyanús lenni, amikor a Bujdosó Bori kitweetelte, hogy szerinte jó film...

Ő számomra egy nagyon jó indikátor, csak épp fordítva jelez :) Ami neki tetszik, nekem nem, és fordítva.

Én is nemsokára sort kerítek rá, kíváncsi vagyok már nagyon.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.02.20. 12:14:09

Azt hiszem megtaláltam a következő filmet, amit megnézek. Így látatlanban annyit már tudok a filmről, hogy megosztó lett, szóval a durva pontozás indokolt is lehet. Mondjuk Pynchon nevét egy fél mondatban illett volna megemlíteni.

AldoWinnfield 2015.02.20. 12:16:37

Menjé' Transformerst nézni, az való neked!

Ülj le, egyes!

Csak azt tudnám minek írsz, amikor láthatóan tökhülye vagy hozzá!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.20. 12:26:37

@lisztes: Hát ja, olyan emberben ne bízz, akinek tetszett a Fehér isten... :D

@NY124 (Darvas Tamás): Való igaz, alaposan benne van a keze ebben a trágyában, de egyszerűen nem az ő hibája, hogy papírszagú minden, ami elhangzik ebben a filmben. Könyvben még akár működhet is, bár attól tartok, inkább nem.

@AldoWinnfield: Azért írok, mert a filmes oldalakat senki nem olvassa, ezért muszáj provokatív cikkekkel kattintásvadászni. ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.20. 12:31:39

@danialves: Amúgy tényleg. Gondolom itt nem volt Optimus Fővezíír, és ezért nem jött át az egész film lényege. Nem bambult a távolba és nem tolta el az egysoros gondolatait.

Jó, hát nem lehet mindenki egyforma. Majd rájössz, hogy a blockbustereken kívül is vannak filmek....

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.20. 12:36:23

@REMY: Jah, pl. a Man of Steel vagy A galaxis őrzői... :P

soadroli 2015.02.20. 13:46:43

azért mert nem értetted a filmet, 1/10 :D:DDDD (a szürke meg 4,5, no comment :D )
oké, én nem láttam a filmet még, de olvastam a könyvet, és tényleg nehezen követhető, de na, nem lehet minden transformers) és a trailerek teljesen átadták a hangulatot. de nem akarom szopkodni, mert tényleg nem láttam.
A színészekről pl szó nincs az írásban, pedig lenne kikről írni.
Másodvélemény lesz? :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.20. 14:04:16

@soadroli: Inkább háromszor végignézem a Szürkét, mint ebből még egy percet is...
Az előzetes, amit én láttam, tényleg baromi jó volt, de azzal köszönőviszonyban sincs, ami ebben a filmben szerepelt, borzasztó nagy csalódás volt, mert én is vártam.
Lenne kikről, de hogy miről... Mint írtam, gyakorlatilag minden jelenetben új szereplők, a nagy részük 2-3nál többször nem is szerepel, szóval Witherspoontól kezdve Owen Wilsonig mintha mindenki csak cameozna. A csajt, aki amúgy narrálja az egészet, kb. 2 percet nem látni összesen, úgyhogy egyedül Phoenix az, aki ér valamit.

soadroli 2015.02.20. 14:12:31

a narrációt tényleg f@szság volt beletenni, a könyvben nincs ilyen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.20. 14:14:30

@soadroli: Gondolom, a belső monológokat akarták ezzel szokás szerint ezzel bénán kiváltani, mert jellemzően arról van szó benne, hogy Doc mit érez meg mit gondol, csak mondjuk mindez egy tőle független személy szájából elég bizarr.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.21. 00:03:22

"Inherent Vice I thought was a disaster, an embarrassment almost. I don't know, I was just so disappointed because [writer-director Paul Thomas Anderson] is one of my favorite filmmakers and it just felt lazy, incoherent and a waste of such talent and money."

www.hollywoodreporter.com/race/2015s-brutally-honest-oscar-ballot-773904

Oké, akkor egy kicsit visszavontam most, amit az Akadémia tagjaira mondtam.
süti beállítások módosítása